Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Gaisma dārzā - noskaņai un komfortam

Ja dārzs ir neliels un atrodas pilsētā, iespējams, specifisks apgaismojums tam nav nepieciešams, taču, atpūšoties, rīkojot vakariņas dārzā, gaismas ķermeņi palīdz radīt noskaņu un ir praktiski, ļaujot saskatīt nepieciešamo.

Plāno vietu un drošību

Lai plānotu apgaismojumu dārzā, tas jāsāk darīt jau pirms stādīšanas, celiņu izveides, iesaka dārzniecības Jaunbērzi dārzu iekārtošanas projektu vadītājs Jānis Skraucis. Viņš skaidro - iebraucamo ceļu malās, pie vārtiem, rotaļlaukumā ir vietas, kur visbiežāk nepieciešams papildu apgaismojums. Noskaņas radīšanai nereti mēdz izmantot apgaismojumu kā dekoratīvu funkciju, izgaismojot, piemēram, kādu dobi, koka stumbru, stādījumu grupu vai ūdens krātuvi - dīķīti, strautu, strūklaku -, ja tāda ir dārzā. Ūdens tuvums dos arī atstarojošu efektu. Tā tuvumā jāizmanto speciāli ūdensizturīgi gaismekļi ar drošības atzīmi IP68. Vērts kombinēt lejupkrītošu un augšupvērstu gaismu, kā arī atsevišķu objektu izgaismošanu. Tāpēc, plānojot dārzu, vērts paredzēt, kur un kā būs izvietoti šie objekti.

Tā kā, darbojoties ar elektrību, nespeciālists var pielaist būtiskas kļūdas, kas ietekmēs gan gaismas objektu funkcionēšanu, gan dārza iemītnieku drošību, J. Skraucis rekomendē nerīkoties ar kabeļiem pašiem, bet uzticēt šo darbu profesionālim. «Kaut ko nepareizi saslēdzot, var parādīties spriegums pie lampām. Domājot par drošību, es iesaku aprīkot mājokli ar strāvas noplūdes automātu, kas reaģēs pat uz mazāko noplūdi, atslēdzot strāvu attiecīgajam objektam,» skaidro J. Skraucis.

Dārza apgaismojuma ierīkošanai ir speciāli, lielākoties trīs vai vairāk dzīslu alumīnija kabeļi ar īpašu izolāciju, kurus ierok zemē noteiktā dziļumā - tie ir 70 centimetri. Kabeļiem jāatrodas aizsargčaulā, lai, veicot dārza darbus, nejauši neuzdurtu ar lāpstu, piemēram, ja gribat iestādīt koku vai iedzīt mietiņu vietā, kuru šķērso kabelis.

«Ierīkojot apgaismes objektus un jebkādas lampas uz terases, lapenē, padomājiet arī, kā gaisma tiks ieslēgta. Vai darbosies sensori, kas reaģē uz kustību un ir aprīkoti ar taimeri, kas regulē, cik ilgi gaisma degs. Iespējams uzstādīt arī apgaismojumu, kas iedegas un izslēdzas noteiktā laikā. Gaismu var slēgt ar pulti, ar parastu slēdzi, kas atrodas mājā, risinājumi ir dažādi - apsveriet, kā jums ērtāk,» iesaka J. Skraucis.

Izvēloties gaismas ķermeņu veidu, jāpadomā arī, kas notiks ziemā un cik tie būs funkcionāli. Svarīgi, lai zemē taciņas malās esošās lampas netiktu apbērtas ar sniegu - jums jāparedz, kā tās notīrīsiet. Tas attiecas arī uz prožektorveida lampām. Šiem gaismekļiem jāizmanto mitrumizturības klase IP54.

Noskaņas radīšanai

Lapeni, terasi aprīkojot ar apgaismojumu, būs ērti, ja lampas būs iebūvētas terases malās, margās. Jāatceras, ka svarīgs ir leņķis, kādā gaisma spīdēs, lai tā apgaismotu to, ko vajag, un nespīdētu acīs. Ir arī markīzes, kurās iespējams iestrādāt apgaismojumu, - tad tās vienlaikus pasargās no laikapstākļiem un pildīs arī gaismas objekta funkciju. Dekoratīvi un romantiski izskatās spuldzīšu virtenes, bet J. Skraucis atgādina - gluži tāpat kā ziemā, kad ārā rotājat fasādi vai kokus Ziemassvētkos, arī vasarā ārpus telpām drīkst izmantot tikai tās spuldzīšu virtenes, kas paredzētas lietošanai ārā, jo mitruma un kustību iespaidā var notikt īssavienojums.

Ja dārza atpūtas stūri neesat aprīkojuši ar elektrību, risinājums ir sveces - dažādos lukturos ievietotas atšķirīga izmēra un krāsu sveces ir lielisks romantiskas, mierīgas noskaņas radīšanas veids. Gan no ugunsdrošības viedokļa, gan funkcionalitātes ieteicams sveci novietot svečturī vai traukā, kas liesmu pasargā no vēja. Te noderēs jau pieminētie lukturi, kas pēdējos gados ir īpaši aktuāli, gan vāzes vai bļodas veida svečturi. Labi izskatās arī sveces, kas ieliktas visparastākajās stikla burciņās.

Ja nav elektropieslēguma, dārzā noderēs arī solārās lampas, kas darbojas ar saules baterijām, krēslas stundās atdodot dienā uzkrāto enerģiju. Tās ir viegli novietojamas un novācamas - noliekot vai iespraužot zemē -, kā arī iespējams tās ierīkot stacionāri. Tā kā gaisma no šīm lampām būs niecīga, tās piemērotas mazu taciņu un nelielu atpūtas vietu iezīmēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?