Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tornado kā mākslas process. Notiks četru stundu laikmetīgās dejas performance

22. decembrī no plkst. 18 līdz 22 Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā Zirgu pasts notiks horeogrāfu Olgas Žitluhinas un Valērija Oļehno laikmetīgās dejas performance Tornado

Izrādes Tornado pirmizrāde notika 2020. gada decembrī, bet tikai Radio NABA ēterā, bez skatītājiem. Šoreiz pasākums būs performance, kurā tiks izmantots izrādes Tornado koncepts: performance balstīsies uz varbūtības teoriju, skaņas, gaismas, kustības, enerģijas mijiedarbību ar ātrumu un telpu.

Dejas izrādes komandu veido horeogrāfe Olga Žitluhina, horeogrāfs un kinorežisors Valērijs Oļehno, mūziķi Juris Kaukulis un Liene Dobičina, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, tērpu māksliniece Šeila, dejotāji Elīna Gediņa, Vilnis Bīriņš, Aldis Liepiņš un citi. 

"Mēs tik strauji kaut kur skrējām, galvas nepaceļot, ka paklūpot zaudējām viens otru. Ir laiks, kad cilvēki ir spiesti domāt, nevis just. Es gribu just! Mēs gribam just," pauž izrādes veidotāji. 

Tornado sākotnēji bija iecerēts kā dejas seriāls, kā eksperiments ar formu septiņās sērijās, kura laikā dejotāji meklē mijiedarbību ar skatītājiem. Pašlaik izrāde pārtapusi par četru stundu performanci. 

Tornado ir sinonīms nekontrolējamai varai, kurai nevar pretoties, metafora nežēlīgai, bezkaislīgai, destruktīvai, neregulētai, postošai, neizbēgamai kustībai. Tornado apbur ar savu jaudu, spēku un visvarenību, aizrauj, hipnotizē, dominē un absorbē. Viss tiek pakļauts vienojošai kustībai.

Performances iecere ir iniciēt māksliniecisku sinerģiju, vienā procesā ap laikmetīgo deju apvienojot dažādas mākslinieciskās prakses. Veidotāji atklāj: "Rekonstruējot tornado kā māksliniecisko procesu, mēs ceram dejā piedzīvot kinestētiskas nobīdes, maņu transformācijas, uztveres pārveidošanos. Šī procesa epicentrā mēs sagaidām saskarties ar veseluma veidošanu no fragmentiem un elementiem, fokusējot mūsu uzmanību uz holistisku skatījumu uz mākslu." Performances laiks sakrīt ar saulgriežiem, tāpēc izrādes komanda aicina gadalaiku ritējumu piedzīvot šajā mākslas notikumā. 

Lai apmeklētu performanci, ir jāaizpilda veidlapa: https://ej.uz/saulgriezitornado. Biļetes nav jāiegādājas, ieeja par ziedojumiem. Apmeklētāju reģistrācija ir obligāta. Skatītāji tiek aicināti izvēlēties laiku, cikos viņi vēlētos apmeklēt pasākumu, – plkst. 18, 19, 20 vai 21. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja