Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Radītas jaunas latgaliešu uzlīmes aplikācijām WhatsApp un Telegram

Latgaliešu portāls lakuga.lv papildinājis aplikāciju WhatsApp un Telegram latgalisko uzlīmju klāstu, iekļaujot jaunus ikdienas saziņā lietotus vārdus un frāzes. Digitālās uzlīmes radītas ar mērķi celt latgaliešu valodas prestižu un veicināt tās lietojumu, informēja portāla lakuga.lv redaktore Vineta Vilcāne.

2019. gada nogalē Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv prezentēja aplikāciju Latgalian stickers/Latgalīšu uzleimis, piedāvājot saziņas aplikācijā WhatsApp integrēt virkni latgalisku vārdu un frāžu un izmantot tās sūtīšanai sarakstēs ar radiem, draugiem un kolēģiem. Vēlāk uzlīmes tika piedāvātas arī aplikācijas Telegram lietotājiem.

Svinot 27. aprīli kā Latgales kongresa dienu, portāls lakuga.lv papildinājis uzlīmju klāstu ar jauniem latgaliešu vārdiem un frāzēm, piemēram, “Lai lūbās!”, “Lyudzu!”, “Veseļojīs!”, “#nameiz”, “Troks voi nu Rogovkys?”, “Cīšs apskuovīņs!” un citiem. Kopumā aplikācijā pieejamas 42 uzlīmes.

Uzlīmju izveidē portāls lakuga.lv sadarbojās ar dizaineri Inesi Krivmani un programmētāju Jāni Rancānu. To izveidi finansiāli atbalstījis ASV dzīvojošais latgalietis, uzņēmējs un Latvijas goda konsuls Teksasas štatā Pīters Aloizs Ragaušs.

Digitālās uzlīmes radītas latgaliešu valodas prestiža celšanai un lietojuma pieauguma veicināšanai. "Esmu gandarīts un priecīgs, ka uzlīmes ir guvušas atsaucību, un ceru, ka papildinātā versija aplikācijas lietotājiem patiks," saka Pīters Aloizs Ragaušs.

Lietotnei WhatsApp domātā aplikācija Latgalian stickers/Latgalīšu uzleimis bez maksas pieejama Android operētājsistēmas mobilo ierīču lietotājiem. iPhone lietotājiem pagaidām aplikācija nav pieejama, jo no uzņēmuma Apple netika saņemts akcepts tās ieviešanai. Idejas autori šobrīd strādā pie citiem risinājumiem, lai uzlīmes būtu pieejams arī iPhone lietotājiem. Pagaidām iPhone lietotāji WhatsApp saņemtās latgaliešu uzlīmes no Android sistēmu lietotājiem var saglabāt kā Favorīti/Favourite (jāuzspiež uz uzlīmes un jāseko tālāk norādītajām darbībām) un izmantot sūtīšanai.

Savukārt lietotnes Telegram izmantotāji bez ierobežojumiem uzlīmes var lietot gan savos Android, gan iOS tālruņos.

Uzlīmes WhatsApp lietotājiem Android tālruņos pieejamas šeit un šeit.

Uzlīmes Telegram lietotājiem Android un iOS tālruņos pieejamas šeit.

Jau esošajiem uzlīmju lietotājiem papildinātā versija būs pieejama, apstiprinot aplikācijas atjauninājumus. WhatsApp lietotājiem pēc atjauninājumu veikšanas jāatver uzlīmju aplikācija un jānospiež Add to WhatsApp.

Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv ir pasaulē vienīgais tikai latgaliešu rakstu valodā saturu radošs medijs. Tajā var lasīt par Latgales un latgaliskās kultūras aktualitātēm, intervijas ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kā arī atrast vērtīgus materiālus latgaliešu valodas rakstītprasmes uzlabošanai. Portālu lakuga.lv uztur biedrība Latgolys Studentu centrs. Portāla un biedrības darbību šobrīd atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja