Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aicina izveidot informatīvo prezentāciju skolām un bibliotēkām par vakcinācijas ietekmi uz sabiedrības dzīvi

Ir nepieciešams izveidot informatīvo prezentāciju Latvijas skolām un bibliotēkām, kurā būtu sacīts par visu vakcināciju ietekmi uz sabiedrības dzīvi, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pauda komisijas priekšsēdētājs un Saeimas deputāts Andris Skride (AP).

Viņš sacīja, ka ir jāpiesaista universitāšu medicīnas studenti, kuri varētu būt kā vēstneši skolās. "Bērni aiznesīs šo informāciju uz mājām, un pastāstīs zinātnisko pamatojumu vakcinācijai," sacīja Skride, uzsverot, ka katram medikamentam ir blakusparādības, bet ir arī ieguvumi.

Šodien izskatot iesniegto pilsoņu iniciatīvu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai", kas kopumā jau trešo reizi nokļuvusi Saeimā, vairāki komisijas pārstāvji pauda viedokli, ka Latvijā līdz šim vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga un par iniciatīvas tālāko virzību nav skaidrības.

Skride pauda viedokli, ka bažas par nezināmo ir saprotamas, bet šobrīd ir jāskatās uz visas sabiedrības veselību.

Veselības ministrijas (VM) Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane sacīja, ka VM pozīcija ir nemainīga, proti, šobrīd piespiedu vakcinācijas un sabiedrības šķelšana nenotiek. "Ir runa par pasākumiem, lai novērstu Covid-19 izplatību sabiedrībā, un vakcinācija ir pierādīts efektīvs infekcijas izplatības samazināšanas pasākums," teica Feldmane, uzsverot, ka sabiedrībai ir tiesības nesaslimt, bet vairākumam ir pienākums neinficēt apkārtējos sabiedrības locekļus.

"Ir loģiski, ka vakcinētajām personām ir mazāk ierobežojumu. Tas ir pamatots solis, jo vakcinētās personas neizplata slimību tik strauji, kā arī slimo vieglākā formā," teica VM pārstāve.

Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēnijs Kalējs komisijas sēdes laikā uzsvēra, ka situācija slimnīcās turpina pasliktināties. "Mūsu dati ir satraucoši, jo reanimācijā esošie pacienti faktiski nav vakcinēti. Nevakcinētās personas reanimācijā pavada līdz pat 100 dienām, un viņu dēļ ir jāatceļ līdz pat 30 operācijām, jo gultas vieta tiek aizņemta," sacīja Kalējs, uzsverot, ka bieži vien nevakcinētās personas bieži vien nevalkā sejas maskas un neievēro epidemioloģiskās prasības, tikai tāpēc, ka viņiem trūkst kaut kādu pierādījumu.

Saeimas deputāts Ilmārs Dūrītis (AP) bija neizpratnē par iniciatīvas mērķi. "Man nav skaidrs par ko tieši ir šī iniciatīva. Latvijā vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga un tā nevar būt piespiedu".

Jau vēstīts, ka Iniciatīvas atbalstītāji atkal savākuši vairāk nekā 10 000 parakstu un trešo reizi ar to vērsušies Saeimā. Parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 7.jūlijā to lēma atkārtoti nodot izskatīšanai parlamenta Sociālo un darba lietu komisijā.

Opozīcijas deputātes Ramona Petraviča (PCL) un Jūlija Stepaņenko iepriekšējā parlamenta sēdē norādīja, ka vakcinācijai jābūt brīvprātīgai. Abas deputātes aizstāvēja studentus, kuri nevēlas vakcinēties, un tāpēc nevarot mācīties klātienē. Viņuprāt, šie studenti tiekot diskriminēti. Stepaņenko domā, ka, iniciatīvai nonākot komisijā, tai jāpārtop par likumprojektu.

Saeimā šo rosinājumu skata katru reizi, kad par to parlamentā atkal saņemti vairāk nekā 10 000 parakstu. Portālā "manabalss.lv" līdz šim par brīvprātīgo vakcināciju saņemti vairāk nekā 45 000 parakstu.

Kā ziņots, Saeimā pašlaik skatīšanā ir likumprojekts, kas ļautu no darba atlaist nevakcinētos darbiniekus un prasītu Covid-19 drošības sertifikātus atsevišķās nozarēs strādājošajiem, taču koalīcija nolēmusi pašlaik neturpināt to skatīt, jo likumprojekts pavadot pārāk daudz puspatiesību un negāciju, bet vēlamo rezultātu - plašāku vakcinācijas aptveri - varot panākt ar citiem paņēmieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas