Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Prānis neatkāpsies no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektora amata

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis neatkāpsies no amata, jo saredz savu atbildību par notiekošo akadēmijā un redz veidu, kā situāciju vērst par labu, otrdien preses konferencē norādīja akadēmijas vadītājs.

Prānis atzīmēja, ka viņam ir sāpīgi par radušos situāciju. Viņš norādīja, ka akadēmijas vadība iestājas pret jebkāda veida vardarbību. Rektors klāstīja, ka, saņemot pirmo iesniegumu, sekojusi rīcība - nekavējoties tika izdots rīkojums, uzskaitot visas normas, kuras akadēmijā ir jāievēro.

"Es uzskatu, ka tā ir mana atbildība. Šajā procesā esmu spēris visus nepieciešamos soļus, lai reaģētu uz saņemtajiem signāliem - gan uz izskanējušo raidījumā "Kultūršoks", kas man bija šoks un pilnīgi jauna informācija, gan uz to, kas apkopots anonīmajā aptaujā," sacīja JVLMA rektors.

Viņš uzsvēra, ka ar aptaujā nosauktajiem mācībspēkiem bijušas skarbas sarunas, kā arī pieprasīti skaidrojumi. Prānis norādīja, ka šodien plānota tikšanās ar Valsts policiju, savukārt pirmdien JVLMA pārstāvji bija Tiesībsarga birojā. Rektors sacīja, ka viņam ir skaidrs redzējums, kas ir jāizdara, lai vide akadēmija būtu pilnīgi droša, kas arī patlaban tiek darīts.

"Mēs esam mudinājuši anonīmos avotus atklāt sevi un rakstīt iesniegumus. Jāsaka, ka situācija šobrīd ir mainījusies. Pirmdien mēs saņēmām divus iesniegumus, kuros bija minēts viens mācībspēka vārds. Ar manu rīkojumu šis mācībspēks ir atstādināts no visa veida darba pienākumiem, bez iespējām komunicēt ar studentiem. Ceram, ka tagad notiks rūpīgs izmeklēšanas darbs kopā ar Valsts policiju, sekos pierādījumi, attiecīgās sekas un sods," teica JVLMA rektors.

Prānis uzsvēra, ka no savas puses viņš grib izdarīt maksimālo, lai situācija būtu pilnībā atrisināta. Jautāts, vai viens no mācībspēkiem, par kuriem ir saņemti signāli, ir JVLMA pasniedzējs Māris Kupčs, JVLMA rektors atzīmēja, ka aizvadīto dienu laikā notikušas tikšanās ar tiesībsargājošajām institūcijām - pirmdien Tiesībsarga birojā skaidri esot pateikts, ka akadēmijai nav tiesību nosaukt iespējamo pāridarītāju vārdus, tāpēc Prānis nevar apstiprināt, vai tas ir Kupčs. JVLMA rektors piebilda, ka viens no mācībspēkiem ir atstādināts, otram - piemērots disciplinārsods.

Taujāts, vai rektora redzeslokā ir nonākuši divi mācībspēki, vai arī runa ir vēl par kādiem citiem, JVLMA rektors norādīja, ka nav identificēti tie, par kuriem bija stāstīts raidījumā "Kultūršoks". Viņš atzīmēja, ka raidījumā neviens netika vārdā nosaukts. Arī runātāji nebija identificējami, līdz ar to nav nekādas iespējas noskaidrot, kuras personas vēl ir iesaistītas, kas, Prāņa ieskatā, ir liela problēma. Viņaprāt, ir jādiskutē, ko iesākt ar anonīmiem avotiem un anonīmu informāciju.

JVLMA rektors norādīja, ka anketā, ko iniciējuši akadēmijas studenti, ir minēti vairāki vārdi. Atsevišķās anketās nav sniegts faktoloģisks paskaidrojums, bet atzīmēts, ka ir dzirdētas runas par kādām personām. Prānis sacīja, ka anketās ir minēti vairāk nekā divi vārdi.

Jautāts, vai mācībspēki noliedz izskanējušo informāciju par seksuālu uzmākšanos, JVLMA vadītājs skaidroja, ka brīdī, kad viņš prasījis rakstiskus paskaidrojumus, tad paskaidrojumos šādi gadījumi tika kategoriski noliegti un solīts, ka nākamā tikšanās notiks kopā ar advokātu. Runājot par to, vai mācībspēks, kas ticis atstādināts disciplinārlietā, ir lektors Egils Upatnieks, Prānis atzīmēja, ka viņš nevar šādu informāciju apstiprināt, jo to liedz likums.

Kultūras ministre Agnese Logina (P) preses konferencē žurnālistiem norādīja, ka atbalsta JVLMA padomes aicinājumu rektoram no amata atkāpties. Viņa uzsvēra, ka ministres neatlaiž augstskolu rektorus, tā ir padomes un augstskolas senāta atbildība.

Pēc Loginas paustā, viņas un Kultūras ministrijas (KM) prioritāte ir studenti. Viņa uzsvēra, ka augstskolās ir jāveido emocionāli droša vieta, kur jaunajiem talantiem attīstīties.

Ministre akcentēja, ka izskanējušās studenšu liecības ir jāuztver nopietni un tās ir jāizmeklē, kas ir Valsts policijas darbs. Tāpat, viņasprāt, atbildība ir jāuzņemas arī mācībspēkiem par to, kā šāda situācija varēja rasties. Logina klāstīja, ka katrā augstskolā ir jābūt speciālistiem, kuri ar empātiju un emocionālo inteliģenti uztveru tāda veida ziņojumus un risinātu situācijas, kurās tiek pārkāptas varas robežas un studentu tiesības uz emocionāli drošu vidi.

Viņa norādīja, ka otrdien, tiekoties gan ar JVLMA padomi, gan ar rektoru pārrunāts, kas ir noticis un ko var darīt, lai situāciju risinātu. Loginas ieskatā runa nav tikai par juridisko interpretāciju, ko nozīmē ētikas robežu pārkāpšana, ko nozīmē un ko var uzskatīt par vardarbību. Jautājums ir par to, kādi ir patlaban pieejami instrumenti un kādi instrumenti tiks veidoti, lai nodrošinātu emocionāli drošu vidi studentiem. Ministre uzsvēra, ka viņa un KM ir gatava sniegt visu nepieciešamo atbalstu, lai situāciju risinātu un nepieļautu tās atkārtošanos nākotnē. Viņa aicināja bez kavēšanās izstrādāt rīcības plānu, lai šādas situācijas turpmāk tiktu novērstas.

JVLMA padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova piekrita ministres teiktajam, ka šis nav tikai juridisks jautājums. Tas ir jautājums par empātiju. Viņa atzīmēja, ka Prānis ir lielisks mūziķis un pasaules klases zinātnieks, taču ir trūcis līderības, ņemot vērā, ka seksuālās uzmākšanās gadījumi akadēmijā bijuši sistemātiski.

"Ja septiņas sievietes, lai arī anonīmi, bet tomēr ir ar mieru runāt kameras priekšā, cik ir tādu sieviešu, kas nav vēlējušās runāt. Lai pašattīrītos, ir nepieciešama līderība, kurai bija jāizpaužas no pirmās dienas, nevis tikai ceturtajā dienā jāsaņemas kādu atlaist. Tas ir jādara nekavējoties," sacīja Demakova.

Viņa uzsvēra, ka nodarījumi ir pārāk smagi. Pēc Demakovas paustā, padomei nebija viegli pieņemt lēmumu aicināt JVLMA rektoru atkāpties, taču, ja tas atvieglo studentu ciešanas un dod gandarījumu, padomei šāds solis bija jāsper.

JVLMA padomes loceklis Timurs Tomsons akcentēja, ka padome pārstāv arī sabiedrību. Padome tikās ar studentiem, kuriem bija iebildumi pret to, kādā veidā notika lietas risināšana akadēmijā. Viņš norādīja, ka bijis līderības un nākotnes plāna trūkums. Padome redzēja minstināšanos, tāpēc tai nebija citas izvēles, kā vien pārstāvēt sabiedrības viedokli un upurus.

"Mūsu aicinājums rektoram uzņemties atbildību ir noticis demokrātiskā kārtībā - padome neatbrīvo no darba rektoru, to dara Senāts. Senātam būs jāizlemj, vai rektors saglabā amatu, vai arī to zaudē," sacīja Tomsons.

Jautāts, vai padome nevarēja ātrāk rīkoties, Demakova sacīja, ka tad, kad rektors izdeva rīkojumu par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, viņai bijusi pārliecība, ka runa ir par vienu gadījumu, kad pagājušā gada vasarā viens no akadēmijas redzamiem mācībspēkiem publiski izrunājās pret Dziesmu svētkiem. Šāda pārliecība Demakovai bija saglabājusies līdz ceturtdienai, kad televīzijā redzējusi "Kultūršoka" sižeta pieteikumu.

JVLMA padomes priekšsēdētāja uzsvēra, ka piektdien notika tikšanās un tika gūts skaidrs priekšstats, ka runa ir par septiņām liecībām. Tad sekoja tikšanās ar rektoru. Padomei bija informācija tikai par vienu iesniegumu. Arī Tomsons atzīmēja, ka par rīkojumu padome uzzināja nevis no rektora, bet no trešajām pusēm. Tāpat padome sākotnēji nebija sapratusi, kādi ir apsūdzību apmēri un cik nopietnas tās ir.

Prānis skaidroja, ka tad, kad tika izdots rīkojums par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, bija saņemts viens iesniegums, savukārt apmērs iezīmējās gan raidījumā, gan no anonīmajām anketām. JVLMA rektors skaidroja, ka pašā sākumā, kad tika saņemts viens iesniegums, viņš gribējis nosargāt akadēmijas labo vārdu. Tāpat viņš cerēja, ka situāciju efektīvi un aktīvi var risināt diskrēti akadēmijā.

Preses konferencē JVLMA docents un komponists Ēriks Ešenvalds pauda bažas par publiskajā telpā notiekošo "linča tiesu". Viņš sagaidīja, ka akadēmijas padome uzsvērs, ka pret šādiem gadījumiem jāvēršas tiesiskā veidā, jāvairo tiesiskums un jādaida Valsts policijas izmeklēšana. Viņš uzvēra, ka ir nepieciešama profesionāla izmeklēšana un fakti.

Viņš norādīja, ka viņu pārsteidz Loginas "dziedāšana līdzi" padomes lēmumam. Ešenvalds sacīja, ka viņu kā pilsoni uztrauc "linča tiesa", kur tiek minēti "abstrakti vārdi". Viņš pateicās Prānim, uzsverot, ka līdzšinējais rektors ir pirmais, kurš sācis kaut ko darīt. Komponists pauda atbalstu JVLMA rektoram un uzsvēra, ka tiek gaidīta Valsts policijas izmeklēšana.

LETA jau rakstīja, ka pēc ilgstošām diskusijām JVLMA padome nolēmusi izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Prānim un aicina viņu atkāpties no amata.

Kā aģentūru LETA informēja augstskolas padomē, ja rektors atteiksies atkāpties no amata, JVLMA padome aicinās Senāta priekšsēdātāju Ilonu Meiju pēc iespējas ātrāk izskatīt šo lēmumu Senāta ārkārtas sēdē.

Padome norāda, ka lēmums pieņemts, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu cietušajām studentēm, lai arī padomes locekļi apzinās, ka tas ir praktiski neiespējami.

LETA jau rakstīja, ka JVLMA sestdien, 9.martā, ir vērsusies Valsts policijā saistībā ar LTV raidījumā "Kultūršoks" izskanējušo informāciju par pasniedzēju uzmākšanos studentēm.

Pasniedzējiem, kuri īsteno šādu rīcību pret saviem audzēkņiem, nav vietas nedz JVLMA, nedz Latvijas mūzikā, uzsver JVLMA rektors Prānis.

Kā aģentūru LETA informēja izglītības iestādes pārstāvji, jebkuros apstākļos un situācijā JVLMA un tās rektors ir pret neētisku rīcību, pret diskrimināciju, pret jebkādu seksuālu varmācību, norādīts augstskolas paziņojumā.

"Mēs kategoriski iestājamies pret to un darīsim visu, kas ir mācību iestādes un manā kā rektora kompetencē, lai par šo nebūtu ne mazākās aizdomu ēnas, lai mūsu audzēkņiem tiktu sniegts viss nepieciešamais atbalsts un nerastos nekāda veida apdraudējumi, un lai mūsu studiju process būtu profesionāls un visaugstākās kvalitātes", norāda Prānis.

Saistībā ar raidījumā izskanējušo JVLMA vērsusies policijā un, sadarbojoties ar tiesībsargājošām institūcijām, sola darīt visu nepieciešamo iespējamo pārkāpumu un noziegumu izmeklēšanai. "Mums tas ir ļoti svarīgi," uzsver augstskolas rektors.

JVLMA vēlreiz aicina visus iespējamos cietušos un aizskartās puses vērsties ar iesniegumiem pie jebkurām atbilstīgām personām vai institūcijām, kas var palīdzēt šī jautājuma risināšanā.

"JVLMA un es kā rektors personīgi rūpēšos, lai neviens iesniegums nepaliktu bez atbilstīgas ievērības un rīcības, un lai mūsu studenti saņem visu iespējamo aizsardzību," pauž Prānis.

LETA jau rakstīja, ka LTV raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Studentes liecina, ka sajūta pēc uzmākšanās bijusi pretīga, radījusi baiļu sajūtu, traucējušas mācībām, radījušas veselības un citas problēmas.

JVLMA rektors Prānis februāra sākumā izdevis rīkojumu par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, kuros norādīts, ka jebkāda veida uzmākšanās neatbilst vispārpieņemtajām ētikas un uzvedības normām.

Prānis aģentūrai LETA klāstīja, ka 22.janvārī saņemts viens iesniegums. Reaģējot uz to, tikusi sasaukta Ētikas komisijas sēde, kā arī veiktas pārrunas ar iesaistītajām pusēm. Prānis norādīja, ka iesaistītais darbinieks ir saņēmis disciplinārsodu, taču JVLMA rektors neatklāj, kāds tas bijis.

Rektors aicina studentus šādos gadījumos nekavējoties vērsties ar iesniegumu pie rektora vai jebkura cita akadēmijas darbinieka, kuram persona uzticas un kura var palīdzēt jautājumu risināt.

Pēc rektora paustā, lai novērstu iespēju, ka kolektīvā atšķiras izpratne par to, kāda tieši rīcība nav atbilstoša vispārpieņemtajām uzvedības normām, viņš ir izdevis rīkojumu par JVLMA darbinieku uzvedības noteikumiem. Viņš akcentēja, ka visi akadēmijas darbinieki un studējošie ir iepazīstināti ar rīkojuma saturu.

JVLMA padome šovakar vēl pirms LTV raidījuma nonākšanas ēterā izplatīja paziņojumu masu medijiem, kurā norādīts, ka, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par iespējamām neētisku JVLMA mācībspēku rīcību attiecībā pret studentēm, tika sasaukta padomes ārkārtas sēde.

JVLMA padome uzskata, ka jebkura veida vardarbība attiecībā pret studentiem vai studentēm ir nepieņemama un pret to ir jāattiecas ar nulles toleranci. Lai stiprinātu drošības situāciju akadēmijā, padome nolēmusi nekavējoties izveidot drošu anonīmu anketu, kurā studenti vai studentes anonīmi var iesniegt sūdzības tieši JVLMA padomei.

Papildināts viss teksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas