Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Pirms 20 gadiem

2004. gada jūnijā risinājās notikums, ko daudzi uzskata par Latvijas sporta lielāko panākumu pēc neatkarības atgūšanas – mūsu nacionālā futbola izlase piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Pēc popularitātes datiem Eiropas čempionāts ir piektās nozīmīgākās sporta sacensības pasaulē. Pašlaik turnīra dalībkomandu skaits palielināts līdz 24, bet tolaik uz starta stājās vien 16 kontinenta labāko valstsvienību. Latvijas izlase bija nokļuvusi nāves grupā, bet spēja ļoti līdzīgi spēkoties ar Čehiju un Vāciju, pirms pēdējā dueļa pret Nīderlandi saglabājot izredzes uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

"Vairāki komandā esošie čaļi pirms tam jau bija iekrājuši nozīmīgu pieredzi spēcīgos klubos, un tieši šī pieredze deva mums iespēju rādīt augsta līmeņa sniegumu un kvalificēties. Tāpēc arī mūsdienās nepieciešams, lai futbolisti spēlē labu valstu klubos, tur gūst pieredzi, pārliecību, un pēc tam jau var sasniegt rezultātus arī izlasē," intervijā šajā žurnāla numurā Latvijas futbola leģenda Marians Pahars secina, kāpēc izlasei izdevās šis nozīmīgais panākums. Zīmīgi, ka arī tolaik viss neritēja gludi, un pēc otrās spēles viņš pat vēlējies pamest Latvijas izlases nometni. Pats Pahars jau 1999. gadā pārgāja uz Anglijas Premjerlīgas klubu Southampton. Pirmajās trijās pilnajās sezonās pasaules spēcīgākajā nacionālajā čempionātā uzbrucējs iesita 36 vārtus, kas mūsdienās, zinot, kuros klubos Latvijas futbolisti pašlaik spēlē, šķiet prātam neaptverams skaitlis. Intervijā atskatījāmies gan uz Latvijas futbola leģendas karjeru, gan daudziem citiem nozīmīgiem jautājumiem. Vai zināt, ko Marians uzskata par vienu no savas dzīves lielākajiem panākumiem? To, ka pēdējos dažos gados ir iemācījies runāt latviski!

Pagātni atcerēties ir nozīmīgi, tomēr arī šī vasara sportā būs ļoti nozīmīga. Jau 14. jūnijā Vācijā sāksies šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrs, un mēneša garumā 51 spēlē varēsim baudīt futbola svētkus. Savukārt jūlija otrajā dienā Rīgā tiks veikts pirmais iemetiens olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā basketbolā un, kas zina, varbūt pēc 20 gadiem Sporta Avīzē atskatīsimies, ka šī mūsu nacionālajai vīriešu izlasei bijusi prātam neaptverama vasara.

"Negribēju visu sezonu nosēdēt uz soliņa, apzinoties, ka šī mums, iespējams, ir lielākā vasara Latvijas basketbola vēsturē," intervijā stāsta viens no Latvijas izlases līderiem Dāvis Bertāns, kurš pēc minimāla spēles laika sezonas ievadā spēcīgajā Oklahomasitijas Thunder komandā vēlāk varēja atkal izbaudīt basketbolu, ienesot svaigas vēsmas kopvērtējuma lejasgalā esošajā Šarlotas Hornets vienībā. Dāvis intervijā aizskar vairākas interesantas tēmas, piemēram, pastāsta, kas notiek spēlētāju galvās, kad komandas vadība ir izlēmusi veikt tā saucamo tankošanu, par savu pensiju, kas gaidāma no NBA, un atceras izšķirošo un sirdis salauzušo metienu Pasaules kausa ceturtdaļfināla spēlē pret Vāciju. "Uz Latvijas izlasi neviens nenāk ar domu, ka jānospēlē labi, lai dabūtu labāku līgumu uz nākamo sezonu kādā labā vietā. Kodols, kas veido komandas spēli, spēj savu ego nolikt malā un strādāt komandas interesēs. Varu droši par sevi teikt, ka, ja es kvalifikācijas vai Pasaules kausa spēlēs vidēji mestu trīs punktus un mēs uzvarētu katru spēli, es būtu priecīgs. Domāju, ar tādu attieksmi nāk arī katrs spēlētājs. To var redzēt ne tikai spēlēs, bet jau no pirmās treniņu dienas," uzsver Dāvis Bertāns.

Mēs dzīvojam laikā, kad pilnas tribīnes nodrošina gan Latvijas hokeja, gan basketbola, gan futbola izlase. Hokejisti pēc starta pasaules čempionātā šobrīd atpūšas līdz augustā gaidāmajam olimpiskajam kvalifikācijas turnīram, bet futbolisti un basketbolisti laukumā dosies arī jūnijā. Baudot vasaras priekus, neaizmirstiet atbalstīt mūsējos!


Šī ir žurnāla Sporta Avīze jūnija numura redakcijas sleja! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pētniecības līkloči sporta zinātnē

Sporta zinātne ir daudzveidīga un sarežģīta joma, kas ietver plašu pētījumu un praktiskā pielietojuma spektru, lai izprastu un uzlabotu sportisko sniegumu. taču, kā jebkurā zinātniskā jomā, arī šeit...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā