Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nacionālās koncertzāles starptautiskajam metu konkursam piešķir teju 500 000 eiro

5. jūlija Ministru Kabineta sēdē apstiprināts Kultūras ministrijas (KM) izstrādātais Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanas modelis, kas ietver starptautiska metu konkursa izsludināšanu, būvprojekta izstrādi un būvniecību, to paveicot līdz 2029. gadam, informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Kā iepriekš ziņots, Nacionālā koncertzāle tiks būvēta Rīgas Kongresu nama un tam piegulošo īpašumu teritorijā. Projekta īstenošanai tiks slēgts nodomu protokols starp KM, Rīgas domi un SIA Rīgas nami.

"Nacionālās koncertzāles Rīgā tapšanas procesā šobrīd ir iezīmēti skaidri attīstības etapi, kas tiks realizēti ciešā sadarbībā ar Rīgas Domi. Šis ir ilgi gaidīts notikums, to pavadījušas vairāku gadu desmitus ilgas diskusijas, tomēr tā rezultātu visai sabiedrībai ir jāierauga vēl šajā desmitgadē – mūsu mūzikas kultūrai ir nepieciešama izcila skatuve valsts galvaspilsētā, to gaida un ir pelnījuši visu paaudžu mūziķi un klausītāji," uzsver kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanas vadību realizēs Rīgas domes Īpašuma departaments, kas sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību organizēs metu konkursu un projektēšanas uzdevuma un tehniskās specifikācijas izstrādi. Sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību pašvaldība organizēs publisko iepirkumu būvprojekta izstrādei.

Ņemot vērā ģeopolitisko un ekonomisko situāciju pasaulē, pašreiz nav iespējams objektīvi prognozēt koncertzāles izmaksas. Līdz ar to koncertzāles projekta īstenošana nosacīti dalīta trīs posmos, kur katra iepriekšējā posma beigās tiks precizēts nākamajam posmam nepieciešamais finansējums un tā avoti. Pirmā posma – starptautiskā metu konkursa sagatavošanas un norises – laiks ir līdz 2023. gada jūnijam, paredzot to izsludināt šī gada rudenī. Darbs pie metu konkursa sagatavošanas ir uzsākts, un līdz ar informatīvo ziņojumu valdības sēdē šodien apstiprināts arī valsts budžeta finansējums 490 623 eiro apmērā starptautiskā metu konkursa sagatavošanai. Otrā posma – būvprojekta izstrādes – provizoriskais laiks, tai skaitā sarunu procedūras ar metu konkursa uzvarētāju sagatavošana un norise, būvprojekta izstrāde un būvprojekta ekspertīzes veikšana, ir paredzēta 2024.-2025.gadam. Trešā posma, kas ietver vienošanos par būvdarbu posma realizācijas un finansēšanas kārtību, būvdarbu un būvuzraudzības iepirkuma sagatavošanu un norisi, un būvdarbu uzsākšanu, provizoriskais norises laiks ir 2025.-2027. gads. Tiek plānots, ka būvdarbi varētu tikt uzsākti 2027. gadā. Būvdarbu veikšanas laiks tiek lēsts aptuveni divi gadi, attiecīgi būvdarbus pabeidzot 2029. gadā.

KM noteikts līdz 2026. gada 31. augustam vienoties ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību un SIA Rīgas nami par nacionālas koncertzāles būvdarbu īstenošanas un finansēšanas modeli un iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par turpmāko rīcību, vienlaikus informējot par pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz Rīgas nami pamatkapitālā esošā nekustamā īpašuma Krišjāņa Valdemāra ielā 5, Rīgā, atsavināšanu par labu pašvaldībai.

Projekta īstenošanai tiks izveidota Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanas uzraudzības padome, kuras sastāvā darbosies Kultūras ministrijas, Rīgas domes Īpašuma departamenta, SIA Rīgas nami, Latvijas Arhitektu savienības, kā arī valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Latvijas koncerti deleģētie locekļi.

Kā KM jau ziņojusi, šī gada 8. martā valdība lēma atbalstīt KM priekšlikumu par piemērotāko no Latvijas Arhitektu savienības izraudzītajām vietām Nacionālās akustiskās koncertzāles novietnei Rīgas centrā izraudzīties Rīgas Kongresu namu. Savukārt 25. maijā, Rīgas domes sēdē pieņemts lēmums par pašvaldības un Kultūras ministrijas sadarbību Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanā, koncertzāles projektu īstenojot Rīgas Kongresu namā.

Nacionālās akustiskās koncertzāles projekts tiek attīstīts, pamatojoties uz Valdības rīcības plāna Deklarācijas par Artura Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanai minēto uzdevumu – "Uzsākt nacionālās koncertzāles projekta īstenošanu," kā arī, ņemot vērā Ministru kabineta 2019. gada 5. novembra sēdes protokollēmumā doto uzdevumu nacionālās koncertzāles projekta turpmākai īstenošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja