Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Saules enerģija darbinās novatorisku lidmašīnu

Dībendorfas militārais lidlauks Šveices pilsētas Cīrihes apkaimē neizskatās pēc vietas, kur varētu rasties jauns pavērsiens aviācijas vēsturē, tomēr tieši šeit tiek īstenots ambiciozs projekts, kas ir viens no drosmīgākajiem kopš brāļu Raitu pirmā lidojuma pirms vairāk nekā 100 gadiem. Šveices zinātnieku un piedzīvojumu meklētāju komanda vēlas radīt pirmo ar saules enerģiju darbināmo lidmašīnu, kas būs spējīga aplidot apkārt pasaulei. Projekta vadība uzsver, ka tas būtu liels solis uz priekšu alternatīvo energoresursu attīstībā, jo pierādītu, ka lidojums ir iespējams arī bez videi kaitīga piesārņojuma.

Sapnis par lidojumu

Solar Impulse projekta oficiālā prezentācija notika piektdien, bet Dienai bija iespēja jau iepriekš iepazīties ar lidmašīnas būvēšanas gaitu. Dībendorfas lidlauka angārā tapis lidmašīnas prototips, kas jau drīzumā mēģinās pacelties gaisā. Lidmašīnas spārni ir pārklāti ar tūkstošiem saules bateriju šūnu, kas saules enerģiju pārvērtīs elektroenerģijā un darbinās lidmašīnas dzinēju. Lielākais izaicinājums ir nodrošināt lidmašīnas darbību ne tikai dienā, kad spīd saule, bet arī naktī, kad lidaparātam nāksies iztikt ar dienas laikā uzkrāto enerģiju. Projekta autori ir pārliecināti, ka viņu lidmašīna būs spējīga lidot gan dienā, gan naktī.

"Vakar tas bija sapnis. Šodien tā ir lidmašīna. Rīt tas būs atjaunojamās enerģijas vēstnesis," uzsver viens no Solar Impulse projekta līderiem Bertrāns Pikārs. Savulaik viņam izdevās gaisa balonā aplidot apkārt pasaulei, bet tagad viņš nolēmis atkārtot šo sasniegumu ar saules bateriju lidmašīnu. Paredzams, ka viņš lidos vairākos posmos pārmaiņus ar otru pilotu Andrē Boršbergu, jo lidmašīnā ir vieta tikai vienam pilotam, kuram būtu grūti izturēt vairākas nedēļas ilgo lidojumu. Lidmašīnas vidējais ātrums būs tikai 70 km/h, tādēļ Atlantijas okeāna šķērsošana un citas lidojuma fāzes būs ilgs un nogurdinošs uzdevums. Turklāt lidojuma laikā pilotam būs jālieto skābekļa maska, jo lidaparāts varētu sasniegt līdz pat 8500 metru augstumu.

Motorollera jauda

A.Boršbergs stāsta, ka vērienīgā projekta budžets ir ap 70 miljoni eiro; finansiālu palīdzību snieguši dažādi sponsori, piemēram, Omega un Deutsche Bank. Zinātnieku komandai nākas atdarināt aviācijas pionierus, jo lidmašīnas uzbūvē tiek izmantota pilnīgi jauna koncepcija. Svara ierobežojumu dēļ izmantoti ļoti viegli materiāli. "Visas detaļas, kas nesalūza pārbaudes laikā, tika uzskatītas par pārāk smagām," joko A.Boršbergs.

Lai gan lidmašīnas spārnu plētums (vairāk nekā 60 metru) ir līdzvērtīgs Airbus pasažieru lidmašīnas spārnu plētumam, saules lidaparāts sver tikai ap 1600 kg jeb aptuveni tikpat, cik parasta automašīna. Milzīgie spārni nepieciešami, lai izvietotu pēc iespējas vairāk saules paneļu, bet pat ar to visu lidaparāts varēs sasniegt tikai vidējam motorolleram līdzvērtīgu jaudu. Tomēr projekta autori uzsver, ka šis lidaparāts pietuvina cilvēci sapnim par nepārtrauktu lidojumu, jo lidmašīnai nevajadzēs degvielu. B.Pikārs uzsver, ka tas būs uzskatāms piemērs cilvēces spējai izbeigt atkarību no fosilā kurināmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits