Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No novembra vidus izglītības jomā plāno atjaunot pirms "lokdauna" ieviestos drošības pasākumus

No novembra vidus, beidzoties "lokdaunam", izglītības jomā varētu atjaunot līdz tam noteiktos drošības pasākumus, otrdien valdības sēdē sacīja veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.

Paredzēts, ka izglītības process notiks tikai klašu "burbuļos". Izglītības process "rotācijas viedā" varēs notikt arī attālināti. Izglītības ministre iepriekš ir skaidrojusi, ka rotācijas princips paredzēs to, ka vecākās klases katru mēnesi nedēļu mācītos attālināti. Pēc Bērziņa paustā, tas nepieciešams, lai varētu elastīgāk nodrošināt mācību procesu.

Interešu izglītība varēs notikt skolās, klasēs vai grupas "burbuļa" ietvaros, kā arī būs iespējamas individuālās nodarbības. Ārpus telpām būs pieejamas nodarbības grupās līdz 20 bērniem.

Vakcinētiem bērniem būs plašākas iespējas apgūt interešu izglītību, skaidroja Bērziņš. Proti, viņiem interešu izglītība un profesionālās ievirzes nodarbības būs pieejamas arī telpās.

Lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu vidi, visus audzēkņus, tostarp vakcinētos, testēs divreiz nedēļā, bet papildus tiks izmantot arī ātrie testi.

Bērziņš uzsvēra, ka nepieciešama arī stingrāka ieviesto drošības pasākumu kontrole. Tostarp svarīga ir "burbuļu" un plūsmu ievērošana, telpu vēdināšana un sejas aizsargmasku lietošana. Tāpat vairāk jāpievērš uzmanība iespējamiem saslimšanas simptomiem, jo līdz šim 60% līdz 65% no visiem skolās atklātajiem Covid-19 gadījumiem bija bērniem, kuri uz skolu bija ieradušies jau ar simptomiem.

Augstākās un pieaugušo izglītības apguve, amatieru kolektīvu un sporta klubu darbs, kā arī treniņi amatieriem varēs notikt tikai epidemioloģiski drošajā jeb "zaļajā" režīmā.

Pašlaik klātienē mācās tikai 1.-3.klases, bet 4.-12.klases mācības klātienē varētu atsākt 15.novembrī. Bērnudārzos darbojas dežūrgrupas bērniem, kuru vecāki strādā klātienē kādā kritiski nepieciešamā darbavietā.

Līdz 15.novembrim atceltas visas interešu izglītības nodarbības un ārpusklases pasākumi.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga aicināja valdību ļaut pedagogiem, kuri ir sākuši vakcināciju pret Covid-19, taču dažādu iemeslu dēļ to nebūs pabeiguši līdz 15.novembrim, ļaut turpināt strādāt, veicot testus. Ja pedagogi tiks atstādināti no darba pienākumiem, kā to paredz spēkā esošie normatīvie akti, tad kādu laiku nāksies slēgt dažas grupas pirmsskolas izglītības iestādēs, kā arī bērniem nebūs iespējams pilnvērtīgi apgūt atsevišķus mācību priekšmetus vispārizglītojošajās skolās.

Vanaga rosināja pārdomāt arī interešu izglītības nodarbību organizēšanu ārpus izglītības iestāžu "burbuļiem" jaunākā skolas vecuma bērniem, kuriem vēl nav pieejama vakcinācija. Viņas ieskatā, to varētu darīt, ja bērniem ir negatīvs Covid-19 tests.

Tāpat viņa lūdza Veselības ministriju nepastiprināt drošības pasākumu kontroli izglītības iestādēs, jo daudzi direktori ir ļoti noslogoti un dara maksimālo, lai varētu strādāt klātienē. "Nav dzirdēts par kādiem klaji kliedzošiem pārkāpumiem. Lūdzu uzticieties viņiem un ļaujiet izglītības nozares darbiniekiem strādāt," aicināja Vanaga.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) gan iebilda pret  kontroles pasākumu mazināšanu. Izglītības un zinātnes ministrijai esot resursi un jau šonedēļ, kad mācības klātienē atsāka 1.-3.klašu skolēni, skolās kontrolē drošības pasākumu ievērošanu. "Diemžēl skolas ir ļoti dažādas. Ir ļoti daudz pozitīvo piemēru, vienlaikus IZM esot informācija, ka atsevišķās skolās neesot nopietna attieksme pret drošības pasākumu ievērošanu, tādēļ IZM skolās veic kontroles, taču tās neesot represīvas," skaidroja ministre.

Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.

pievienota 10.-13. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas