Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Rada kāzu vizuālo valodu

Ar noformējumu - dekoriem, gaismekļiem, ziediem - jebkuru vietu, kas izvēlēta svinībām, var pārvērst līdz nepazīšanai, tādēļ floristi un kāzu dekorētāji ir neaizstājami noskaņas radītāji. «Kāzu dekorators jaunajiem palīdz izdomāt kopēju kāzu tēlu. Es esmu kāzu dekoratore - noformētāja. Neesmu floriste, bet ziedus tomēr iekļauju savās dekorācijās.

Es piedalos arī ielūgumu, galda karšu un visās pārējās mazajās lietās, kas attiecas tieši uz kāzu vizuālo valodu. Tas ir arī būtiskākais, ar ko atšķiras kāzu florists no kāzu dekoratora. Protams, šodien ir grūti nošķirt šos jēdzienus, jo floristi ir attīstījušies un daudzi no viņiem piedāvā servisu ar pilnu kāzu noformējuma komplektu,» stāsta Baiba Prindule, kura nodarbojas ar telpu dekorēšanu un strādā par stilisti vairākos žurnālos.

Puķes un zelta ziloņi

Dekorators domā gan par pakaramajiem, uz kā stāv kāzu kleita, gan to, kā sadāvinātos ziedus veiksmīgi iekļaut kopējā noformējumā. «Mūsu pakalpojumu klāstā ir floristika, ielūgumu, galda karšu izgatavošana, arī krēslu pārvalku noma, auto noformējums un tā tālāk. Rūpējamies par vienotu stilu kāzās - tā ir vienkāršāk, nekā dažādām iestādēm saskaņot visu savā starpā,» atklāj dekoru darbnīcas Svētku rezidence īpašniece Edita Gvazdviauskaite. «Jaunie pāri un viņu vēlmes ir ļoti dažādas. Es gribu veidot noformējumu ar neierastām formām un dekorācijām. Man patīk uz galda likt zelta ziloņus. Mums ikdiena ir tik pelēka, ka, manuprāt, uz svētkiem vajag atļauties kādu ekstravaganci,» domā Baiba. Kāzu virpulī viņa griežas jau ceturto vasaru un saka - viņas mīļie viņu vasarās tikpat kā neredz. «Es pārvācos uz dzīvi mašīnā,» kāzu dekoratore smejas. Floristu un kāzu noformētāju ir daudz, taču lielākā daļa atzīst - darba pietiek visiem, un profesionālākajiem reklāma iet pašu labāko mārketinga taciņu, proti, no mutes mutē. Līgavas iesaka tālāk, un aģentūras uzmeklē. Cik izmaksā kāzu noformēšana, esot grūti pateikt, viss atkarīgs no izvēlētās vietas, tēmas, izmantotajiem materiāliem un pāra iespējām. «Kāds vēlas vāzītēs pa vienam ziediņam, cits pasūta uz galda vairākas kompozīcijas par 80 eiro - izmaksas ir tikpat dažādas kā cilvēku raksturs,» skaidro Svētku rezidences īpašniece.

Individualitāte

Runājot par tendencēm, kāzu dekoratores ir vienisprātis - modē ir individualitāte! Baiba novērojusi, ka maltītēm biežāk sāk izvēlēties garos galdus apaļo vietā un izmantot furšeta galdus jeb uzkodu stacijas. Tas nozīmē nevis iespiest kartupeļu šķīvi starp dekorācijām, bet gan veidot atsevišķus galdus ēdieniem, kur viesi paši iet un izvēlas, ko viņi grib. Parunājas ar citiem, socializējas pie kopgalda un katrs iet uz savu vietu un ceļ glāzes kopīgam tostam. Krāsās dominē zaļumi un balti ziedi, dūmakaina gaisotne un eikaliptu virtenes. Edita savukārt ievērojusi, ka cilvēki mazāk seko modei, vairāk izvēlas noteiktu tēmu vai krāsas. Piemēram, rudzupuķes - tad tās ir pušķos, dekoros, galda karšu noformējumā un tā tālāk. Tiem, kas precas ceriņziedu laikā, aktuāla ir violetā krāsa, ceriņi kompozīcijās, nereti arī vidē, jo aizvien vairāk esot to pāru, kas ceremoniju vēlas rīkot brīvā dabā. «Dekoratoram ir vieglāk noformēt tradicionālu telpu. Nestandarta risinājumi ir komplicētāki un bieži arī dārgāki,» piebilst Edita.

«Modē ir dabīgi, nepiespiesti, dzīvespriecīgi, viegli, mežonīgi pušķi, kompozīcijas, paspūruši mati, pelēki uzvalki un krāsainas līgavu kleitas… tā mums potē ārzemju blogi, ar neparastām svinību vietām, ceremonijām, saskaņotiem viesiem: desmit līgavas māsām vienādās kleitās un līgavaiņa brāļiem krāsainās zeķēs. Bet lielākoties visas šīs bildes ir fotosesijas, ar ko nozare pelna naudu! Tās nav reālas kāzas. Jūs nevarat prasīt viesiem Latvijā, lai viņi atnāk vienas tonalitātes sarkanās drēbēs. Jūs nevarat prasīt, lai vecmamma nes baltas lizantes, ja viņai pagalmā aug sarkanas dālijas! Iespējams, viņa jau no vasaras sākuma ir tās gatavojusi mazmeitas kāzām. Reālā dzīve ir tālu no fotogrāfijām, tālu no blogiem un Pinterest un noteikti labāka,» uzskata B. Prindule.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?