Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Latvijā joprojām vērojams augsts smēķētāju īpatsvars, trūkst informācijas par alternatīvām

Aktīvāk jāmazina smēķēšana

Neskatoties uz dažādiem tabakas izstrādājumu aprites un smēķēšanas ierobežojumiem, kā arī pastāvīgi augošo akcīzes nodokli, Latvijā joprojām saglabājas augsts tabakas un nikotīna lietotāju īpatsvars.

To apliecina novembra beigās konferencē par smēķēšanas kaitējuma mazināšanas perspektīvām Bezdūmu sabiedrības veidošana Latvijā prezentētais pētījumu un konsultāciju kompānijas Kantar oktobrī veiktais pētījums Bezdūmu tabakas produktu attīstības perspektīvas Latvijā

Pētījums atklāj, ka tabaku un nikotīnu saturošus izstrādājumus lieto vairāk nekā ceturtā daļa jeb 28% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem, no kuriem absolūtais vairākums jeb 91% smēķē cigaretes (turklāt ar augstu lietošanas intensitāti – 63% cigaretes lieto regulāri). 

Savukārt cigarešu alternatīvas – e-cigaretes un karsējamo tabaku – lieto tikai 3–6% no aptaujātajiem, attiecīgi no visiem tabaku un nikotīnu saturošo produktu lietotājiem e-cigaretes lieto 11%, bet karsējamo tabaku – 16%. Trešā daļa jeb 34% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka viņu ģimenē kāds cits pilngadīgais smēķē cigaretes. 


Tikai ierobežojumi nestrādā

"Analizējot pētījuma datus, mēs redzam, ka tie pilnībā atspoguļo realitāti – smēķēšanas izplatību nevar mazināt ar vispārējiem ierobežojumiem, aizliegumiem un nodokļu paaugstināšanu, lai atturētu jauniešus no smēķēšanas uzsākšanas un motivētu smēķētājus atmest, būtiskākais ir sabiedrības informētība un apkārtējo atbalsts. Mūsu viedoklis, un to apliecina arī pētījuma rezultāti, ir, ka sabiedrībai, īpaši smēķētājiem, būtu jābūt pieejamai pilnīgai un objektīvai informācijai gan par smēķēšanas kaitīgumu, gan atmešanas iespējām, gan par potenciāli mazāk kaitīgām bezdūmu alternatīvām smēķēšanas seku mazināšanai," uzsvēra Bezdūmu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Olga Silakaktiņa. 
Viņa norādīja, ka, salīdzinot ar pagājušajā gadā veiktā pētījuma datiem, šā gada rezultāti liecina, ka smēķētāju skaits Latvijā kopumā nav mazinājies atšķirībā, piemēram, no Lielbritānijas, kur katru gadu smēķējošo cilvēku skaits krītas un šī tendence turpinājusies arī šogad.  Silakaktiņa gan atzīmēja, ka, skatoties daudzu gadu griezumā, arī Latvijā smēķējošo cilvēku skaits mazinās, taču šī tendence tomēr nav pietiekami dinamiska, tādēļ Latvijā ir aktīvi jāstrādā, lai mazinātu smēķētāju skaitu. 

Turklāt dažādi pētījumi arī rāda, ka, piemēram, jaunākās paaudzes smēķētāju izvēli neietekmē ne tradicionālo cigarešu dārdzība, ne arī reklāmas par smēķēšanas kaitīgumu. Tādēļ eksperti norāda, ka ir svarīgi savādākā veidā pārliecināt smēķētājus par šā ieraduma kaitīgumu un gadījumos, kad cilvēks nespēj vai nevēlas pilnībā atmest smēķēšanu, piedāvāt viņam mazāk kaitīgu alternatīvu, kas vienlaikus līdzinās ierastajai.

Arī pētījuma dati rāda – 70% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem uzskata, ka smēķētāju skaita samazināšanai nepietiek tikai ar stingrāku regulējumu un akcīzes nodokļa paaugstināšanu, ir nepieciešama publiska diskusija/ sarunas par smēķēšanas izplatības ierobežošanu, kā arī 64% iedzīvotāju piekrīt viedoklim, ka ir nepieciešams uzsākt aktīvu diskusiju/sarunas ar smēķētājiem, lai cigaretes paliktu pagātnē.

Kopumā pieejamās informācijas apjoms par alternatīviem bezdūmu produktiem vērtējams kā nepietiekams, jo tikai aptuveni trešā daļa jeb 36% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuri lieto tabaku un nikotīnu saturošus produktus, bet nav e-cigarešu vai karsējamās tabakas lietotāji, uzskata, ka viņiem ir pieejama visa nepieciešamā informācija par alternatīviem bezdūmu produktiem – elektroniskajām cigaretēm un karsējamo tabaku, kamēr 55% norāda, ka viņiem nav pieejama visa nepieciešamā informācija. 

Vairāk nekā puse respondentu uzskata, ka pieaugušajiem smēķētājiem ir jābūt pieejamam alternatīvu bezdūmu produktu klāstam, kā arī objektīvai informācijai par tiem, savukārt 42% iedzīvotāju uzskata, ka pieaugušo smēķētāju iedrošināšana pilnībā pāriet uz alternatīviem bezdūmu produktiem (elektroniskās cigaretes, karsējamā tabaka) varētu būt viens no veidiem, kā samazināt cigarešu dūmu radīto kaitējumu arī pārējai sabiedrībai. 


Alternatīva kā risinājums

Korporācijas Philips Morris International Zinātniski pētnieciskās laboratorijas vadītājs Nuno Fazenda konferencē pauda, ka, piemēram, Japānā līdz ar karsējamās tabakas produktu plašāku pieejamību tirgū daudz straujāk sāka pieaugt to cilvēku skaits, kuri pārtrauca smēķēt tradicionālās cigaretes un šī tendence turpina palielināties. Taču vienlaikus būtiski – paralēli cigarešu alternatīvas piedāvājumam tur ir plaši pieejama informācija gan par smēķēšanas kaitīgumu, gan vienlaikus arī par mazāk kaitīgām alternatīvas iespējām. 

Lai gan daļa veselības speciālistu pauž bažas, ka pastiprināta, smēķējošai pieaugušo auditorijai paredzētā informācija par e-cigaretēm un bezdūmu tabakas produktiem varētu radīt negatīvu blakus efektu, rosinot šos produktus pamēģināt jauniešiem, kuri nesmēķē, tomēr pētījumi šos pieļāvumus neapstiprina, liecinot, ka daudz vairāk pirmo smēķēšanas pieredzi jaunieši piedzīvo tieši ar parastajām cigaretēm, jo, neskatoties uz aizvien pieaugošo aizliegumu apjomu, tieši tradicionālās cigaretes ir daudz vieglāk pieejamas jauniešu auditorijai, tajā skaitā tieši zemāku izmaksu dēļ. Piemēram, Somijā 2014. gadā veiktais pētījums rāda, ka tikai 2% jauniešu smēķē e-cigaretes, bet 12% tās ir pamēģinājuši. Lielbritānijā e-cigaretes smēķējošo jauniešu skaits ir tikai 1,7%.

Gan komerciālie, gan arī daudzi neatkarīgie pētījumi liecina, ka karsējamā tabaka izdala daudz mazāk veselībai kaitīgu vielu, kas tiešā mērā rada dažādus veselības riskus, kā tas ir ar tradicionālajām cigaretēm. Vienlaikus eksperti uzsver, ka arī bezdūmu tabakas izstrādājumu lietošanas rezultātā pastāv veselības riski, taču līdz šim veiktie klīniskie pētījumi nerāda, ka karsējamajai tabakai būtu tik lieli riski kā tradicionālajām cigaretēm. To savā ziņā apstiprina arī ASV Pārtikas un zāļu reģistra ekspertu nostāja, ka smēķējošo cilvēku izvēle par labu bezdūmu tabakas izstrādājumu lietošanai tomēr ir ceļš, lai uzlabotu sabiedrības veselību kopumā. 

Top komentāri

Neslāvs
N
kas tas par čigānu baronu bildē, bīda zālītes noietu ?
Jāsamazina diršana!
J
Jo tabaka nesmird tik ļoti kā sūdi no bildē redzamā baigā barokļa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas