Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Raķetes izšaušanas laikā uz Tallinu lidojis airBaltic reiss

Laikā, kad Spānijas iznīcinātājs virs Igaunijas nejauši izšāva raķeti, ceļā uz Tallinu bija Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic pasažieru lidmašīna. Lai arī incidents neesot apdraudējis nevienu civilo lidaparātu, airBaltic pauž kritiku par to, cik vēlu tika saņemta informācija par ārkārtējo gadījumu, trešdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.


"Pie mums šī informācija tiešām atnāca vēlāk, nekā tas fakts notika," sacīja airBaltic Operatīvās vadības centra dienesta vadītājs Edgars Āboliņš, apstiprinot, ka šī nav pareiza prakse. "Manuprāt, tā nav pareiza prakse. Cik daudz to spēj ietekmēt atbilstošās institūcijas, es nemācēšu pateikt. Bet katrā ziņā prakse noteikti nav pareiza, jo raķetes vietā var būt jebkas. Prakse noteikti nav pareiza." Uz raidījuma jautājumu, vai tā ir laimīga sagadīšanās, ka raķete lidojusi citā, ne airBaltic reisa virzienā, Āboliņš atbildēja: "Es teiktu, jā. Gribētos jau vienmēr domāt to pozitīvāko."

airBaltic pasažieru lidmašīna, kas bija ceļā uz Tallinu, no starptautiskās lidostas Rīga otrdien pacēlās plkst. 15.30. Kad 14 minūtes vēlāk Igaunijas dienvidrietumos mācību lidojuma laikā Spānijas iznīcinātājs Eurofighter nejauši izšāva raķeti, airBaltic lidmašīna turpināja ceļu uz Tallinu, kur tā veiksmīgi nolaidās. Par starpgadījumu aviokompānija airBaltic uzzināja krietni vēlāk, jo Igaunijas Aviosatiksmes dienests par nejauši izšauto raķeti tika informēts e-pasta vēstulē, kas tika nosūtīta tikai plkst. 18.03 pievakarē. Kā vēsta Igaunijas amatpersonas, kad raķete tika izšauta, airBaltic Tallinas reisa lidmašīna lidoja virs Rīgas jūras līča Carnikavas tuvumā, bet raķete nokritusi pretējā virzienā - uz ziemeļiem no Tartu.

Lidaparāti, kas atradās raķetes izšaušanas zonā, lidoja ievērojami augstāk par militāro mācību zonu, kas civilajai satiksmei bija slēgta, norāda Igaunijas Aviosatiksmes dienestā. Un kā skaidro Latvijas Aizsardzības ministrijā, civilos lidaparātus raķete neesot apdraudējusi. "Šajā gadījumā es saprotu, ka slēgtā zona bija zemāk. Un attiecīgi raķetes nevarēja nekādā veidā trāpīt civilajiem gaisa kuģiem," stāsta Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons. Vienlaikus viņš norāda, ka incidents ir ārkārtējs gadījums. "Tas, protams, ir ārkārtējs gadījums, jo 15 gadu laikā kopš NATO veic patrulēšanas misiju, šis ir pirmais gadījums."

Kā ziņots, Spānijas iznīcinātājs Eurofighter mācību lidojuma laikā virs Igaunijas teritorijas izšāva "gaiss-gaiss" tipa kaujas raķeti. Vakardienas incidents noticis plkst.15.44 virs Igaunijas dienvidrietumiem pie Otepē pilsētas - gaisa telpā, kas paredzēta mācībām. Tas esot noticis nejauši, raķete nevienam nav trāpījusi un šodien noskaidrots, ka tā, visticamāk, nokritusi purvainā vietā Endlas dabas rezervātā, kur cilvēki nedzīvo. Amatpersonas atzīst, ka tas ir pirmais šāds incidents Baltijā, un arī citur pasaulē tādi gadījumi nenotiek bieži.
 

Top komentāri

Cepums
C
Ahā, sākam pūst histērijas burbuli. Kā interesēs?
TrollisJT
T
Visur , kur ir cilvēki, ir arī kļūdas.
zahars
z
Austrumu kaimiņš, par tādām lietām vispār nav ziņojis un neziņo... ja būtu neapgāžami pierādījumi tad vienkārši noliegtu....... ir starpība rīcībā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits