Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Klimovičs: Apšaudes starp azerbaidžāņiem un armēņiem esot izprovocējusi Maskava

Trūcīgā informācija, kādu šobrīd iespējams saņemt no Dienvidkaukāza, diezin vai liecina par to, ka trīs šī reģiona valstis Gruziju, Azerbaidžānu un Armēniju pārņēmusi parasta ikdienas rutīna, par kuru medijiem nav nekā ziņojama. Patiesība ir gluži pretēja - diezgan regulāri notiek apšaudes uz armēņu un azerbaidžāņu robežas - diemžēl ar kritušiem karavīriem.

Iespējams, tik skopa attieksme pret šo faktu plašu publiskošanu ir saistīta ar abu pušu izpratni, ka militāra konflikta atsākšanās (iepriekš tas beidzās 1994. gadā) nav izdevīga nevienai no pusēm. Nedz ekonomiski daudz stiprākajai Azerbaidžānai, kas, pateicoties naftai un gāzei, uzaudzējusi militārus muskuļus ar iegādāto kara apbruņojumu un lielāku armiju, nedz Maskavas reģiona satelītam Armēnijai, kuras teritorijā atrodas Krievijas bruņoto spēku bāzes. Ar bažām notikumus vēro trešā Dienvidkaukāza valsts Gruzija. Tur ievērota zināma sakarība. Apšaudes starp azerbaidžāņiem un armēņiem, kas okupējuši prāvu daļu Azerbaidžānas, sākušās tieši pēc ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones nesenās vizītes visās trijās šajās valstīs un esot Maskavas izprovocētas. Tā teikt, lai redz, kas reģionā patiesais saimnieks. Iepriekšējo reizi pēc tam, kad 2008. gadā Gruzijā bija ieradusies Klintones priekšgājēja valsts sekretāres amatā Kondolīza Raisa, notika Krievijas armijas iebrukums Gruzijā.

Tbilisi nopietni vēro armēņu un azerbaidžāņu attiecību attīstību un saprot, ka nopietna militāra konfrontācija var izplesties arī uz Gruzijas teritoriju. Bažas lielā mērā tāpat saistītas ar Krievijas organizētajām mācībām Kaukāzs 2012, kurās piedalīsies arī armēņu un «neatkarīgo» valstu Dienvidosetijas un Abhāzijas vienības. Interesanti, ka Krievija jau ir izvedusi savu militārpersonu ģimenes no Gjumri Armēnijā. Kā zināms, to pašu krievi bija izdarījuši 2008. gadā Chinvali. No turienes sievietes un bērni tika izvesti īsu laiku pirms piecu dienu kara sākuma, un apgalvojumi par civiliedzīvotāju bojāeju bija vienīgi Kremļa propaganda.

Tbilisi arī uzsver, ka apjomīgās mācības Kaukāzs 2012 nav nejaušības dēļ ieplānotas neilgi pirms Gruzijas parlamenta vēlēšanām. Jāpiekrīt, tā ir vāji slēpta un draudīga norāde Gruzijai, kas īsteno nepārprotamu kursu uz Rietumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē