Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Noskaidroti Latvijas Muzeju biedrības Gada balvas laureāti

Noskaidroti Latvijas Muzeju biedrības (LMB) Gada balvas laureāti, taču galvenās balvas saņēmējs būs zināms 3. jūnijā, informēja Latvijas Muzeju biedrības pārstāve Annija Sauka.

LMB Gada balva ir ikgadējs muzeju nozares konkurss, kura mērķis ir apzināt un izcelt izcilākos Latvijas Muzeju biedru muzejiskos sasniegumus, veidot muzeju darba pozitīvu rezonansi sabiedrībā un veicināt labo praksi, lai nodrošinātu muzeju nozares ilgtspējīgu attīstību.

LMB valdes locekle Elīna Bērziņa norāda, ka šogad LMB Gada balvas žūriju veidoja jauns sastāvs, kurā katrs no dalībniekiem piedāvāja savu skatījumu projektu vērtēšanas procesā. Viņa uzsvēra, ka novērots pieteikumu kvalitātes pieaugums un tas, ka muzeji ieguldījuši pūles savu projektu kvalitatīvā prezentēšanā žūrijas locekļiem.

"Jāsaka, ka 12 laureātu izvēle prasīja daudz diskusiju starp žūrijas locekļiem, patiešām niansēti analizējot projektus un to pieteikumus. Jāizceļ ievērojams pieaugums projektu daudzumam, kas izstrādāti specifiskām auditorijām, īpaši maziem bērniem, kā arī no žūrijas puses novērtējām to, kā muzeji atšķiras savā pieejā inovācijām, ienesot svaigus skatu punktus muzeju ikdienā, kā arī rodot radošus risinājumus efektivitātes un kvalitātes veicināšanai," uzsver Bērziņa.

LMB Gada balvas pretendenti tika vērtēti, ņemot vērā atbilstību balvas kritērijiem: oriģinalitāte, aktualitāte, vienotība un kvalitāte, ilgtspēja un lietojamība, kā arī sociālā joma. Žūrijas darba rezultāts - izvirzīti 12 laureāti no visas Latvijas.

LMB Gada balvas žūrijas komisijas sastāvu veido pieci Latvijas muzeju biedrības valdes pieaicināti komisijas locekļi, kuri izvēlēti atbilstoši konkrētām profesionālajām jomām: UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Izglītības sektora vadītāja, LMB Gada balvas žūrijas priekšsēdētāja Elīna Bērziņa, Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktora vietnieks, Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas vēstures skolotājs, jauno skolotāju atbalsta persona programmā Mācītspēks un humanitāro zinātņu maģistrs vēsturē Edgars Plētiens.

Tāpat žūrijā darbojās Rasma Pīpiķe, kura patlaban Rīgas Tehniskajā Universitātē studē doktorantūrā un ir Azeron dažādības vadības eksperte, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja Pētniecības nodaļas vadītāja Elīna Kalniņa un Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas vadītājs un docents, zīmolu stratēģijas un dizaina studijas Reflect dizaina un stratēģijas vadītājs Matīss Zvaigzne.

Balvu iegūs Dizaina studija bērniem Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Projekta vadītāja ir Kristīne Šica. Balvu saņems arī izstāde Dvēseles stīgas - tradicionālās kokles latviešu zemnieka sētā 19.-20. gs. Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Projekta vadītāja ir Rozīte Katrīna Ponne.

Balva paredzēta arī izstādei bērniem Makss un Morics.Tulkojusi Aspazija Jūrmalas muzeja filiāles Aspazijas mājā. Projekta vadītājas ir Dace Kaukule un Signe Cīrule. Tāpat balvu saņems izstāde No Arkādijas līdz Marsam Latvijas Nacionālā bibliotēkā. Projekta vadītāja ir Anda Boluža.

LMB Gada balvu saņems arī izstāde Skudra Latvijas Nacionālajā dabas muzejā. Projekta vadītājs ir Jānis Dreimanis, pie balvas tiks arī izstāde bērniem par mākslu un dabu Zaļš un vēl zaļāks Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Projekta vadītāja ir Laura Dravniece.

Godalgos arī izstādi Snīkeri: eko x ego, kas bija skatāma Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Projekta vadītāja ir Gerda Čevere-Veinberga. LMB Gada balvu saņems arī jauno mākslinieku balva Pavasaris Purvīša muzejā. Projekta vadītāja ir Velga Vītola-Kļava.

Balvu saņems arī Dziesmusvētku telpa Rakstniecības un mūzikas muzejā. Projekta vadītāja ir Iveta Grava, uzvaras laurus plūcis un balvu saņems Valmieras muzeja kultūrvides attīstība un ekspozīcija De Woldemer Valmieras muzejā. Projekta vadītāja ir Iveta Blūma.

Godalgos arī muzeja individuālā apmeklējuma programma Muzeja ceļa piezīmes Ziedoņa muzejā. Projekta vadītāja ir Rūta Šmite. Balvu saņems arī Ziedoņa muzeja programma bērniem Blēņām pa pēdām un animācijas filmiņas Suns Funs un pasaule. Projekta vadītāja ir Šmite.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja