Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sprūdžs: Dzīvnieki jāredz tādi, kādi viņi ir dabā, nevis kā pūkaini mīluļi no pasaku grāmatām

Zvēru kopšanai Līgatnes dabas takās ir jābūt profesionālai un cilvēkiem dzīvnieki šajā objektā ir jāredz tādi, kādi viņi ir dabā, nevis kā pūkaini mīluļi no pasaku grāmatām, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Kā aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane, ministrs, lai gan pauž pateicību līdzšinējai zvērkopei Velgai Vītolai, uzskata, ka Līgatnes dabas takās ir jānotiek nopietnām pārmaiņām. "Šīs dabas takas ir īpašs objekts, kurā vēlamies parādīt dzīvniekus pēc iespējas tādus, kādi tie ir dabā. Lāči, lūši un aļņi nav taču tikai pūkaini mīluļi no pasaku grāmatām," pauž ministrs.

Tas esot jautājums par disciplīnu, īpaši paaugstinātas bīstamības objektos, kādi ir zvērudārzi, kuros tur plēsīgos dzīvniekus. Lai gan daudziem patīk redzēt cilvēku kopā ar šādiem dzīvniekiem, jāpadomā, kas notiktu, ja zvērs satrakotos un parādītu savu plēsīgo dabu.

"Tad šī pati sabiedrība, kas tagad pieprasa šovu, prasītu atbildību no iestādes, kas to pieļāva, - kur bija instrukcijas, kur darba drošība? Un, ja darbinieks to nerespektē, tad darba devējam ir nevis tiesības, bet gan pienākums reaģēt, tāpēc Dabas aizsardzības pārvaldes rīcība ir pat ļoti saprotama," uzskata Sprūdžs.

Komentējot ilggadējās zvērkopes Velgas Vītolas atbrīvošanu no darba, ministrs pauž pateicību par viņas degsmi un aizrautību, ar kādu viņa šos gadus ir strādājusi. Viņaprāt, tas ir aizkustinošs piemērs, kā uzrunāt un piesaistīt cilvēkus, kā ieinteresēt viņus par dabu. Tāpēc ministrs ir pārliecināts, ka viņa turpinās strādāt dabas aizsardzības sistēmā. Taču viņš arī aicina saprast, ka darbu Vītolai neuzteica ne ministrija, ne arī Dabas aizsardzības pārvalde, kas pārņēma Līgatnes dabas takas, - to izdarīja iepriekšējais apsaimniekotājs - Gaujas nacionālā dabas parka fonds.

Sabiedrībai būtu jāatbalsta arī pašreizējie dabas taku apsaimniekotāji, jo Dabas aizsardzības pārvalde savu iespēju robežās meklē labākos risinājumus dabas taku apsaimniekošanai. Pēc ministra domām, labākais veids, kā atbalstīt dzīvniekus Līgatnes dabas takās, ir tos regulāri apmeklēt.

Jau ziņots, ka pēc apsaimniekotāja nomaiņas Līgatnes dabas takās darbu neturpinās vairāki ilggadējie darbinieki, tostarp arī daudziem zināmā par lāču mammu dēvētā zvērkope Velga Vītola, kas Līgatnes dabas takās strādā jau 32 gadus.

Jaunie dabas taku apsaimniekotāji vēlas ieviest jaunu kārtību dabas parkā un nolīguši citus darbiniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē