Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

VID apturējis naudas atmazgātājus, kas legalizējuši vairāk nekā sešus miljonus latu

Pagājušajā nedēļā, veicot 22 kratīšanas Rīgā un Daugavpilī, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas, organizējot izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas vairākiem klientiem, kā arī legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, nodarījis valsts budžetam kaitējumu 1 391 027,69 latu apmērā.

Noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika legalizēti, izmantojot ne tikai vairāku Eiropas Savienības valstu, bet arī Ķīnas un Honkongas kredītiestāžu norēķinu kontus. Šobrīd četras personas atzītas par aizdomās turētām un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

2012.gada 5.decembrī VID Finanšu policijas pārvalde apturēja vērienīga noziedzīga grupējuma darbību, kas laika periodā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.septembrim legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus 6 507 090,48 latu apmērā, tā nodarot valsts budžetam zaudējumus 1 391 027,69 latu apmērā nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa veidā. Organizētā noziedzīgā grupējuma darbība tika apturēta, veicot 22 kratīšanas Rīgā un Daugavpilī, tajā skaitā četru uzņēmumu juridiskajās adresēs, 12 ar noziedzīgo nodarījumu saistīto personu dzīves vietās un sešās automašīnās.

Kriminālprocess pret organizētu noziedzīgo grupējumu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu laika posmā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.septembrim VID Finanšu policijas pārvaldē tika uzsākts 2012.gada 20.novembrī saskaņā ar Krimināllikuma 218. panta otro daļu un 195.panta trešo daļu.
Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgo grupējumu veido četras personas - viens organizators un trīs atbalstītāji. Personām šobrīd piemērots aizdomās turamās personas statuss un ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Noziedzīgajā shēmā bija iesaistīti 50 reāli strādājoši uzņēmumi un aptuveni 30 fiktīvi uzņēmumi.

Noziedzīgais grupējums darbojās celtniecības un autotransporta nozarēs, kā arī nodarbojās ar pārtikas un saimniecības preču vairumtirdzniecību, ceļu būvi un karjeru izstrādi.

Izmeklēšanas gaitā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidroja, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klienti" savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Lai legalizētu noziedzīgi iegūtos līdzekļus un tie nonāktu noziedzīgās darbības organizatoru un shēmas "klientu" rīcībā, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Latvijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas un pat Ķīnas un Honkongas kredītiestādēs, bet vēlāk izņemti skaidrā naudā un nodoti shēmas "klientu" rīcībā.

Kriminālprocesa ietvaros veikto 22 kratīšanu laikā tika izņemti uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, kodu kalkulatori, zīmogi, bankas kartes, datori, datu nesēji un citi svarīgi lietiskie pierādījumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas