Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Imantas hakeris Čalovskis brīvs kā putns gaisā

Tumšā uzvalkā un ar lielu rūtainu somu - tā Deniss Čalovskis ceturtdien, 10. oktobrī, pameta Rīgas Centrālcietumu, iesēdās vecāku automašīnā un aizbrauca. Tā dēvētajam Imantas hakerim pēc atbrīvošanas no cietuma nav izsniegti nekādi dokumenti. Tādus nav saņēmuši arī viņa advokāti, Dienai norādīja viens no viņa pārstāvjiem Saulvedis Vārpiņš. Tas faktiski nozīmē, ka papildu uzraudzība D. Čalovskim pašlaik nav noteikta.

Kaut pēkšņās atbrīvošanas iemesli nav zināmi, iespējams, tas varētu būt saistīts ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) nosūtīto pieprasījumu Latvijai līdz 25. novembrim sniegt skaidrojumus saistībā ar D. Čalovska lietu. Ka šāds pieprasījums saņemts, apstiprina arī Ministru kabineta pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās birojs.

S. Vārpiņš neizslēdz iespēju, ka Ģenerālprokuratūra varētu būt «kaut ko izsecinājusi no ECT uzdotajiem jautājumiem vai tā, kādā rakursā tie pasniegti», tāpēc nolemts D. Čalovski atbrīvot.

«Ja viņam nekādi dokumenti nav izsniegti, kas nosaka ierobežojumus, mēs pieņemam, ka tādu nav. Viņš ir brīvs kā putns,» norāda advokāts. Parasti gan šādos gadījumos apsūdzētajam tiek piemērots cits drošības līdzeklis, piemēram, paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, taču D. Čalovska advokāti uzsver - nekāda papildu kontrole nav noteikta.

Ģenerālprokuratūra šobrīd plašākus komentārus nesniedz. Prokuratūras mājaslapā publicētais paziņojums vēsta vien to, ka D. Čalovskis no apcietinājuma atbrīvots, jo zudis izdošanas apcietinājuma piemērošanas mērķis. «Tas ir ļoti dīvaini - ir iestāde, kura faktiski nevar izskaidrot savu rīcību,» Ģenerālprokuratūras lēmumu komentē S. Vārpiņš.

Advokāts atgādina, ka ar lūgumu D. Čalovski atbrīvot no apcietinājuma aizstāvības puse pie tiesībsargājošajām instancēm vērsās jau uzreiz pēc tam, kad ECT 8. augustā apturēja viņa izdošanu, nosakot pagaidu aizsardzību līdz brīdim, kamēr lieta tiks izskatīta Strasbūrā. Advokāts norāda, ka faktiski vienīgais pamats D. Čalovska apcietināšanai ir plānotā izdošana ASV, līdz ar to pēc ECT piemērotās pagaidu aizsardzības neesot bijis iemesla viņu paturēt apcietinājumā.

Toreiz aizstāvība saņēmusi atbildi, ka nav regulējuma, lai D. Čalovski atbrīvotu pirms 4. decembra - datuma, kurā viņu no ieslodzījuma būtu jāatbrīvo jebkurā gadījumā, jo likums paredz, ka izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt gadu. Aizturēšana notika pagājušā gada 4. decembrī, tātad apcietinājuma termiņa pēdējā diena ir šā gada 3. decembris. «Šāda atbilde ir diezgan muļķīga, bet tāda tā formāli bija,» saka S. Vārpiņš, atkārtoti uzsverot - aizstāvība uzskata, ka D. Čalovskis bija jāatbrīvo jau augustā.

«Ja normu tulkošana būtu piemērota tā, kā mēs ierosinājām, Latvijas valsts varēja izskatīties mazliet labāk, piemērojot citu drošības līdzekli. Valsts nolēma D. Čalovski neatbrīvot un tagad pēkšņi atbrīvot,» neizpratni pauž advokāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?