Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Profesionālās mūzikas nozares pārstāvji atklātā vēstulē pauž atbalstu koncertzāles projektam

Latvijas profesionālās mūzikas nozares pārstāvji vēstulē Latvijas Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) pauž gandarījumu, ka pēc teju 20 gadu ilgstošām diskusijām par koncertzāles nepieciešamību Rīgā Ministru kabinets beidzot ir izšķīries atbalstīt šī projekta realizāciju.

Vēstulē tiek uzsvērts, ka mūzikas tradīciju bagātajai Rīgai vēsturiski nekad nav bijusi koncertzāle, jo Lielās Ģildes telpas savulaik tika piemērotas koncertzāles vajadzībām, un vērienīgākie rekonstrukcijas darbi tajā notika pēc ugunsgrēka 1964. gadā. Šobrīd gan koncerti, gan mūziķu ikdienas darbs notiek mūsdienām neatbilstošos apstākļos. 

Mūziķi arī atbalsta koncertzāles vietas izvēli  pilsētas centrā, jo tradicionāli  valsts nozīmes kultūras būves pasaules  metropolēs  atrodas vēsturiskajos centros un parkos. 

Vēstules autori norāda, ka asajām diskusijām par koncertzāles tapšanas procesiem jābūt profesionālām, vienojošām, nevis šķeļošām, ka tajās jāņem vērā arī  mūziķu vajadzības - izcila akustika, augstvērtīga arhitektūra un 21. gadsimta prasībām atbilstošas prasības pret publisko telpu.

"Mēs ceram, ka ar šo projektu varēsim atšķirt jaunu lappusi daudzās nozarēs – būvniecībā, kultūrā, ekonomikā," pausts vēstulē.

"Šobrīd ir atrasts kompromiss. Jā, lēmums tika pieņemts strauji, jā – saprotam pārmetumus par vēl vienas, negribas teikt – kārtējās - diskusijas trūkumu. Tomēr ceram uz to, ka visas iesaistītās puses raudzīsies nākotnē, nevis pagātnē, atradīs vienojošus, nevis šķeļošus  argumentus un beidzot spēs radīt Rīgā koncertzāli," rakstīts vēstulē.

Mūziķi secina, ka AB dambja atrašanās vieta Daugavas vidū būtu bijusi skaista, bet nesamērīgi dārga, jo  tikai paša dambja  sakārtošanai būtu  jāinvestē 32 miljoni. Kongresa nama pārbūve saistās ar sarežģītām Rīgas pilsētas un valsts politiskajām un juridiskajām attiecībām, kuru atrisināšana nu jau prasītu ilgu laiku un resursus. Savukārt Andrejostas vai Skanstes valsts un privāto partnerattiecību sakārtošanai ir pārāk  daudz juridiski, morālu un finansiālu risku. Tāpēc vēstules autori uzskata, ka, atbrīvojot vietu koncertzālei Elizabetes ielā 2, beidzot  ir rasta gan politiska, gan valstij ekonomiski izdevīgākā iespēja radīt Latvijai ko ilgi  gaidītu un vērtīgu.

Vēstules autori aicina politiķus un arhitektus nelikt šķēršļus šī projekta īstenošanai, iesaistīties dialogā, nevis karā un kopīgi radīt Kronvalda bulvārī Eiropas valsts cienīgu kultūrtelpu.

Vēstuli atbalstījuši: Guntars Prānis (JVLMA rektors), Raimonds Pauls ar piezīmi, ka LNSO ir vajadzīga mājvieta, jo mūziķi sen to ir pelnījuši, Zigmārs Liepiņš, Vestards Šimkus, Dita Kreinberga, Raimonds Ozols, Aleksandrs Antoņenko, Ainārs Rubiķis, Guntis Gailītis (Rīgas pieminekļu aģentūras direktors un RLB valdes priekšsēdētājs), Jānis Liepiņš, Vairis Nartišs, Diāna Ozoliņa, Vieturs Vārdaunis, Normunds Šnē, Valts Pūce, Reinis Zariņš, Andrejs Osokins, Juris Kalnciems, Inese Galante, Egils Siliņš, Marina Rebeka, Māris Ošlejs, Andris Veismanis, A. Toca un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja