Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ašeradens: Latvijai ir daudz iespēju stiprināt ekonomisko sadarbību ar Šanhaju

Latvijai ir daudz iespēju stiprināt ekonomisko sadarbību ar Šanhaju, uzrunājot Ķīnas investorus, uzsvēra ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība).

Ašeradens šodien Šanhajā tikās ar Šanhajas vicemēru Čenu Jinu un piedalījās investoru apaļā galda diskusijā. Šanhaja ir Ķīnas finanšu un darījumu centrs un pēc iedzīvotāju skaita lielākā Ķīnas un pasaules pilsēta.

"Jau šobrīd Latvija veiksmīgi sadarbojas ar Šanhaju - te ir atvērta viena no trim Latvijas ekonomiskajām pārstāvniecībām Ķīnā, šā gada jūnijā šeit ir atvērts Latvijas vīzu centrs. Ir uzsākta sadarbība arī zinātnes un tehnoloģiju jomā. Arī mūsu uzņēmums Food Union veiksmīgi piedāvā savus piena produktus Ķīnā un cieši sadarbojas ar Šanhajas pašvaldību. Esmu pārliecināts, ka mums vēl ir pietiekami daudz jomu, lai stiprinātu saites starp Latviju un Šanhaju un paplašinātu divpusējo sadarbību," tiekoties ar Šanhajas vicemēru, atzina Ašeradens.

Tāpat Šanhajā Ašeradens piedalījās Investoru apaļā galda diskusijā. Uzrunājot Ķīnas investorus apaļā galda diskusijā, Ašeradens norādīja, ka Latvija dabiski savieno Austrumu un Rietumu eksporta ceļus, tādēļ varam piedāvāt Ķīnas uzņēmējiem plašas sadarbības iespējas kā transporta un loģistikas jomā, tā arī finanšu jomā, pasaules līmeņa IKT risinājumus un infrastruktūru veiksmīgai kopīgu projektu īstenošanai. Investoru apaļā galda diskusijā piedalījās Latvijas un Ķīnas transporta un loģistikas, pakalpojumu u.c. jomu uzņēmumi.

Pēcpusdienā ministrs tikās ar 11 Latvijas kokapstrādes uzņēmumu pārstāvjiem, kuri piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā kokapstrādes nozares uzņēmumu misijā Ķīnā no 8.septembra līdz 15.septembrim. Tās laikā uzņēmumi piedalās konferencē China Global Wood Trade Conference, kuras ietvaros notiek arī kontaktbirža ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Tāpat tirdzniecības misijas laikā uzņēmumi apmeklē izstādi "China wood EXPO" Šanhajā. Koksne un tās izstrādājumi ir viena no galvenajām Latvijas eksporta preču grupām uz Ķīnu.

Savukārt ministru pavadošās delegācijas pārstāvji šodien tikās ar Ķīnas e-komercijas uzņēmuma Alibaba Group un Ķīnas nacionālās maksājumu sistēmas Union Pay pārstāvjiem, lai pārrunātu sadarbību investīciju, e-risinājumu, tūrisma un loģistikas jomā.

Alibaba Group viceprezidents Braiens Vongs tikšanās laikā uzsvēra, ka uzņēmums ir ieinteresēts sadarboties ar Latviju, vienlaikus uzsverot vīzu izsniegšanas un loģistikas procedūru atvieglošanas nepieciešamību. "Alibaba Group" ir Ķīnas publiskā kompānija, kas darbojas interneta tirdzniecības jomā, īstenojot gan tirdzniecības operācijas starp uzņēmumiem, gan mazumtirdzniecības darījumus.

Arī Union Pay pārstāvis apliecināja uzņēmuma interesi sadarbībai ar Latviju. Union Pay ieviešana daudziem uzņēmumiem Latvijā palielinātu ienākumus, jo Ķīnas tūristiem būtu iespējams norēķināties par šo komersantu produktiem ar Union Pay sistēmas palīdzību.

Darba vizītes noslēgumā Ašeradens apmeklēs Very Latvia paviljonu Šanhajā. Very Latvia paviljons Šanhajā tika atklāts 2015.gada maijā, un tajā tiek piedāvāti dažādi Latvijas dizaina produkti - Munio Home dizaina priekšmeti, Mint Mēbeles mēbeles, An&Angel stikla izstrādājumi u.c. Paviljona īpašnieks ir Šanhajā dzīvojošais latvietis Krists Solovejs. Latvijas kompānijas vai latvieši var rīkot tur kādas tikšanās, pieņemšanas un parādīt ķīniešu sadarbības partneriem Latvijas dizaineru darbus. Paviljonā ir notikušas arī Latvijas pārtikas produktu degustācijas.

Tāpat ministram vēl plānots tikties ar latviešu diasporas pārstāvjiem. Šanhajā patlaban ir koncentrējusies vislielākā latviešu diaspora Ķīnā, un tajā mīt aptuveni 100 latviešu.

Jau ziņots, ka Ašeradens no 3.septembra līdz 11.septembrim atrodas darba vizītē Ķīnā, kuras laikā pārrunā Latvijas un Ķīnas ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas ar augsta līmeņa Ķīnas amatpersonām, kā arī piedalās Latvijas dienās Ķīnā un Latvijas un Ķīnas biznesa forumā.

Ķīna ir 13.lielākā Latvijas ārējās tirdzniecības partnere, un divpusējā tirdzniecība pakāpeniski pieaug. Ar katru gadu pieaug arī Ķīnas investīciju apjoms Latvijā. Šobrīd Ķīna ierindojas 46.vietā Latvijas lielāko investoru vidū. Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Ķīna ierindojas 43.vietā ar 178 aktīviem uzņēmumiem.

Šogad norisinās vairāki Latvijas un Ķīnas sadarbības pasākumi. Šā gada rudenī Rīgā plānots 16+1 formāta valstu vadītāju samits, kura laikā notiks arī Latvijas un Ķīnas biznesa forums un uzņēmēju divpusējas tikšanās. Ķīnas iniciatīvas 16+1 mērķis ir aktivizēt sadarbību ar 11 ES dalībvalstīm un piecām Balkānu valstīm investīciju, transporta, finanšu, zinātnes, izglītības un kultūras jomā.

Savukārt šā gada otrajā pusē Ķīnā plānota Latvijas un Ķīnas apvienotās komitejas sēde, kuras laikā arī plānots pārrunāt jautājumus divpusējās ekonomiskās sadarbības tālākai attīstīšanai un padziļināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē