Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pozitīvu pārmaiņu priekšā

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ārkārtas Ģenerālajā asamblejā 11. jūlijā ievēlēs jaunu prezidentu, un prestižās sporta organizācijas darbībā pēc šī notikuma, visticamāk, gaidāmas pozitīvas pārmaiņas.

Iepriekšējā Sporta Avīzes numurā ar savu skatījumu par komitejā notiekošo iepazīstināja līdzšinējais tās prezidents Žoržs Tikmers. Nevar noliegt, ka viņam darbu nācās veikt vairāku pasaulē valdošo krīžu apstākļos, ko olimpiskais medaļnieks centās pārvarēt ciešā sasaistē ar ģenerālsekretāru Kārli Lejnieku, tomēr izskan arvien vairāk liecību, ka paralēli varētu būt notikušas dažādas shēmošanas un nekoleģiālas darbības. Ilgus gadus Tikmers strādājis vienā komandā ar iepriekšējiem diviem komitejas prezidentiem Vilni Baltiņu un Aldonu Vrubļevski, tomēr, kaut arī pēdējos gados vīriem savstarpējās attiecības sašķobījušās, sākotnēji viņi neapšaubāmi bija kā cimds ar roku, kopā būdami atbildīgi gan par pozitīvajiem, gan negatīvajiem organizācijas notikumiem.

Tieši tāpēc tagad, 35 gadus pēc LOK atjaunošanas, ar ļoti gaišu skatu varam raudzīties uz faktu, ka komitejā solās notikt tās vēsturē lielākās pārmaiņas. Uz nozīmīgo amatu pieteikti trīs pretendenti – ilggadējais sporta funkcionārs Andris Feldmanis, kā arī Latvijas Airēšanas federācijas prezidente Gunta Vlasenko un Latvijas Volejbola federācijas vadītājs Jānis Buks, kuri abi sporta ierēdniecībā ir samērā nesen. Ja ievēlētu Feldmani, skaidrs, ka LOK turpinātu līdzšinējo kursu un tas varētu nozīmēt stagnāciju, jo arī viņš ilgus gadus ir bijis vienā komandā ar Tikmeru, Baltiņu un Vrubļevski. Tomēr sporta federāciju vadībā ienāk arvien vairāk jaunu cilvēku, radot pārliecību, ka Feldmanis balsu vairākumu neizpelnīsies. No abiem pārējiem kandidātiem Buks neapšaubāmi ir daudz spēcīgāks par Vlasenko, kura, pretendējot uz šo posteni, visticamāk, vienkārši vēlas ar sevi iepazīstināt. Šajā numurā plaši sarunājamies ar galveno favorītu Jāni Buku, kurš uzsver, ka ievēlēšanas gadījumā postenī būs vien astoņus mēnešus un pavasarī gaidāmajās kārtējās vēlēšanās uz to vairs nepretendēs, tomēr šajā laikā ir apņēmies uzsākt ievērojamas reformas, no kurām galvenā neapšaubāmi būs darbs pie Latvijas vadošo sporta organizāciju apvienošanas.

"Jāveido viens kopīgs spēks, un tad mums būtu pavisam cita jauda, tiekoties ar valsts pārvaldi. Šobrīd nevienā neieklausās. Patiesībā šobrīd valsts vadībā tiek uzskatīts, ka mēs, sporta nozare, esam toksiska," stāsta Buks, uzsverot, ka nepieciešams apvienot Latvijas Olimpisko komiteju, Latvijas Sporta federāciju padomi un Latvijas Komandu sporta spēļu asociāciju. Savā darba mūžā Buks vairākkārt bijis atbildīgs par uzņēmumu apvienošanu, piemēram, būdams Nordea bankas vadītājs, kad tā tika apvienota ar DnB banku un kļuva par Luminor. Tas liek ticēt, ka arī šajā gadījumā viņam mērķi varētu izdoties realizēt, Latvijas sportam iegūstot jaunu un daudz spēcīgāku tēlu.

Jauniem un spēcīgiem tēliem plašu uzmanību veltām arī citos šī žurnāla stāstos. Satiekamies ar talantīgo futbola uzbrucēju Raimondu Krolli, kurš šogad kļuva par pirmo latvieti Itālijas A sērijā. Viņš plaši izstāsta, kā pagājis pirmais pusgads komandā Spezia, kam tomēr vietu augstākajā līgā saglabāt neizdevās, un nākamajā sezonā tā sacentīsies B turnīrā. Krollis gan par to nepārdzīvo, jo viņa dzīvē bijuši arī nesalīdzināmi smagāki mirkļi. Futbolists uzsver, ka iepazīšanās laiks Itālijā ir beidzies un tagad jādara viss, lai tiktu pie regulāras spēļu prakses. Sarunājamies arī ar jaunajām un talantīgajām vieglatlētēm Rūtu Kati Lasmani un Kristīni Blaževiču. Kaut gan pēdējos gados Latvijas vieglatlētika stagnē, aug vairākas spēcīgas un ambiciozas dāmas, no kurām vecākās ir trīssoļlēcēja Rūta un septiņcīņniece Kristīne – sportistes otrajā paaudzē. Pagājušajā mēnesī viņas abas izcīnīja bronzas medaļas ASV koledžu čempionātā (NCAA), kur dažā labā disciplīnā rezultāti ir kā olimpiskajā vai pasaules čempionāta finālā.

Šķir žurnālu tālāk un ieskaties pa pagalma logu notikumos, kurus īsts sporta draugs nedrīkst palaist garām.

Šī ir žurnāla Sporta Avīze jūlija numura redakcijas sleja! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā