Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Cēsu novadā apvienosies septiņi līdzšinējie novadi ar plašu politisko spektru

Prognozē sadrumstalotību

Iepriekšējās administratīvi teritoriālās reformas laikā Cēsis ap sevi izveidoja samērā nelielu novadu, jo kaimiņi vēlējās patstāvību. Tagad reformas rezultātā vienās robežās tiks apvienoti septiņi līdzšinējie novadi, no kuriem daļa piederēja pie mazajiem un deputāti drīkstēja startēt no vēlētāju apvienībām.

Jaunā reforma apvienību startu vēlēšanās izslēdza, tāpēc būs liela intriga, cik un kuru partiju saraksti sacentīsies par 19 vietām jaunajā domē un kuras partijas piedalīsies cīņā. Vairāku politisko spēku pārstāvji prognozē, ka varētu būt vismaz astoņi saraksti un izredzes tikt pārstāvētiem vismaz ar vienu mandātu varētu būt pat visiem. Vakar apvienotajā 80 deputātu sapulcē, kas notika attālināti, tika ievēlēta jaunā novada vēlēšanu komisija. 


Nevajag pārāk daudz

Amatas novada domes priekšsēdētāja Elita Eglīte, kura līdzšinējā sasaukumā tika ievēlēta no ZZS un Vienotības apvienotā saraksta, prognozē sadrumstalotu jauno domi, jo, lai tajā iekļūtu, vajag ap 800 vēlētāju balsu. Latvijas Reģionu apvienības (LRA) valdes priekšsēdētājs Eduards Smiltēns Dienai sniedz vēl precīzāku aprēķinu – ja jaunajā novadā būs 34 976 balsstiesīgie pilsoņi, bet, sasummējot līdzšinējo līdzdalību, visos esošajos novados kopā 2017. gadā nobalsojuši 17 604 vēlētāji, sanāk, ka viena mandāta iegūšanai jaunajā domē vajag 880 balsu. Tas ir aptuveni tik, cik dažos no esošajiem novadiem savākuši pašreizējo mēru saraksti, nodrošinot sev vairākumu, bet, teiksim, Jaunpiebalgā vairāk nekā pusi mandātu varēja iegūt saraksts, par kuru nobalsoja vien 493 vēlētāji. Tagad situācija krietni mainīsies. 

Eglīte norāda, ka jaunajos novados ļoti liela nozīme būs izpildvarai un tās darbiniekiem būs ''daudz labu izaicinājumu'', tāpēc viņa pati sevi nākotnē labprāt redzētu tieši izpildvarā, vienlaikus nesakot stingru nē arī startam vēlēšanās. Viņa uzskata, ka pašlaik vēl pāragri veidot sarakstus, jo tos politiskos spēkus, kuri savus kandidātus izziņos jau ļoti drīz, var piemeklēt zināms pārdegšanas sindroms – zinot, ka viņi kandidēs, cilvēki jau tagad uzdos milzum daudz jautājumu, kas viņiem ir neskaidri, bet deputātu kandidāti objektīvi nevar sniegt zinošas atbildes. ''Būs ļoti grūti strādāt, jo resursi būs samazināti un jaunās domes deputāts būs griezējs, nāksies optimizēt un atlaist. Pašlaik jau var solīt, ka algas pielīdzinās augstākajai un maksājumus – zemākajiem, bet dzīvē jau tā nenotiks,'' nākotni piesardzīgi vērtē Eglīte. Viņasprāt, no jaunajiem deputātiem gaidīs stratēģiskas attīstības redzējumu, tie nebūs cilvēki, kuri novadā zina katras apkopējas algu. Turklāt deputātu pilnvaras un iespējas stingrāk nekā līdz šim reglamentēs likums. Jau tagad ir skaidrs, ka tāds saraksts no divām partijām, kāds pie varas Amatas novadā ir līdz šim, nebūs iespējams, bet, kuri deputāti kurā sarakstā tiks uzaicināti, vēl gluži skaidrs neesot. ''Labus cilvēkus jau uzaicinās,'' optimistiski secina E. Eglīte. 


Pārstāvēs visus novadus

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs Dienai stāsta, ka Vienotības saraksts jaunajām vēlēšanām esot gatavs par 95%, tajā iekļaujot gan esošos Cēsu novada domes deputātus, gan Līgatnes pārstāvjus, ieskaitot mēru Aināru Šteinu. Deputāti Vienotībai ir arī citos novados, bet aicināti tiks arī pavisam jauni cilvēki, kuri nāk no novadiem, kuros Vienotība līdz šim nav pārstāvēta lēmējvarā.

Rozenbergs atzīst, ka tik liels novads ir izaicinājums, jo Jaunpiebalgas iedzīvotājs nepazīst Pārgaujas novada cilvēkus un otrādi.

Mazajos novados cilvēki ir pieraduši, ka savus deputātus labi pazīst. Vienotības sarakstā tikšot ievērota arī dzimumu līdztiesība. ''Jaunais Cēsu novads var būt viens no interesantākajiem valstī,'' viņš spriež. 

Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hārdijs Vents gan ir ievēlēts no apvienības, taču ir Latvijas Zemnieku savienības (LZS) biedrs. Viņš Dienai pašlaik atturas prognozēt, vai vēlēšanās LZS startēs zem ZZS karoga kopā ar Latvijas Zaļo partiju (LZP) vai atsevišķi. Jāatgādina, ka 2017. gada vēlēšanās LZS un LZP Cēsīs bija atsevišķi saraksti. ''Mūsu kopējais skatījums ir, lai pakalpojumi novadā neizzustu un vēlētājiem būtu saikne ar saviem pārstāvjiem,'' skaidro Vents, atgādinot, ka Vidzemē ir zemākais iedzīvotāju blīvums, tomēr pakalpojumu pieejamībai jābūt vienmērīgai visā teritorijā. Runājot par situāciju LZS, no kuras nesen izstājās Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone, Vents atzīst, ka vieni izstājoties, bet citi vēloties iestāties.

Viņaprāt, veidojot sarakstu, piederību partijai nevar prasīt kā obligātu.

Pārgaujas novada mērs neslēpj savu skepsi pret reformas izpildījumu, norādot, ka tiek sabojāts pārvaldes mehānisms, kuru citi uztver kā paraugu un brauc apgūt pieredzi. LZS sarakstā kandidēt plāno arī Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Laimis Šāvējs, kurš Dienai uzsver, ka jaunajā domē jābūt cilvēkiem, kuri pārzina lauku vidi un rūpējas par tās saglabāšanu. 

Uz vietām Cēsu novada jaunajā domē pretendēs arī politiskie spēki, kuri pašlaik nav tajā pārstāvēti, piemēram, jau minētā Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Stapulone iestājusies partijā Latvijas attīstībai, bet novada mājaslapā redzams, ka pārējie deputāti palikuši LZS. Stapulone Dienai skaidro, ka līdzšinējā LZS sarakstā tikai divi deputāti bijuši partijas biedri, pārējie bijuši atbalstītāji. ''Mums domes sastāvs ir ļoti demokrātiski veidots,'' viņa norāda. 2021. gada vēlēšanām tiek veidota jauna komanda, kas būšot ar daudz liberālāku domāšanu un nospraudīs arī jaunus darbības virzienus. Komandas veidošana notiks maksimāli organiski, pamazām kodolu apaudzējot ar citiem biedriem, bet ņemot vērā, ka jaunais novads būs ļoti liels. ''Jāsaglabā vietējo kopienu iesaiste procesos un stiprināšana,'' uzsver Stapulone. Vaicāta, kā viņas piederība Latvijas attīstībai tiek uztverta saistībā ar partijas līdzšinējā līdera Jura Pūces atkāpšanos no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata pēc tā dēvētā stāvvietu skandāla, Stapulone atzīst, ka cilvēki uzdod jautājumus, tomēr viņa nevarēja komentēt, vai šis faktors būtu ietekmējis kāda uzrunātā potenciālā saraksta kandidāta lēmumu piedalīties vai nepiedalīties vēlēšanās tieši no šī saraksta. 

Arī LRA līdz šim jaunā Cēsu novada teritorijā nav pārstāvēta vietvarās. Smiltēns saka – kārtis atklāt pašlaik nav gatavs, bet ir liela varbūtība, ka LRA startēs atsevišķi no saviem sadarbības partneriem – Vidzemes partijas. Vienlaikus joprojām kā varbūtība tiek izskatīta arī iespēja veidot vienotu sarakstu ar kādu politisko spēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas