Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Tirgos valda līgo noskaņa

Tuvojoties Jāņiem, ziedu pilnas ir ne tikai pļavas - tā kā ne katram pilsētniekam ir laiks un pieejamas vietas, kur pie kārotā svētku pušķa un vainaga tikt, tirgotāji pļavu ziedus piedāvā gan puķu veikaliņos, gan plašā klāstā tirgū. Tradīcijas nosaka - jāņuzāles plūkt jāiet pašam, taču radīt noskaņu dzīvoklī gribas arī pilsētniekam bez savas pļavas.

Līgotājiem un dejotājiem

Anda no Aizkraukles ar ziediem tirgojas Rīgas Centrāltirgū un atzīst, ka šis rūpals aktuāls tieši uz svētku laiku, jo ikdienā ģimenes saimniecībā tiek audzēti dārzeņi. Pie pārdevējas var iegādāties margrietiņu, rudzupuķu pušķus, vārpu saišķīšus, lupīnas, magones, peonijas, studentu neļķes, ozolzaru pušķus un dažādu ziedu pušķus, kādus parasti iedomājamies kā klasiskas jāņuzāles. Nelieli margrietiņu pušķi maksā no viena līdz diviem eiro, rudzupuķes un studentu neļķes - divus eiro. Anda stāsta, ka peonijas un studentu neļķes izaug dārzā pie mājas, bet savvaļas ziedus viņa salasa saimniecības pļavā. Rudzupuķes - pie kaimiņiem. Lasīt un nogādāt Rīgā palīdz vīrs. Svētku laikam ar viņu sarūpētajiem ziediem pietiekot. Savvaļas ziedus cilvēki gribot pirkt, jau gatavojoties svētkiem, noiets esot labs. Pircēji esot dažādi - jaunieši pērkot vairākus pušķus uzreiz, pensionāri izvēloties vienu margrietiņu pušķīti. Ārzemniekiem patīkot rudzupuķes un magones - jo krāsaināk, jo labāk. Anda pin arī vainadziņus - dažādu ziedu vainags meitenei maksā no pieciem eiro, Jāņa ozollapu vainags pat līdz desmit eiro. Gribētāju esot daudz, tāpēc pārdevēja pieņem pasūtījumus - var sarunāt, kādus ziedus vainagā gribēs un kurā datumā vajag gatavu. Līgo dienā ātri izpērkot arī gatavos vainagus. Peļņa esot laba - ap svētku laiku par jāņuzālēm iespējams ietirgot aptuveni tūkstoti eiro, cerības uz ienākumiem liek arī Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā, kad kolektīviem vajadzēšot pušķus un vanadziņus.

Cenas līdzīgas

Kristīne un Raimonds no Pierīgas, līdzīgi kā Anda, tirgojas ar dažādiem pļavu ziediem, cenas aptuveni ir līdzīgas, bet stends lielāks. Pārdevēji saka - cenas līdzīgas konkurences dēļ, neesot vērts likt augstākas arī tad, ja pušķis kuplāks. Taču glītāki ziedi vairāk piesaistot pircējus. Viņi ziedus lasa paši, dodoties uz tuvējām pļavām, kā arī par nelielu naudu iepērk no citiem lasītājiem, jo Jāņu laikā liels pieprasījums. Visvairāk pirktās esot margrietiņas un rudzupuķes, ar raibajiem Jāņu pušķiem tik labi nesokas. Pieprasītas ir arī savvaļas magones, vien jāņem vērā, ka tās ātri novīst. Jāņuzāles pērk arī nelatvieši, bet vietējie Latvijas iedzīvotāji esot prasīgāki nekā ārzemnieki un vairāk kalkulējot, apstaigājot daudzus tirgotājus, kaut arī cenas no viena līdz trim eiro par pušķi, pārdevējuprāt, nav lielas. Peļņas apjomu pārdevēji neatklāj, bet saka, ka ir vērts apstaigāt Pierīgas pļavas un samirkt zālē, lai salasītu ziedus. Līgo svētku pušķus viņi tirgo jau ceturto gadu un atklāj, ka eiro pabojājis peļņu, jo agrāk varējuši to pašu tirgot latos, ko tagad eiro. It kā šķietami atšķirība pāris desmitu centu, taču uz lielu apjomu veidojot pat vairākus simtus eiro.

Augi jāsaudzē

Apstaigājot ziedu tirgotāju galdus Rīgas Centrāltirgū, Diena nemanīja, ka kāds pārdevējs piedāvātu aizsargājamos augus. Jautāti, vai pieejamas, piemēram, smaržīgās naktsvijoles, pārdevēji atbildēja noliedzoši. Arī Ilona Vilne, Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāve, atzīst - pēdējos trijos četros gados par tirgošanos ar aizsargājamiem augiem sodīto skaits sarūk, acīmredzot cilvēki kļūst izglītotāki un apzinīgāki, baida arī bargie sodi. Par tirgošanos ar īpaši aizsargājamiem augiem, kas nav orhidejas, fiziskai personai var piemērot sodu no 15 līdz 700 eiro un konfiscēt augus. Savukārt, ja pārdoti tiek Vašingtonas konvencijā ierakstīti augi, un Latvijas nelegālajā tirgū tādi galvenokārt ir orhideju dzimtas pārstāvji, sods ir no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskai personai no 140 līdz 1400 eiro. Augu saraksts, kuri būtu jāmīl tikai ar acīm vai ar fotoaparātu, apstiprināts Ministru kabineta noteikumu Nr. 396 Noteikumi par īpaši aizsargājamo sugu un ierobežoti izmantojamo īpaši aizsargājamo sugu sarakstu 6. pantā. Pašreiz tajā ir 228 īpaši aizsargājamie ziedaugi un paparžaugi.

«Jāņu laikā DAP vides inspektori veic reidus savvaļas ziedu tirdzniecības vietās un pārbauda, vai nenotiek tirdzniecība ar aizsargājamiem augiem. Ja pamanāt tirgojam retos un aizsargājamos augus, par pārkāpumiem, lūdzu, zvaniet uz Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālruni 67509545! Sodi attiecas arī uz dzīvotņu postīšanu, tas ir, aizsargājamo augu plūkšanu, izrakšanu, centieniem tos pārstādīt vai ar tiem mainīties. Šie noteikumi ir saistoši arī tad, ja aizsargājamie augi atrodas privātpersonai piederošā teritorijā - mežā, pļavā, ceļmalā,» skaidro Ilona Vilne.

Dažādu apstākļu dēļ strauji samazinās augšanai piemērotu vietu platības vai šo dzīvotņu Latvijā ir ļoti maz, tāpēc daudzu augu sugas izzūd, taču vienlīdz lielu ietekmi nodara tiešas cilvēku darbības, tāpēc, ja kāds augs šķiet skaists, taču neatpazīstamas sugas, labāk tam iet ar līkumu. Nevienu augu nedrīkst plūkt īpaši aizsargājamās teritorijās - tās iespējams atpazīt pēc logotipa - ozollapas -, kas novietots pie iebraucamajiem ceļiem šajās teritorijās un ir labi pamanāms. Nevajadzētu iet lasīt jāņuzāles svešā privātīpašumā, to iepriekš nesaskaņojot ar saimnieku. Ceļmalas un valstij piederošās teritorijas ir īstās vietas, kurp doties pēc ziediem. Var arī apciemot radus un draugus, kam ir puķu pilnas pļavas.

Pērk ne tikai ziedus

Tuvojoties Līgosvētkiem iedzīvotāji pērk ne tikai ziedus, bet arī rūpējas par tradicionālajiem svētku ēdieniem un dzērieniem. Kā vēsta LETA, dzērienu ražotājs a/s Cēsu alu šogad jūnijā pāris pirmsjāņu nedēļu laikā strādājis ar 37% pārdošanas apjomu pieaugumu, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu maijā. «Gatavojoties Līgosvētkiem svinētāju ēdienkartē tradicionāli nozīmīgu lomu ieņem jāņusiers, alus un grilējumi, bet iedzīvotāji neaizmirst par tādu savu iecienīto gardumu kā torte Cielaviņa,» izklāsta Rimi Latvia pārstāve Laura Podskočija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dažādu augu aizsardzībai

Par tirgošanos ar īpaši aizsargājamiem augiem, kas nav orhidejas, fiziskai personai var piemērot sodu no 15 līdz 700 eiro un konfiscēt augus.
Ja pārdoti tiek Vašingtonas konvencijā ierakstīti augi (Latvijas nelegālajā tirgū tie galvenokārt ir orhideju dzimtas pārstāvji), sods fiziskai personai ir no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskai personai no 140 līdz 1400 eiro.
To augu saraksts, kuri būtu jāmīl ar acīm vai fotografējot, apstiprināts Ministru kabineta noteikumu Nr. 396 Noteikumi par īpaši aizsargājamo sugu un ierobežoti izmantojamo īpaši aizsargājamo sugu sarakstu 6. pantā. Pašreiz tajā ir 228 īpaši aizsargājamie ziedaugi un paparžaugi.
Avots: DAP

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?