Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Elektronisko cigarešu tirgotājs: Valstij vajadzētu atbalstīt, nevis iegrožot elektronisko cigarešu tirdzniecību

Sabiedrības veselības aizsardzības nolūkos valstij tieši vajadzētu vairāk atbalstīt elektronisko cigarešu tirdzniecību, nevis izdomāt ierobežojošus nosacījumus to realizācijai, reklāmai un lietošanai, norāda internetveikala TvShopExtra īpašnieces SIA Studio 5 valdes priekšsēdētājs Armīns Runčs.

Tas skaidrojams ar to, ka cilvēki, kuri smēķē elektroniskās cigaretes, nerada pasīvās smēķēšanas risku apkārtējiem, uzsvēra tirgotājs.

Kā ziņots, šobrīd Latvijā nav specifisku normatīvo aktu, kas noteiktu elektronisko cigarešu regulējumu, tomēr sabiedrības veselības aizsardzības nolūkos tādu drīzumā varētu ieviest, nosakot ierobežojošus nosacījumus elektronisko cigarešu realizācijai, reklāmai un lietošanai.

Šādu soli rosina Veselības ministrija (VM), Finanšu ministrija (FM) un Zemkopības ministrija (ZM). Ministrijas mudina tuvākajā laikā izveidot darba grupu, kas izstrādātu elektronisko cigarešu tiesisko regulējumu, liecina šodien valdībā izskatītais VM informatīvais ziņojumu "Par elektronisko cigarešu statusu, lai noteiktu līdzvērtīgus ierobežojošos nosacījumus šo produktu realizācijai, reklāmai, lietošanai un aplikšanai ar akcīzes nodokli".

"Lietojot elektroniskās cigaretes, ir vieglāk atmest smēķēšanu, jo ir iespējams regulēt nikotīna daudzumu cigarešu šķīdumā un attiecīgi atmešanu veikt pamazām, pieradinot organismu pie arvien mazākas nikotīna devas, līdz kamēr nikotīna saturs e-cigaretes šķīdumā ir 0%," skaidroja Runčs.

Tāpēc viņš atzīmēja, ka diez vai ierobežojumu ierosinātāji patiesi cer šādā veidā mazināt smēķēšanas kaitīgo ietekmi. "Atmest smēķēšanu nav viegli, visticamāk, ka īstais mērķis ir maksimāli apgrūtināt e-cigarešu izplatīšanos, padarot tās dārgākas. Un kam tas varētu būt izdevīgi? Tikai tabakas cigarešu ražotājiem, citu nevienu nevaru iedomāties," rezumē uzņēmējs.

Runājot par ierobežojumu noteikšanu lietošanai, Runčs teica, ka tam nav nekāda pamata. "Ja e-cigaretes nerada pasīvās smēķēšanas risku, tad kāda jēga noteikt lietošanas ierobežojumus? Vai varbūt kāds domā, ka ļaunumu rada skatīšanās uz cilvēku, kas smēķē? Ja tā, tad varbūt tiešām ir jānosaka papildu lietošanas ierobežojumi arī tabakas cigaretēm, nosakot, ka tās drīkst lietot tikai vienatnē un tikai telpās, jo mežā taču arī kāds smēķētāju nejauši var ieraudzīt," ironizē uzņēmējs.

Savukārt uz jautājumu, vai ieviešot jaunus ierobežojumus, varētu pieaugt e-cigarešu cena, Runčs paskaidroja, ka uz šo jautājumu ir grūti atbildēt, pirms ir zināms, kādi tieši ierobežojumi tiks noteikti.

Bet runājot par e-cigarešu aplikšanu ar akcīzes nodokli, uzņēmējs teica, ka elektroniskās cigaretes principā nav pamata aplikt ar akcīzes nodokli, jo bez uzpildes šķidruma tās ir tieši tāda pati elektroniska iekārta kā virtuves mikseris vai kabatas baterija.

Runčs arī skaidroja, ka daudzi cilvēki iegādājoties e-cigaretes tikai emocionālās atkarības dēļ un reāli izmanto uzpildes šķīdumu ar 0% nikotīna saturu. "Respektīvi, šajos gadījumos e-cigaretes patiešām ir 100% nekaitīgas. Tad viņiem arī jācieš sabiedrības veselības aizsardzības nolūkos?" retoriski jautāja uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē