Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiešraidē bez maksas varēs mācīties latgaliešu rakstu valodu

Biedrība LgSC sadarbībā ar latgaliešu kultūras ziņu portālu lakuga.lv aicina uz astoņām latgaliešu rakstu valodas tiešsaistes bezmaksas nodarbībām, lai katrs gribētājs varētu uzzināt vairāk par latgaliešu rakstu valodu un iemācīties tās pamatprincipus

Latgaliešu rakstu valodas nodarbības vadīs viena no zinošākajām latgaliešu rakstu valodas speciālistēm, latgalisko grāmatu korektore, pieredzējusi valodas nodarbību vadītāja un valodas eksperte Māra Mortuzāne-Muravska. Valodas nodarbības būs divos periodos – pavasara un rudens. Pavasara periodā latgaliešu rakstu valodas mācīšanās paredzēta katru otrdienu, sākot no 26. aprīļa plkst. 19. Nodarbības plānotas arī 10. maijā, 24. maijā un 7. jūnijā, rudens periodā 6. septembrī, 20. septembrī, 4. oktobrī un 18. oktobrī.

Latgaliešu rakstu valodas nodarbībās varēs piedalīties Facebook tiešraidē biedrības LgSC profilā, kā arī skatīties latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv un biedrības LgSC mājaslapā lgsc.lv. Nodarbības ir bezmaksas, tajās varēs piedalīties bez latgaliešu rakstu valodas priekšzināšanām un to, kā pareizi rakstīt, kādas ir latgaliešu rakstu valodas un latviešu literārās valodas atšķirības varēs iemācīties nodarbību laikā. Lai piedalītos nodarbībās, iepriekšēja pieteikšanās nav vajadzīga.

Iecerēto nodarbību mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par latgaliešu rakstu valodu un izglītot par latgaliešu rakstu valodas pamatprincipiem, kas jāņem vērā, lai pierakstītais latgaliski atbilstu 2007. gadā pieņemtajiem Valsts valodas centra Latgaliešu rakstības nosacījumiem. Tā kā latgaliešu rakstu valoda skolu vispārīgajās programmās kā sistemātisks mācību priekšmets netiek mācīts jau gandrīz simts gadus, kopējais rakstu valodas zināšanu līmenis un izpratne par to Latvijas sabiedrībā ir ļoti zems. Atgādinām: latgaliešu rakstu valoda atbilstoši Valsts valodas likuma 3. panta 4. daļai tiek definētā kā vēsturisks latviešu valodas paveids un valsts paredz tās saglabāšanu, aizsardzību un attīstību.

Lai saprastu savu latgaliešu rakstu valodas zināšanu līmeni, var aizpildīt valodas testu šeit.

Biedrība LgSC jau vairāk nekā 15 gadu aktīvi cenšas izglītot sabiedrību par latgaliešu rakstu valodu, pievērst uzmanību tās pastāvēšanai un attīstībai. Biedrība uztur vienīgo ikdienā latgaliski rakstošo mediju – latgaliešu kultūras ziņu portālu lakuga.lv, rīko valodas kursus un seminārus, izdod literāra un izzinoša satura izdevumus latgaliski un īsteno citas aktivitātes latgaliešu rakstu valodas būšanai arī turpmāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja