Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Noskaidroti Latvijas Dizaina gada balvas 2024 uzvarētāji

Piektdien, 24. maijā, Rīgas cirkā tika paziņoti Latvijas Dizaina gada balvas (LDGB) 2024 ieguvēji piecās kategorijās, godinot labākos dizaina darbus produktu, pakalpojumu, komunikācijas, vides un digitālo risinājumu jomās. Grand Prix un Kultūras ministrijas prēmiju 2000 eiro apmērā saņēma dizaineres Sarmīte Poļakova un Māra Bērziņa par biotekstilu Pre–Loved. Žūrija piešķīra arī piecas atzinības balvas, un savu speciālo balvu pasniedza arī Patentu valde.

"Dizains ir problēmu risināšanas kompetence, kas izmanto dizaina metodes un estētiku, integrējot cilvēkus gan izstrādes procesā, gan pašos risinājumos. Runājot par dizaina atbildību, jāsecina, ka dizaina fāzē rodas aptuveni 40% no visām pieejamības problēmām. Dizains kopā ar zinātni un tehnoloģijām ir sviras, kas var atbalstīt un radīt aprites, kā arī klimata pozitīvismu. Tādējādi izaicinājumi, ar kuriem saskaramies un kurus risina dizains, sākas ar cilvēkam, florai un faunai labvēlīga klimata saglabāšanu un beidzas ar pārmaiņām, kas saistītas ar mākslīgā intelekta paātrināto progresu un draudiem, ko katram iedzīvotājam rada Krievijas īstenotais karš pret Ukrainu. Ņemot to visu vērā, dizaina ētiskā dimensija kļūst aizvien aktuālāka," akcentēja fināla žūrija.

Šajā kontekstā, vērtējot darbus un jo īpaši pieņemot galīgo lēmumu par galveno balvu, notika kaislīga diskusija starp visiem žūrijas locekļiem. Regīnas Hankes vadībā žūrija, vērtējot konkursam iesniegtos projektus, apsprieda visu iespējamo perspektīvu spektru. "Lēmumi, ko pieņēmām šajā konkursā, nebija pašsaprotami, tos noteica ne vien risinājumu kvalitāte, bet arī izaicinājumi, ar kuriem saskaras ne tikai Latvija, bet arī Eiropa," komentē žūrijas priekšsēdētāja Regīna Henke.

Latvijas Dizaina gada balvas 2024 ieguvēji

Grand Prix ieguvējs un produktu dizaina kategorijas uzvarētājs:

Pre–Loved biotekstils. Darba autores - Sarmīte Poļakova un Māra Bērziņa. Darba pasūtītājs - "Studio Sarmīte".

"Nepietiek tikai ar to, ka materiāls ir videi draudzīgs, Pre–Loved biotekstils savieno atkritumu apsaimniekošanu un industriālo dizainu. Tas parāda, kā no jauna veidot nākotni un pārdefinēt estētiku dažādās nozarēs, sākot no modes līdz interjera un produktu dizainam," izteicās žūrija. "Pasaulē, kur tiek diskutēts par mēbeļu, modes un tekstila industrijas pārprodukciju, pievēršot uzmanību biomateriāliem un veicinot pozitīvu domāšanu par tekstila nozari, tiek sūtīts svarīgs vēstījums par dizaina nākotni. Mēs kā žūrija secinājām, ka Pre–Loved materiāls paver pozitīvu nākotnes perspektīvu Latvijā un izgaismo dizaina potenciālu," Grand Prix izvēli pamato žūrija.


Komunikācijas dizaina kategorijas uzvarētājs:

Komunikācijas kampaņa Rīgas Drosmes un prieka vasara 2023. Darba autori - Valters Kalsers un biedrība Mākslas birojs. Darba pasūtītājs - Rīgas dome.

"Projekts iemieso drosmīgu un mūsdienīgu vizuālo valodu. Sadarbojoties ar vietējām kopienām, kampaņa izcēla pilsētas atšķirīgās apkaimes un vienlaikus spēja veicināt vienotības sajūtu. Daudzpusīgā kampaņas identitāte plūstoši transformējās dažādās formās un kontekstos, nodrošinot saskanīgu un dinamisku Rīgas daudzslāņainās kultūravēstures atspoguļojumu," pamato žūrija.

 

Vides dizaina kategorijas uzvarētājs:

Ekspozīcija Kosmiskais dejotājs. Darba autore - Dace Sūna. Darba pasūtītājs - Eindhovenas Dizaina akadēmija.

"Šī instalācija parāda, kā, apvienojot māksliniecisko izpausmi un tehnoloģiju, imersīva vide var radīt pozitīvas emocijas, kas saistītas ar kopīgu sociālo pieredzi. Instalācija aicina dalībniekus veidot kopīgu saikni un izbaudīt miera brīdi, vienlaikus dziļi uzrunājot ikviena cilvēka cerības un bailes," komentē žūrija.


Pakalpojumu dizaina kategorijas uzvarētājs:

LMA Dizaina vasaras skola Dizaina aktīvisms: intervences eko–sociāliem izaicinājumiem. Darba autors - Rūta Jumīte un Ieva Laube. Darba pasūtītājs - Latvijas Mākslas akadēmija.

"Šis projekts piedāvā uz nākotni orientētu dizaina metožu pielietojumu, lai risinātu ekoloģiskās un sociālās problēmas, ar kurām saskaramies šodien. Projekta dalībnieki ir radījuši inovatīvas dizaina metodes un apvienojuši tās ar ilgtspējas izpēti. Šis projekts ir radījis telpu, lai nākotnes dizaina nozares dalībnieki varētu uzsākt savu profesionālo ceļu, izmantojot izglītību, radošumu un ietekmes veicināšanu," atzīmē žūrija.


Digitālo risinājumu dizaina kategorijas uzvarētājs:

Ziedojumu platformas Ukrainas atbalstam Stopify risinājums. Darba autori pēc brīvprātīgas iniciatīvas - Māris Upenieks, Mārcis Miķelsons-Germs, Miks Miķelsons.

"Projekts pārliecināja žūriju kā izcils digitālā risinājuma piemērs, gudri izmantojot jau izveidotu mehānismu, lai piesaistītu līdzekļus, izmantojot abonēšanas pakalpojumus. Pieņemot jau apgūto abonēšanas modeli, šis projekts parādīja, kā ar dizainu var panākt pārmaiņas labākai pasaulei. Tā ir ilgstoša lietotāju iesaiste, kas apvienota ar platformas autoru apņemšanos un vēlmi ieguldīt emocijas, laiku un enerģiju steidzamam mērķim ar vēl nenoskaidrotu beigu punktu. Žūrija vēlas uzsvērt, ka papildus pārdomātajai pieejai šis projekts izcēlās arī ar caurspīdību, ko nodrošina ikmēneša e-pasti abonentiem, un spēju apvienoties, atbalstot kopīgu mērķi," vērtē žūrija.


Žūrijas speciālās balvas

Produktu dizains:

Elektroskūteris Bee Electric. Darba autors un pasūtītājs - Aldis Kalniņš.

 

Komunikācijas dizains:

Grāmata Kad karš kļūst personisks. Darba autors - Gatis Šulcs. Darba pasūtītājs - Juris Alberts Ulmanis.

Kampaņa Riga Pride 2023 - Atplauksti. Darba autors - Artūrs Meļņiks un Māra Čaure. Darba pasūtītājs - LGBT un viņu draugu apvienība Mozaīka.


Vides dizains:

Dailes teātra priekšlaukums. Darba autori - MADE arhitekti sadarbībā ar Evelīnu Ozolu un Edgaru Zvirgzdiņu. Darba pasūtītājs - Valsts nekustamie īpašumi un Rīgas domes Īpašuma departaments.

Pakalpojumu dizains:

Viesuļvētras simulatora atrakcija Beat The Storm. Idejas autors - Ingus Augstkalns, projekta vadītājs - Rihards Dziedātājs, projektētājs - SIA WeMPS, galvenais mākslinieks - Kristians Rukuts, arhitekte - Līva Kalniņa. Darba pasūtītājs - Universe Science Park (Dānija).

Savukārt Patentu valdes īpašo balvu saņēma elektroskūteris Bee Electric.

 

Latvijas Dizaina gada balvai 2024 kopumā tika iesniegti 127 darbi, no kuriem dalībai konkursa otrajā kārtā atlases žūrija izvirzīja 58 darbus, ko spraigās diskusijās vērtēja fināla žūrijas locekļi, 21. un 22. maijā klātienē tiekoties LIAA Radošo industriju pārstāvniecības telpās. Fināla žūrijā darbojās pieci pieredzējuši dizaina profesionāļi. Līdzās Latvijas pārstāvjiem darbus vērtēja divas ārvalstu ekspertes:

Regīna Hanke (Regina Hanke, Berlīne, Vācija) - profesore komunikācijas dizainā un dizaina vadībā,  Vācijas vadošās medicīniskās informācijas un lēmumu atbalsta sistēmas lietotnes LEILA līdzdibinātāja un BEDA valdes locekle; 

Marija Adzura Rosī (Maria Azzurra Rossi, Roma, Itālija) - dizainere un arhitekte, sabiedrisko attiecību un komunikācijas aģentūras Mint List līdzdibinātāja;

Ieva Zībārte - arhitekte un autore, Jaunā Eiropas Bauhaus eksperte, pašvaldības kapitālsabiedrības Rīgas nami Attīstības un būvniecības projektu vadības departamenta vadītāja;

Edgars Zvirgzdiņš - dizainers, dizaina studijas Associates, Partners et Sons dibinātājs un skandu zīmola Aretai līdzdibinātājs;

Dārta Apsīte - komunikācijas dizainere un radošā direktore.

Fināla žūrija vērtēja iesniegtos darbus atbilstoši konkursa nolikumā definētajiem vērtēšanas kritērijiem:

  • idejas oriģinalitāte un jaunrade,
  • problēmas nostādne un risinājumu atbilstība darba uzdevumam,
  • koprade, ieinteresēto pušu iesaiste un sadarbība darba procesā,
  • funkcionalitāte un tehnoloģiskais risinājums,
  • estētika un citas pieredzes kvalitātes dimensijas,
  • ekonomiskā nozīmība, ilgtspēja un apritīgums,
  • sociālā nozīmība, iekļaušana, pieejamība un piekļūstamība.

 

Finālistu vērtēšana ietvers arī darbu klātienes prezentācijas žūrijai 2024. gada 23. maijā no plkst. 10.00 līdz 14.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Pēc tam fināla žūrija turpinās apspriešanos, lai lemtu par katras kategorijas uzvarētāju un Grand Prix ieguvēju, kas tiks izraudzīts no kategoriju uzvarētāju vidus. Konkurss noslēgsies ar svinīgu apbalvošanas ceremoniju 24. maijā plkst. 19.00 Rīgas cirkā.


LDGB 2024 uzvarētāju darbu apraksti

Pre–Loved biotekstils

Darba autors - Sarmīte Poļakova un Māra Bērziņa. Darba pasūtītājs - Studio Sarmite.

Pre–Loved biotekstils ir jauns, ilgtspējīgs materiāls, kas izgatavots no pārstrādātām tekstila šķiedrām un piemērots modes, interjera un produktu dizaina vajadzībām. Izturīgais, neaustais materiāls izceļas ar tā augstvērtīgo dizainu un estētiskajām kvalitātēm, kā arī ar daudzreizējām pārstrādes iespējām; Pre–Loved biotekstilu iespējams izārdīt, lai tā šķiedras varētu izmantot atkal no jauna. Dizaineres ir radījušas pašas savu produktu dizaina kolekciju, kā arī sadarbojušās ar citiem ražotājiem un dizaineriem (Nat–2 - apavi, Been London - plecu somas, Hirsch - pulksteņu siksniņas). Īpaši izceļama sadarbība ar latviešu modes dizaineriem Mareunrol’s, kuri no Pre–Loved biotekstila radīja divu izmēru vestes.

 

Komunikācijas kampaņa Rīgas Drosmes un prieka vasara 2023.

Darba autors - Valters Kalsers un biedrība Mākslas birojs. Darba pasūtītājs - Rīgas dome.

Jau divus gadus galvaspilsētā ar Rīgas domes atbalstu tikusi īstenota Rīgas Drosmes un prieka vasaras kultūras programma, kas aicina iepazīt pilsētas apkaimes, satikties ar kaimiņiem un izbaudīt daudzveidīgu laikmetīgās kultūras pasākumu klāstu. Rīgas Drosmes un prieka vasaras komunikācijas kampaņa šogad izcēla katras apkaimes unikalitāti. Grafiskajā dizainā simboliski tika iestrādātas apkaimēm raksturīgās atpazīšanas zīmes, piemēram, Zolitūdes hipodroms, Čiekurkalna ūdenstornis, Torņakalna tilti pār dzelzceļu un Brasas Lielo kapu pavasara zilās puķītes. Koncepcija svin katras šīs vietas vēsturi un kultūru, izceļot lokālās unikalitātes savdabīgumu pasaules dizaina tendenču kontekstā. Būtiska dizaina vērtība ir kultūrizglītības aspekts, kas veicina vietas piederības apzināšanos. Dizains tapis, sadarbojoties māksliniekam Valteram Kalseram, Mākslas birojam un Apkaimju iedzīvotāju centram.

 

Ekspozīcija Kosmiskais dejotājs

Darba autors - Dace Sūna. Darba pasūtītājs - Eindhovenas Dizaina akadēmija.

Kopš pirmās atombumbas detonācijas 1945. gadā cilvēce ir dzīvojusi kodolieroču laikmetā, kurā mums ir jāsaprot ne tikai sava individuālā nāve, bet arī civilizācijas nāve. Kosmiskais dejotājs ir ieskaujoša instalācija, kas aicina apmeklētājus meditatīvā apcerē par dzīves ciklu: radīšanu, saglabāšanu, iznīcināšanu un atdzimšanu. Apmeklētāji sēž ap ūdens baseinu, kas darbojas kā maņu pastiprinātājs un fokusē viņu uzmanību uz ūdens pilienu, kas simbolizē daļiņu jeb eksistences pamatvienību. Koncentrējoties uz to, kā viena ūdens lāse cikliski dodas cauri pārmaiņām, izzūd ego un orientācija telpā un apmeklētājs jūtas vienots ar visumu.

 

LMA Dizaina vasaras skola Dizaina aktīvisms: intervences eko–sociāliem izaicinājumiem

Darba autors - Rūta Jumīte un Ieva Laube. Darba pasūtītājs - Latvijas Mākslas akadēmija.

Vasaras skola Dizaina aktīvisms: intervences eko-sociāliem izaicinājumiem norisinājās 2023. gada jūnijā Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā un Vidzemes tirgū. Tā iepazīstināja dizaina studentus ar inovatīvām un kritiskā pieejā balstītām dizaina metodēm, kas ir ļoti aktuālas klimata un bioloģiskās daudzveidības krīzes laikā. Multidisciplinārās grupās tika veidotas intervences, kas radošā veidā pievēršas eko–sociāliem urbāniem izaicinājumiem, pētot un darbojoties plašāk par cilvēkcentrisko pieeju.

 

Ziedojumu platformas Ukrainas atbalstam Stopify risinājums

Darba autori pēc brīvprātīgas iniciatīvas - Māris Upenieks, Mārcis Miķelsons-Germs, Miks Miķelsons.

2022. gada februārī pēc Krievijas brutālā uzbrukuma Ukrainai civilizētās pasaules sabiedrība vienojās atbalstam, taču, laikam ritot, entuziasms pamazām sāka rukt - kļuva skaidrs, ka karš tik drīz nebeigsies. Domājot par to, ko varētu darīt lietas labā, trīs draugi, komunikācijas jomas profesionāļi, nonāca pie vienkāršas idejas: mūsdienās ierasts abonēt dažādus straumēšanas servisus, lai skatītos seriālus un filmas par ikmēneša summu pāris kafijas tašu vērtībā; kā būtu, ja varētu "abonēt" ko daudz svarīgāku — Ukrainas un attiecīgi arī mūsu pašu drošību, brīvību un nākotni? Stopify platforma ļauj "straumēt" nelielu ikmēneša ziedojumu, lai palīdzētu Ukrainas armijai ātrāk izbeigt šo karu. Vizuāli tā atgādina tipisku straumēšanas servisu, taču seriālu vietā te iespējams uzzināt par Ukrainas armijai nepieciešamo ekipējumu un pieņemt lēmumu ziedot tā iegādei.

 

Elektroskūteris Bee Electric

Darba autors un pasūtītājs - Aldis Kalniņš.

Bee Electric ir ar elektromotoru darbināms vienkāršs, ērts un kluss braucamrīks, kas pielīdzināms velosipēdam. Mopēda rāmis veidots no liektām metāla caurulēm un papildināts ar finiera detaļām, kas ir Latvijā iemīļots materiāls. Akumulatora novietojums aiz stūres, kur klasiskajiem mopēdiem ir degvielas tvertne, rada sentimentu par bērnības laika mopēdiem laukos vai Pierīgas garāžā. Tomēr mopēds aprīkots ar jaunākās paaudzes akumulatoru, jaudīgu un klusu elektromotoru un ritošās daļas komponentēm, kas paredzētas ilgai un intensīvai lietošanai dažādos apstākļos. Bee Electric ģeometrijas, ātruma un masas kombinācija sniedz pieejamības, drošības un paredzamības sajūtu visu vecumu un pieredzes līmeņu braucējiem, savukārt tā dizains veidots mūsdienīgi minimāls un lakonisks. Bee Electric dod iespēju braukt pa velosipēdiem paredzētajiem maršrutiem, to var pārvadāt sabiedriskajā transportā un vajadzības gadījumā ievietot auto vai autobusa bagāžniekā.

 

Grāmata Kad karš kļūst personisks.

Darba autors - Gatis Šulcs. Darba pasūtītājs - Juris Alberts Ulmanis.

Latvijas zemessarga un alpīnista Jura Alberta Ulmaņa grāmatā Kad karš kļūst personisks apkopoti 26 stāsti par viņa piedzīvoto, piegādājot ekipējumu un palīdzot Ukrainas karavīriem. Katra stāsta vēstījumu paspilgtina ekspresīvas ilustrācijas. Grāmatas dizains veidots raupjš un lakonisks, sasaucoties ar kara skaudro realitāti.

 

Kampaņa Riga Pride 2023 - Atplauksti

Darba autors - Artūrs Meļņiks un Māra Čaure. Darba pasūtītājs - LGBT un viņu draugu apvienība Mozaīka.

Cauri drūmiem notikumiem, ar kuriem saskaramies šobrīd, Rīgas praids vēlējās radīt krāšņu, svinīgu, draudzīgu un iekļaujošu komunikāciju, kas liktu atplaukt ikvienam, jo praids no protesta ir kļuvis par dažādības svinībām. Ziedi ir vijušies cauri LGBTQIA+ kopienas vēsturei jau no 6. gadsimta p.m.ē., kad Sengrieķu rakstniece Sapfo rakstīja dzeju savai mīļotajai, saistot viņu ar vijolītēm, savukārt Oskars Vailds gejiem aicināja piespraust žaketes atlokam zaļas neļķes. Arī Rīgā esot bijusi slepena geju tikšanās vieta ar nosaukumu Melnā neļķe. Kopienai vienmēr ir nācies meklēt slepenus saziņas veidus, lai atrastu sev līdzīgos, kā tas tika darīts 1980. gados ar "lakatiņu valodu". Iedvesmojoties no Viktorijas laikmeta slepenās ziedu valodas, jaunais Rīgas praida vizuālās identitātes koncepts ceļ gaismā kopienas vēsturi un slepenās komunikācijas metodes, veidojot izglītojošu un iekļaujošu saziņu, kas akcentē daudzveidību mums apkārt. Daba var pastāvēt tikai tad, ja tajā ir daudzveidība, un tieši tāpat ir ar sabiedrību.

 

Dailes teātra priekšlaukums

Darba autori - MADE arhitekti sadarbībā ar Evelīnu Ozolu un Edgaru Zvirgzdiņu. Darba pasūtītājs - Valsts nekustamie īpašumi un Rīgas domes Īpašuma departaments.

Dailes teātris ir iemīļots kultūras galamērķis un izcils modernisma arhitektūras piemērs, taču tā priekšlaukums nebija atjaunots kopš 1970. gadiem. Tas bija sliktā tehniskā stāvoklī, nedrošs un nepievilcīgs, bet tajā izvietotās stāvvietas uzskatāmi demonstrēja pilsētas autocentriskumu un degradēja apkārtējo vidi. Laukuma pārbūve ir būtiski mainījusi prioritātes šajā publiskajā ārtelpā, pirmajā vietā liekot gājēju ērtības un labsajūtu. Laukumā saglabāta teātra arhitektūrai un modernisma garam raksturīgā kompozīcija, labiekārtojuma principi un materiāli, bet radīta jauna gājēju kustības un uzturēšanās stratēģija, tiecoties laukumu padarīt pieejamu un drošu ikvienam - izveidojot virsmu bez liekiem šķēršļiem un pakāpieniem, padarot laukumu ievērojami zaļāku, uzlabojot apgaismojumu nakts stundās, ieviešot ilgtspējīgu lietusūdens novadīšanu un sakārtojot teātra vizuālo komunikāciju pilsētvidē. Projektu izstrādājusi starpdisciplināra komanda, kas uzvarēja pilsētas rīkotajā metu konkursā.

 

Viesuļvētras simulatora atrakcija Beat The Storm

Idejas autors - Ingus Augstkalns, projekta vadītājs - Rihards Dziedātājs, projektētājs - SIA WeMPS, galvenais mākslinieks - Kristians Rukuts, arhitekte - Līva Kalniņa. Darba pasūtītājs - Universe Science Park, Dānija.

Beat The Storm ir unikāla atrakcija, kas radīta izklaidei un izglītībai — tās apmeklētāji var drošā vidē pieredzēt vēju līdz pat 2. kategorijas viesuļvētras stiprumam (165 km/h). Caur jaunatklāšanas un spēlēšanās prieku Beat The Storm raisa interesi par dabas zinībām un fiziku. Šo piedzīvojumu nodrošina recirkulāra tuneļa tehnoloģija, kurā tiek virzīta kontrolēta gaisa plūsma. Produkts Beat The Storm ir piemērots izklaides parkiem, zinātnes parkiem un muzejiem, gan iebūvēšanai iekštelpās, gan uzstādīšanai ārtelpās. Pirmās divas iekārtas ir uzstādītas Dānijā, Universe Science Park. Iekārtas dubultā versija ļauj vienlaicīgi apkalpot četrus cilvēkus, nodrošinot līdz pat 300 cilvēku caurplūdi stundā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja