Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Modē personība, nevis kleita

Kāzu kleitai svinībās ir viena no galvenajām lomām, un, domājot par kāzām, liela daļa dāmu iespējamos variantus izsapņo jau laikus. No tā, kāds būs tērps, atkarīgs, vai pasākums notiks pļavā, pilī vai siena šķūnī, ap to grozās viesu un fotogrāfu uzmanība un savā ziņā arī lielā notikuma scenārijs. Taču, lai izvēlētos īsto, jāiegulda darbs un pacietība gan no līgavas, gan tērpu tirgotāju puses.

Izdodas iekļauties budžetā

«Tā kā par kāzām sāku domāt ļoti savlaicīgi, sākotnēji savu kleitu gribēju pasūtīt internetā. Tādas pašas kleitas, kā ir veikalos, internetā var iegādāties vairākas reizes lētāk. Tomēr beigās domāju pārāk ilgi un negribēju uzņemties risku, ka kleitu atsūta vien pāris dienu pirms kāzām, bet tā neatbilst manām prasībām. Tādēļ devos uz Avotu ielu Rīgā, kur vienkopus atrodas daudz kāzu salonu,» stāsta Anna Strapcāne, kura kāzas svinēja 2015. gada vasarā. Pirms došanās uz veikaliem Anna jau zinājusi, ka kleitai jābūt A silueta un tīri baltai. Budžets - ne vairāk par 500 eiro. «Salonos norādīju savu budžetu un vēlamo kleitas siluetu un toni. Vietām man tā arī pateica - tik lētu kleitu mums nav! Citur bija tik daudz līgavu vienlaikus, ka konsultanti vien čupā sakrāva iespējamos variantus un pievērsās citiem pircējiem, kaut arī katru veikalu apmeklēju pēc konkrēta pieraksta, iepriekš apzvanot salonus, kuri mani interesēja,» atklāj Anna. Vislabāk paticis mazajos salonos ar nedalītu uzmanību. «Savu kleitu atradu pavisam mazā salonā, kurā katra kleita individuāli tiek šūta pēc noteikta parauga, kas pieejams veikalā. Uzmērīju to tērpu, kas izcēlās no visiem. Kleitu vairākas nedēļas pielāgoja manam augumam un prasībām, taču ar tādu rūpību un uzmanību, ka prieks bija uz salonu doties kaut vai vairākas reizes nedēļā. Iekļāvos 420 eiro budžetā,» priecājas sieviete. Tagad pēc kāzām kleita stāv skapī. Lai gan ir ļoti mīļa un īpaša, tomēr Anna apsver iespēju to pārdot. «Nedomāju, ka rīkošos kā manas draudzenes, kleitu atstājot savām meitām. Es savas mammas kleitu nevilktu,» viņa uzskata.

Lai nav kā citām

Kāzu salonu daudzveidība ir plaša gan dizaina, gan cenu klāsta ziņā, turklāt kleitas iespējams gan iegādāties gatavas, gan pasūtīt no rūpnīcām pēc individuāla izmēra, gan, piemēram, nomāt. Populārākā tendence pēdējā laikā ir piedāvāt gatava tērpa šablonu, ko līgaviņa var uzmērīt un tālāk to koriģēt pēc savām vēlmēm un parametriem. Ingrida Bridal zīmola īpašniece un dizainere Ingrīda Vaivade, kura veido tērpus gan latviešu līgaviņām, gan ārzemniecēm - zīmolam ir veikali Rīgā un arī Londonā -, stāsta, ka, veidojot individuāli šūtas kleitas pēc noteikta parauga, kas pieejams gatavajā kolekcijā, gadā Londonā uzšuj ap 500 kleitu, Latvijā gan mazāk, kaut arī cenas šeit tiem pašiem modeļiem esot pat trīsreiz zemākas. «Ārzemnieces paļaujas uz profesionāļiem, bet latvietes ir prasīgākas, grib piedalīties dizaina izveides procesā, nāk ar savām idejām. Atšķiras arī vēlmes - ārzemnieces grib ko krāsainu, spilgtu, latvietes turas pie klasikas,» atklāj I. Vaivade un saka, ka rindā pēc kleitas jāgaida vidēji trīs mēneši.

Joprojām aktuālas esot A silueta kleitas, smalkas franču mežģīnes, kā arī tonētas kleitas. Kas konkrētajā sezonā modē dominē, no tā nianses ienāk arī kāzu tērpos, kaut pamats tomēr ir klasika. Matu sakārtojums bohēmiski brīvs, rotāts ar dzīviem ziediem. Brīvu stilu un individualitāti kā tendenci uzsver arī modes dizainere Vita Radziņa. «Līgaviņas ir dažādas, un galvenais nav pakļauties tendencei, bet saprast, ko pati grib - kāzas mežā vai pilī, šūt no nulles vai pielāgot sev mammas tērpu - ģimenes relikviju, galu galā arī budžets ir no svara,» stāsta Vita un atklāj, ka šobrīd vasaras kāzām pasūtītas jau piecas kleitas. Vidēji gadā viņa uzšuj astoņus līdz 10 līgavu tērpus, un darbs pie vienas kleitas ilgst mēnesi divus - atkarībā no izvēlētā dizaina, materiāla un detaļu izstrādes. Dizainerei patīk gan klasika, gan nestandarta risinājumi, taču viņa ikvienai līgavai iesaka aiziet uz kleitu saloniem un pamērīt dažādus tērpu modeļus. «Reizēm izsapņots ir viens, bet uzvelkot izrādās, ka labāk izskatās pavisam kas cits,» stāsta Vita. Viņai svarīgi ar līgavu izrunāties, izprast kā cilvēku, uzzināt, kur un kādas būs kāzas. Ja skries pa pļavu, pa mežu, kleita jāveido citāda - lai viegla, ērta, lai neredz, ja nosmērējas, to var panākt ar tonējumu, aplikācijām un citām viltībām. «Man pašai ir interesanti realizēt kreatīvas idejas, ja jūtu, ka mums ar līgaviņu ir pilnīgi atšķirīgs domu gājiens, iesaku viņai citu dizaineri, ar kuru, manuprāt, viņa sapratīsies labāk,» skaidro Vita un, runājot par cenām, piebilst: «Arī veikalos gatavo kleitu cenas sniedzas pat vairākos tūkstošos. Tas ir mīts, ka šūt ir ļoti dārgi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?