Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Borovkovs: Šī problēma ir ārkārtīgi uzpūsta

Partnerattiecību legalizēšanas jautājums ir "ārkārtīgi uzpūsts", un tam nav nekāda pamata, jo jau pašreizējais tiesiskais regulējums ir pietiekams, lai aizsargātu pārus, tostarp ne tikai netradicionālas orientācijas, portālam Diena.lv norādīja Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs.

Jau ziņots, ka Tiesībsargs Juris Jansons pirmdien paziņoja, ka LGBT jeb seksuālo minoritāšu un apvienības Mozaīka piedāvātais likumprojekts "Reģistrēto partnerattiecību likums" un to pavadošo likumprojektu tālāka virzība nav atbalstāma. Tā vietā izdarāmi grozījumi vairākos tiesību aktos, kas pietuvinātu ārpuslaulības savienībā dzīvojošas personas laulātu pāru tiesiskajai aizsardzībai, uzskata Tiesībsarga birojs.

Tiesībsargs partnerattiecību jautājuma sakārtošanai aicina Saeimu veikt grozījumus vairākās tiesību normās, kas attiecas uz pacientu tiesību aizsardzību, interešu konfliktu novēršanu, procesuālajām tiesību normām, personas sociālajām tiesībām un tiesībām uz informāciju.

Latvijas Juristu biedrības prezidents uzsvēra, ka partnerattiecības viennozīmīgi nevajadzētu regulēt ar likumu. "Tur nav draudu, bet pret to jāizturas vienkārši un šīs lietas nevajag absolutizēt un uzpūst. Normālā sabiedrībā ir normāls laulības institūts, un, manuprāt, jauna forma, kas varētu to aizvietot, varētu laulības institūtu diskreditēt kā tādu," teica A.Borovkovs.

"Ir ļoti daudzi pāri, kuri dzīvo faktiskās attiecībās, tad tā ir divu pieaugušu cilvēku izvēle, ar ko viņiem jārēķinās, ja pastāv riski, ka kādā dzīves brīdī nereģistrētas laulības viņiem pašiem var kļūt par problēmu. Ja domā par brīdi uz priekšu, tad var lietas atrisināt," sacīja Latvijas Juristu biedrības prezidents.

"Tas ir tāpat kā ar tiesībām - ja cilvēkam kabatā ir tiesības, tas nenozīmē, ka viņš prot vadīt automašīnu, bet tam, kurš brauc bez tiesībām, jāspēj uzņemties virkni risku, kam var iestāties sekas. Arī šajā gadījumā ir tā, ja cilvēks kādu laiku dzīvo kopā un nedomā, kā noformēt savas attiecības," teica A.Borovkovs. "Ja ir iespējas dabūt "pa kreiso", tad kādēļ apgrūtināt sevi ar laulības reģistrāciju, ja var visu iegūt vienkāršākā ceļā," atzina biedrības prezidents, uzsverot, ka šādā veidā laulību institūtu, vienlaikus pastāvot paralēli vēl vienai attiecību formai, "var norakt".

Viņš skaidroja, ka neredz problēmu šajā jautājumā. "Nesaprotu, kādēļ par to tik daudz jārunā, tā noteikti nav tā problēma, par kuru būtu jāpārdzīvo. Nav arī pamata teikt, ka šī joma būtu juridiski nesakārtota," atzina Latvijas Juristu biedrības prezidents.

A.Borovkovs sacīja, ka pamanāma tendence, ka šis jautājums ik pēc laika tiek aktualizēts. "Ir pateikts viedoklis, bet pēc brīža, šeku reku, atkal sāk runāt, it kā nebūtu runāts. Tas ir dīvaini. Vēl iepriekšējais Valsts prezidents [Valdis Zatlers - red.] izteicās par šo tēmu. Parādījās jauns Saeimas sastāvs un ierosinājumu velk ārā no kaut ko kurienes, it kā nav runāts. Tas zināmā veidā amizanti. Kā veca anektode," sacīja A.Borovkovs.

Viņš arī uzsvēra, ka no Tiesībsarga puses izdarīts viss, lai šis jautājums būtu toleranti apspriests.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē