Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 31. augusts
Aigars, Vilma

Čempioni alkst turpinājuma

Abpusēji veiksmīga izrādījās mītiskā ķeltu leprekona un vienradža savienība, kas kļuva par vienu no nepieciešamajiem mozaīkas gabaliņiem, lai leģendārais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Bostonas Celtics atgrieztos čempionu tronī un pirmo reizi pasaules spēcīgākās līgas titulu izcīnītu latvietis. Mūsdienās diezin vai vairs ir reāli atkārtot panākumu sēriju, kādu ķelti sasniedza pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados, taču Bostonā redz labu iespēju noturēties virsotnē vēl vismaz pāris tuvākās sezonas, un nozīmīga loma šajos plānos ir atvēlēta arī Kristapam Porziņģim.

Bostonas Celtics ar 18. izcīnīto titulu kluba vēsturē atguvis pandēmijas sezonā zaudēto rekordu, ko pāris gadu nācās dalīt ar principiālo konkurentu Losandželosas Lakers. Kristaps Porziņģis tikmēr kļuvis par pirmo NBA čempionu no Baltijas reģiona, jo līdz šim pat basketbola lielvalsts Lietuvas pārstāvjiem to nebija izdevies aizsniegt. Kaut arī savainojumu dēļ latvieša loma izslēgšanas turnīrā un finālsērijā bija ierobežota, jānovērtē viņa ieguldījums visas sezonas laikā, kad Bostonā tika būvēta komanda, kas no regulāras titula pretendentes beidzot kļuva par tā ieguvēju. "Tas, cik nežēlīgi viņš centās, lai izšķirošajās spēlēs atgrieztos laukumā, pasaka visu par šo komandu. Šeit katrs ir gatavs izdarīt jebko, lai tikai komanda uzvarētu," noskaņojumu raksturoja Celtics galvenais treneris Džo Mazulla, kurš novērtēja ne tikai latvieša ieguldījumu laukuma malā, bet arī pienesumu rezultāta veidošanā, spēlējot pat ar savainojumu. "Fināla piektajā spēlē viņa ieguldījums bija neticams un tik tiešām palīdzēja mums uzvarēt. Ir svarīgi, lai komandā būtu puiši, kuri savā karjerā izgājuši cauri ne mazumam pārbaudījumu, tik daudz ziedojuši sevi basketbolam. Viņi ir pelnījuši būt daļa no šī panākuma."

Unikālo basketbola prasmju dēļ savulaik par basketbola vienradzi iedēvētais Kristaps Porziņģis iepriekš NBA pārstāvējis Ņujorkas Knicks, Dalasas Mavericks un Vašingtonas Wizards komandas, bet pirms savas astotās sezonas pagājušajā vasarā nokļuva Bostonā, kas meklēja atbilstoša līmeņa palīgus līderiem Džeisonam Teitamam un Džeilenam Braunam. Līdzīgā veidā komandai pievienojās aizsargs Drū Holidejs, kurš arī kļuva par vienu no atslēgas spēlētājiem ceļā pēc titula. "Kopš pirmās dienas šeit es teicu – došu visu iespējamo komandai, lai izcīnītu titulu. Es tiešām centos to darīt un turēju doto vārdu, lai ko tas man prasītu," Latvijas basketbolista teikto par spēlēšanu ar traumas fonu tiklab var attiecināt arī uz visu sezonu, pirms kuras ne viens vien šaipus Atlantijas okeānam bažījās par iespējamo spēlētāja lomu spēcīgajā komandā un gaidāmu kritumu statistikas skaitļos. Tiesa gan, arī tie Kristapam palika pienācīgā līmenī, jo pamatturnīrā liepājnieks vidēji spēlē guva virs 20 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām.

Jau šobrīd Bostonas Celtics ir izvirzīts kā galvenais favorīts uz titula aizstāvēšanu arī nākamajā sezonā, un klubs pamatoti optimistiski raugās arī tālākā nākotnē, jo septiņiem komandas kodola spēlētājiem ir līgums uz nākamo sezonu, bet līderi Teitams, Brauns, Holidejs un Porziņģis piesaistīti uz vēl ilgāku laiku. Starp šīs vasaras prioritātēm izvirzīts uzdevums vienoties par ilgtermiņa sadarbību ar aizsardzības balstu Deriku Vaitu un maksimālā līguma piedāvāšanu Džeisonam Teitamam. Iepriekšējo titulu komanda izcīnīja 2008. gadā, kad Bostonā izveidoja lielo trijnieku ar tā brīža zvaigznēm Kevinu Gārnetu, Polu Pīrsu un Reju Alenu priekšgalā. Panākumu sēriju gan neizdevās turpināt, jo līgā tobrīd bija vēl vairākas zvaigžņotas apvienības, bet nedaudzi Celtics līderi jau tuvojās spēku pilnbrieda beigām. Pašreizējā sastāvā par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju jeb MVP atzītais Džeilens Brauns (27) un Džeisons Teitams (26) basketbola labākos gadus vēl nemaz nav sasnieguši, turklāt gan viņi, gan teju visa Celtics komanda ar treneriem priekšgalā jau paguvusi publiski izteikties par vēlmi turpināt veiksmīgo sadarbību. "Kopš titula izcīnīšanas esmu domājis tikai par tā aizstāvēšanu," vien pāris dienu pēc panākuma EPSN žurnālistam Zekam Lovam paziņoja treneris Mazulla. Zinot viņa degsmi un atdošanos izvirzītiem mērķiem, šie vārdi tik tiešām jāuztver nopietni. "Pagājusī sezona tika veltīta, lai izveidotu mentāli vienoti noskaņotu komandas modeli. Šobrīd svarīgi ir saprast, kā mūsu ekosistēma reaģēs uz pirmo panākumu un kā mēs to spēsim noskaņot tā attīstīšanai. Varam, protams, balstīties uz līdz šim sasniegto, taču tikai uz to paļauties nedrīkst," turpināja treneris, atklājot, ka padziļināti pēta, kā attīstību veidojušas citas savos sporta veidos ilgus gadus dominējušas komandas, piemēram, angļu futbola klubu Manchester City. "Tās četras uzvaras pēc kārtas Premjerlīgā es pētu gan no zinātniskā, gan emocionālā, gan no visiem citiem ar to saistītajiem viedokļiem."

Tikmēr Kristapam Porziņģim starpsezonas prioritāte ir veselības sakārtošana un atgūšanās pēc kāju traumām. Tas liedza iesaistīties valstsvienības darbā šajā vasarā, tomēr liepājnieks skaidri licis noprast, ka vēl kāds augsta līmeņa sasniegums ar Latvijas izlasi ir viņa sportista karjeras laikā paveicamo lietu sarakstā.


BOSTONAS CELTICS ČEMPIONU TITULI

1957. gads – finālā 4–3 pret Sentluisas Hawks (treneris Reds Auerbahs)

1959. gads – finālā 4–0 pret Mineapoles Lakers (treneris Reds Auerbahs)

1960. gads – finālā 4–3 pret Sentluisas Hawks (treneris Reds Auerbahs)

1961. gads – finālā 4–1 pret Sentluisas Hawks (treneris Reds Auerbahs)

1962. gads – finālā 4–3 pret Losandželosas Lakers (treneris Reds Auerbahs)

1963. gads – finālā 4–2 pret Losandželosas Lakers (treneris Reds Auerbahs)

1964. gads – finālā 4–1 pret Sanfrancisko Warriors (treneris Reds Auerbahs)

1965. gads – finālā 4–1 pret Losandželosas Lakers (treneris Reds Auerbahs)

1966. gads – finālā 4–3 pret Losandželosas Lakers (treneris Reds Auerbahs)

1968. gads – finālā 4–2 pret Losandželosas Lakers (treneris Bils Rasels)

1969. gads – finālā 4–3 pret Losandželosas Lakers (treneris Bils Rasels, MVP Džerijs Vests (Lakers))

1974. gads – finālā 4–3 pret Milvoki Bucks (treneris Toms Heinsons, MVP Džons Havličeks)

1976. gads – finālā 4–2 pret Fīniksas Suns (treneris Toms Heinsons, MVP Džozefs Vaits)

1981. gads – finālā 4–2 pret Hjūstonas Rockets (treneris Bils Fičs, MVP Sedriks Maksvels)

1984. gads – finālā 4–3 pret Losandželosas Lakers (treneris Keisī Džounss, MVP Lerijs Bērds)

1986. gads – finālā 4–2 pret Hjūstonas Rockets (treneris Keisī Džounss, MVP Lerijs Bērds)

2008. gads – finālā 4–2 pret Losandželosas Lakers (treneris Doks Riverss, MVP Pols Pīrss)

2024. gads – finālā 4–1 pret Dalasas Mavericks (treneris Džo Mazulla, MVP Džeilens Brauns)


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze jūlija numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā sagatavot universālo kareivi

2023. gada sezonas laikā, kad Maksa Verstapena absolūtā dominance Formulas 1 čempionātā sasniedza neredzētas virsotnes, viņam bieži tika uzdots jautājums: "Vai tu gūsti gandarījumu no šīm uzvar...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā