Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

SPRK: Gaso veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai 2022.gadā ir pietiekami

Dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS Gaso veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai 2022.gadā ir pietiekami, secinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome.

SPRK 2023.gada 31.martā saņēma un izvērtēja "Gaso" iesniegumu par operatora atbilstību neatkarības prasībām un to pamatojošiem dokumentiem.

Enerģētikas likums nosaka, ka personas, kuras atbild par dabasgāzes sadales sistēmas operatora vadību, nedrīkst iesaistīties vertikāli integrēta dabasgāzes komersanta struktūrās, kas tieši vai netieši ir atbildīgas par dabasgāzes ražošanu, pārvadi, uzglabāšanu, sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumu sniegšanu un tirdzniecību.

Atbilstoši Enerģētikas likumam dabasgāzes sadales sistēmas operatoram jāveic atbilstoši pasākumi, lai nodrošinātu, ka personas, kuras atbild par dabasgāzes sadales sistēmas operatora vadību, varētu rīkoties neatkarīgi.

Saskaņā ar sertificēta informācijas tehnoloģiju (sistēmu) auditora 2023.gada 15.marta audita atzinumu nav konstatēts, ka 2022.gadā "Gaso" informācijas tehnoloģijas nenodrošinātu konfidencialitāti komerciālajai informācijai, kuru sistēmas operators ieguvis, pildot savus pienākumus. "Latvijas gāze" ir pilnībā pārtraukusi koplietot ar "Gaso" klientu patēriņa un norēķinu sistēmu.

Izvērtējot "Gaso" iesniegtos dokumentus un informāciju, SPRK secinājusi, ka pārskata periodā "Gaso" ir ievērojusi Enerģētikas likumā daļā noteiktās prasības dabasgāzes sadales sistēmas operatora neatkarības nodrošināšanai. Tostarp "Gaso" padomes un valdes locekļi nav iesaistījušies vertikāli integrēta dabasgāzes komersanta - "Latvijas gāzes" koncerna - struktūrās, kas tieši vai netieši ir atbildīgas par dabasgāzes ražošanu, pārvadi, uzglabāšanu, sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumu sniegšanu un tirdzniecību.

"Gaso" padomes un valdes locekļi var rīkoties neatkarīgi no "Latvijas gāze" koncerna, kā arī "Gaso" tiek nodrošinātas tiesības pieņemt lēmumus neatkarīgi no "Latvijas gāzes" koncerna attiecībā uz aktīviem, kas vajadzīgi dabasgāzes sadales tīkla ekspluatācijai, uzturēšanai un attīstībai.

Tāpat "Gaso" izstrādātajā Atbilstības programmā noteiktie konkrētu darbinieku pienākumi un veicamie pasākumi nepieļauj diskriminējošu rīcību un "Gaso" nodrošina pienācīgu Atbilstības programmas ievērošanas kontroli.

SPRK padome atzinusi, ka "Gaso" veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai 2022.gadā ir pietiekami.

"Gaso" ieņēmumi pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 52,46 miljoni eiro, kas ir par 11,3% mazāk nekā 2021.gadā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 1,751 miljona eiro apmērā pretēji peļņai gadu iepriekš.

"Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" izveidota 2017.gada nogalē, nodalot "Latvijas gāzes" sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Gaso" vienīgais akcionārs ir LG.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas