Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Horoskopi

Vasaras sezonā laiks padomāt ne tikai par tīrīšanu, spodrināšanu, atpūtu pie dabas un dārza darbiem, bet, iespējams, jūsu nams gaida nopietnākus ieguldījumus, piemēram, logu nomaiņu un siltināšanu. Materiālu izvēle un cenu amplitūda ir gana plaša, taču nozares meistari ir vienisprātis - skopais maksā divreiz, tāpēc vispirms ieteicams veikt aprēķinus, salīdzinot darbu un materiālu izmaksas un turpmāko piecu gadu laikā ietaupīto siltuma enerģiju.

Tomēr siltumfiziķis, dabisko materiālu eksperts Harijs Tučs saka - zemāka cena nebūt nenozīmē, ka materiāls ir sliktāks, galvenais ir to pareizi izmantot. Atkarībā no materiāla, no kā būvēta ēka, ventilācijas un tamlīdzīgiem aspektiem jāpielāgo arī siltināšanas materiāls. «Tomēr, kā jau jebkurā lietā, jāatceras, ka neprasmīgs amatnieks var sabojāt arī izcilu izejmateriālu, tāpēc savas mājas siltināšanu tomēr labāk uzticēt uzņēmumam ar labu reputāciju, slēgt līgumu un palūgt veikt energoefektivitātes aprēķinu, sastādīt darbu tāmi, nevis pieaicināt kaimiņu, kas šad tad piehaltūrē būvniecībā. Firma, veicot darbus, dos arī garantiju gan padarītajam, gan izmantotajam materiālam. Latvijā garantija diemžēl pagaidām vēl ir tikai divi gadi atšķirībā, piemēram, no Lietuvas, kur tie ir pieci līdz 10 gadi, tomēr arī tas ir labāk nekā paļaušanās uz godavārdu,» atgādina Tučs.

No dabiskiem materiāliem, piemēram, koka, veidotas sienas siltina ar minerālvati, ekovati vai kokšķiedru vati, ķieģeļu, betona, gāzbetona sienām visbiežāk izmanto poraino polistirolu un minerālvati, bet siltināšanas materiālu veidu ir daudz, piemēram, zemās cenas dēļ Latvijā vizbiežāk izmantotās putupolistirola plāksnes, skaidbetons, gaismas caurlaidīgs, vakuuma, atstarojošs vai nanotehnikas siltumizolācijas materiāls, savukārt par vides ilgtspēju domājošie izvēlas kokšķiedru plāksnes un tamlīdzīgus materiālus, kas ir dārgāki, taču efektīvi un videi draudzīgi.

Lai kādi arī būtu izvēlētie materiāli, vispirms jānodrošina atbilstoša ēkas ventilācijas sistēma. «Lielākoties vienmēr ir jāierīko piespiedu ventilācija. Tās ir papildu izmakas, taču pretējā gadījumā siltināt nav lielas jēgas, jo telpās būs mitrs, smacīgs, ieviesīsies pelējuma sēne. Bieži vajadzēs vēdināt, tā radīsies papildu siltuma zudumi un iztērēt naudu un darbu nebūs bijis vērts,» skaidro siltumfiziķis.

Plānojot siltināšanu, vienlaikus var domāt arī par logu nomaiņu, jo logam jāiestrādājas siltināšanas daļā, kurai jābūt ne mazākai kā 15 centimetru. Līdz ar siltināšanas materiālu izvēli var saskaņot arī atbilstošu logu izvēli.

«Cilvēki ziemā valkā cepuri, jo liela daļa ķermeņa siltuma tiek atdots caur galvu. Tieši tāpat ir ar māju, kuras galvas virsma, tēlaini izsakoties, ir jumts. Nenosiltināts, bojāts jumts mājai rada vislielākos siltuma zudumus,» uzsver H. Tučs. Siltais gaiss ceļas uz augšu, tādējādi radot sajūtu, ka aukstas ir sienas. Cilvēki bieži iegulda lielus līdzekļus sienu siltināšanā, baidoties, ka no tām nāk drēgnums, bet par jumtu pavisam piemirst. Siltumfiziķis skaidro, ka līdz pat 50% siltuma var ieekonomēt, savedot kārtībā jumtu. Tā tas esot gan privātmājā, gan 2-5 stāvu daudzdzīvokļu ēkā.

Eksperts stāsta - nenosiltināts jumts vasarā māju uzkarsē, ziemā strauji atdzesē. Arī izbūvējot bēniņus par dzīvojamo telpu, rūpīgi jāvērtē, vai tās iemītnieki aukstajā sezonā nesals un vasarā nemocīsies bezgaisā, ne tikai jāprāto par estētisko kvalitāti, kas pēdējā laikā iecienīta modernajā telpu dizainā, izbūvējot romantiskus mansardus ar koka sijām un jumta logiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?