Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Viena diena mūsmājās. No pavasara dārza darbiem līdz precībām. Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs svin 100. jubileju

1924. gadā, kad pavisam jaunā Latvijas valsts bija knapi izkūlusies no kara, bija inteliģenti cilvēki, kas pieņēma lēmumu, ka noteikti jāsaglabā nākamajām paaudzēm liecības par zemnieku dzīvesveidu, kas nešaubīgi aiziet. Jārada vēstures realitātes sajūta par to, no kurienes mēs nākam, – Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja rašanos raksturo galvenais krājuma glabātājs Mārtiņš Kuplais.

Viens no senākajiem, plašākajiem un starptautisku profesionāļu augsti vērtētajiem savas nozares muzejiem Eiropā šogad svin simtgadi.

Jubilejā Brīvdabas muzejs īpaši vēlas pievērst sabiedrības uzmanību savai misijai un uzdevumiem – nacionālās identitātes uzturēšanai un vēsturiskā mantojuma – liecību par to, kādas ir bijušas celtnes un to iedzīve, kā tās būvētas, kāds bijis raksturīgais zemnieku un zvejnieku sētas ēku izvietojums no XVII gadsimta līdz XX gadsimta vidum, – saglabāšanai. Jau sestdien, 11. maijā, Brīvdabas muzejā norisināsies pasākums Viena diena mūsmājās, kura režisors ir Kārlis Anitens. "Tas būs ceļojums laikā, iejūtoties simt, divsimt gadu senā pagātnē," atklāj iestudējuma rīkotāji.

 

Senatnes mirkļi

Brīvdabas muzeja apmeklētājiem šajā sestdienā no plkst. 11 līdz 16 būs iespēja piedzīvot precības, jurģus un ūtrupi, kā arī satikt dzirnavnieku, skolmeistaru un mācītāju. Zvejnieki gatavosies zvejai, podnieka saime posīsies tirgum, kāda saimniece aicinās pievienoties dārza darbiem, un notiks cita rosīšanās. Ikviens varēs pieredzēt maija dziedājumus pie Latgales krucifiksa un improvizētu svētbrīdi Usmas baznīcā. Strādās podnieki, audēja un vērpjamo ratiņu dreimanis. Tiks darvotas laivas un žāvētas zivis. Pāri visam skanēs tautasdziesmas, kā arī notiks rotaļas un danči.

"Lai muzeja sētās un ēkās uzzibsnītu mirkļi no senākiem laikiem, mēs uzrunājām Latvijas amatierteātrus un folkloras kopas," šim pasākumam veltītajā preses konferencē stāstīja Kārlis Anitens un piebilda, ka tikko ir paviesojies pie Penkules amatierteātra, kas tāpat kā pārējie aizrautīgi gatavojas šim brīvdabas iestudējumam. Tā dalībniekiem ir atvēlēta iekšā saucēju loma. Viņu uzdevums būs ieskicēt to, kas šajā dienā norisināsies Brīvdabas muzejā, un norisināsies patiešām daudz kas – no pazuduša govslopa meklēšanas līdz pūralādes izvēlei.

Gluži kā latviešu tautas pasakā: vari iet kur iedams – visur gaidīs brīnumi. "Tās būs performances bez iepriekš uzrakstīta teksta, bet ar katram amatierteātrim iedotu tēmu vai dramaturģisko konfliktu, ko risināt savā epizodē. Pats svarīgākais ir tas, ka muzeja apmeklētāji kļūs par konkrēto notikumu dalībniekiem," akcentēja režisors, kura piedāvāto tēmu loks aptver kā godus, tā arī ikdienu. Pasākuma Viena diena mūsmājās īstenošanā kopumā ir iesaistījušies 37 amatierteātri un 27 folkloras kopas.

 

Vērtību ceļojums

Savukārt šodien, 10. maijā, no plkst. 10 līdz 15 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks simtgadei veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana. "Līdzīgi kā Brīvdabas muzeja ekspozīcija, arī Latvijas pasta izdotā pastmarka stāsta par Latvijas vēsturi. Tas ir unikāls veids, kā mūsu valstij nozīmīgiem notikumiem un vērtībām ceļot pa pasauli kopā ar katru no mūsu sūtījumiem," norādīja Latvijas pasta valdes loceklis Andris Puriņš. Pastmarkā ir redzama viena no senākajām Brīvdabas muzeja ēkām – 1670. gadā celtā Valmiermuižas Brežu dzīvojamā rija ar kambari.

"XVIII gadsimta sākumā šajā ēkā ir mācījušies mūsu latviešu zemnieku bērni, tas atgādina par skološanās nepieciešamību cauri laikiem," uzsvēra Brīvdabas muzeja direktore Zanda Ķergalve. Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas radītajā pastmarkā ir attēlots arī sēdeklītis stulpiņš, kas iekļauts Latvijas Kultūras kanonā, salmu dakšas, vācele un linu lāpstiņa (jāpiebilst, ka 15. maijā plkst. 14 Dauderu nama Lielajā salonā tiks atklāta Artas Ozolas-Jaunarājas veidotā izstāde Pastmarkas portrets. Muzejs pastmarkās, kurā būs apskatāmas tieši ar Latvijas muzeju tematiku saistītās pastmarkas).

 

Ieskats nākotnē

Šajā gadā Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs jau ir aizvadījis Simtgades konferenci Rīgas Latviešu biedrībā un sagaidījis Lieldienas savās mājās Juglas ezera krastā. Jubilejas turpinājumā 1. un 2. jūnijā Brīvdabas muzejā notiks tradicionālais tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, kam ir vairāk nekā pusgadsimts. 15. jūnijā norisināsies Jāņu ielīgošanas pasākums. 27. jūlijā Brīvdabas muzeja Rucavas lauku ekspozīcijā Vītolnieki notiks saimnieču jeb Annas diena. 3. augustā Brīvdabas muzeja Vecpiebalgas lauku ekspozīcijā Vēveri norisināsies audēju saiets.

"Brīvdabas muzeja simtgadē mēģināsim iedzīvināt jaunu tradīciju – Vēveru dienas Vēveros. Kā jūs varbūt zināt, vārds "vēveri" nozīmē "audēji". Šajā dienā meistari no visas Latvijas tiks aicināti sanākt kopā un dalīties savās zināšanās un pieredzē," sacīja Zanda Ķergalve. 31. augustā jau pieminētajā Brīvdabas muzeja filiālē Rucavā norisināsies Senās uguns nakts. Rudens pasākumus Brīvdabas muzejā 28. septembrī ievadīs Miķeļdiena, 9. novembrī tiks svinēta Mārtiņdiena. 21. decembrī Brīvdabas muzejā notiks tradicionālā bluķa vilkšana.

Savukārt katru dienu līdz pat 18. augustam Brīvdabas muzeja izstāžu zālē ir aplūkojama tautas lietišķās mākslas izstāde Dzintargaisma. "Simtajā gadskārtā vēlamies ne tikai stāstīt par dzintara mantojumu mūsu muzeja krājumā, kas glabā vairāk nekā 200 priekšmetu, no kuriem 99 dzintara rotas ir izstādē, bet arī aicināt ikvienu ieraudzīt un novērtēt dzintaru kā unikālu, nacionālo piederību simbolizējošu, bezgala skaistu akmeni – ar cerību ieinteresēt jauno dzintara apstrādātāju paaudzi tradicionālo prasmju apgūšanā un dzintara apstrādes un rotu darināšanas tradīcijas turpinājumā," pauž Brīvdabas muzeja direktore.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē brivdabasmuzejs.lv. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja