Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

papildināts (16:25) - Sociālās aprūpes centrā Gaiļezers kāda kliente piesieta pie gultas; atstādina iestādes vadītāju

Veicot pārbaudi Rīgas sociālās aprūpes centrā (RSAC) Gaiļezers, Labklājības ministrija (LM) konstatējusi nopietnus pārkāpumus. LM, pārbaudot kādas privātpersonas sūdzību, konstatējusi, ka RSAC Gaiļezers veikta klientes - gados vecas sievietes - nelikumīga fiksēšana pie guļvietas, tādējādi ierobežojot viņas kustību brīvību, portālam Diena.lv pavēstīja LM  Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brīvmane.

LM Sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroles departamenta speciālisti secinājuši, ka fiksācijas jostas ir iegādātas vairumā, tāpēc pastāv iespēja, ka klientu fiksēšana pie guļvietām ir bijusi ierasta prakse.

Ministrija ir uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību un turpinās iesākto pārbaudi. LM uzsāktā pārbaude turpināsies līdz 2014.gada 20.janvārim. LM informēs sabiedrību par pārbaudes rezultātiem, līdzko tā būs noslēgusies.

Rīgas domes (RD) Sabiedrisko attiecību nodaļā portālu Diena.lv informēja, ka RD Labklājības departaments Valsts policijai iesniegs visus materiālus sakarā ar iespējamiem pārkāpumiem Rīgas sociālās aprūpes centrā.

Labklājības departamentā no sociālās aprūpes centra Gaiļezers novembrī tika saņemta informācija, ka noticis nelaimes gadījums pacientam ar demenci (personas ar garīga rakstura traucējumiem), kura laikā viens no klientiem guva ķermeņa apdegumus, neuzmanīgi rīkojoties ar sērkociņiem. Par šo gadījumu departamentā nekaējoties tika izveidota izmeklēšanas komisija, izvērtēti nelaimes gadījuma apstākļi. 

Izmeklēšanas gaitā arī atklājās, ka pansionātā tikušas lietotas fiksācijas jostas. Kā skaidrojušas RSAC Gaiļezers amatpersonas, drošības jostas tika lietotas klientu drošības nolūkos, lai agresīvi klienti neapdraudētu sevi un citus klientus. 

Fiksācijas jostu lietošana ir nepieļaujama, tāpēc RD Labklājības departaments uz dienesta izmeklēšanas laiku ir pieņēmis lēmumu no amata atstādināt Rīgas sociālās aprūpes centra Gaiļezers direktori Ļubovu Zaku, kurai pašlaik ir darba nespējas lapa. Viņas pienākumus pilda direktores vietniece. Šobrīd visas fiksācijas jostas ir konfiscētas. 

RSAC Gaiļezers ir ilgstošas sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes iestāde. Pansionātā nodrošina pilnu aprūpi cilvēkiem, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ paši nevar sevi aprūpēt. LM atgādina, ka saskaņā ar likumu Par pašvaldībām pašvaldība, šai gadījumā - Rīgas dome - ir atbildīga par tās dibināto iestāžu darbību.

Sākot ar 2014.gada 2.janvāri, LM interneta vietnē www.lm.gov.lv izveidos sadaļu Konstatētie sociālo pakalpojumu sniedzēju pārkāpumi. Tajā tiks publicēta informācija par pārkāpumiem, kuri apdraud klientu dzīvību, veselību vai drošību. Tādējādi sabiedrībai būs pieejama informācija par negodprātīgiem sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

LM atgādina, ka viens no ministrijas uzdevumiem ir kontrolēt sociālo pakalpojumu sniedzēju, tai skaitā sociālās aprūpes centru, atbildību normatīvo aktu prasībām.

Papildināts ar RD komentāru 4.-7.rindkopās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas