Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Leiena brīdina ES tirdzniecības partnerus par iespējamo oglekļa nodokli importam

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena brīdinājusi Eiropas Savienības (ES) lielos tirdzniecības partnerus par iespējamo oglekļa nodokļa piemērošanu importam, ja plānotā pāreja uz klimata neitralitāti nostādīs ES ražojumus neizdevīgā stāvoklī globālajā tirgū.

"Nav jēgas samazināt siltumnīcefekta izraisošo gāzu emisiju tikai savās mājās, ja mēs palielinām ogļskābās gāzes emisijas importu no ārvalstīm," Davosā notiekošajā Pasaules Ekonomikas forumā sacīja Leiena.

"Runa ir par taisnīgumu pret mūsu uzņēmumiem un mūsu darbiniekiem. Mēs aizsargāsim viņus no netaisnīgas konkurences," paziņoja Leiena, pieļaujot iespēju, ka varētu tikt noteikts oglekļa nodoklis importa precēm, kuru ražošana rada lielu ogļskābās gāzes emisiju.

EK cer nākamo desmit gadu laikā nodrošināt triljonu eiro zaļajām investīcijām, lai īstenotu ambiciozo mērķi līdz 2050.gadam panākt oglekļa dioksīda emisiju neitralitāti.

Taču ES nepieļaus pozīciju zaudēšanu starptautiskajā tirgū valstīm, kas ir pasīvas cīņās pret klimata pārmaiņām, sacīja Leiena, bet konkrētas valstis nenosauca.

EK prezidente atzinīgi novērtēja ASV Kalifornijas štata emisijas tirdzniecības sistēmu un uzslavēja Ķīnu par pirmo soli ceļā uz cenu noteikšanu oglekļa emisijai, veidojot mehānismu, kura mērķis ir novadīt investīcijas projektiem, kas rada mazāku emisiju.

Ja šādi soļi pāraugtu "globālā tendencē, mums būs globāls spēles laukums, kurā oglekļa nodoklis uz robežām vairs nebūs nepieciešams," sacīja Leiena.

 

Top komentāri

Harakiri
H
Šāds eksperiments var beigties ar grūtībām no Eiropas jebko eksportēt uz ārpasauli, kā jau redzams no Trampa aicinājumiem Eiropai: vai nu vienoties par tirdzniecību, vai arī Eiropas eksportam uzliks tādas muitas nodevas, tādas.... Nemaz jau nerunājot par milzīgajām diplomātiskajām grūtībām, ko šāda ideoloģizēta pieeja starptautiskajai tirdzniecībai izraisīs Eiropas attiecībās ar lielāko daļu pasaules valstu. Reālistiskāk būtu necelt komūnismu zaļā krāsā un neizlikties svētākiem par tā apustuli Grētu. Citādi ES viržās uz PSRS likteni.
trusis nejaukais
t
mani vairaak interesee kaa aplikshana ar nodokli uzlabo klimatu. jaa ar nodokljiem var aizsargaat tirgu ietekmeet konkureetspeeju bet kaa tieshi tas atstaaj iespaidu uz klimatu luudzu. taa visa ir vienk zaljaas mafijas veelme uzvaariiities uz pashu sacereetas pasacinjas par cilveeka radiitu klimata katastrofu.
Jānis Mukabuks
J
Nevis Eiropas Komisijas (EK) prezidente, bet gan īsta svilpaste...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits