Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Eižena Āriņa balva datorikā piešķirta Aivaram Lorencam un Valdim Lokenbaham

Šogad Eižena Āriņa balva datorikā piešķirta Aivaram Lorencam un Valdim Lokenbaham, aģentūra LETA uzzināja balvas pasniegšanas ceremonijā

Lorencs ieguva balvu kategorijā par nozīmīgu teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā, bet Lokenbahs - par praktisku ieguldījumu informāciju tehnoloģiju (IT) jomā, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus.

Lorencs saistīts ar datorikas pirmsākumiem Latvijā. Neskatoties uz to, ka bērnībā zaudējis redzi, Lorencs guvis nozīmīgus panākumus Latvijas IT jomā - viņš ir zinātņu doktors matemātiskajā kibernētikā, Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes profesors, savukārt savu zinātņu kandidāta disertāciju aizstāvējis matemātiskajā loģikā un algoritmu teorijā.

Lorencs devis lielu ieguldījumu datorzinātnes teorijas attīstībai Latvijā, izstrādājot teorētiskos pamatus tēlu pazīšanas, objektu klasifikācijas, kriptogrāfijas, signālu un attēlu apstrādes risināšanai. Viņa izstrādātās pieejas veicina signālu un attēlu apstrādes attīstību, piedāvājot ātrdarbīgas objektu atpazīšanas un klasifikācijas metodes, kas aktuālas, piemēram, medicīnā, pārtikas rūpniecībā, mežsaimniecībā.

Lokenbahs ir viens no Latvijas IT nozares celmlaužiem, kurš aktīvi iesaistījies nozares izveidē Latvijā 90.gadu sākumā, kad vadīja lielāko Latvijas IT uzņēmumu AS Dati.

Latvijas datorzinātnes pamatlicēja profesora Eižena Āriņa balva datorikā tiek pasniegta Latvijas IT nozares profesionāļiem un zinātniekiem par ieguldījumu Latvijas informātikas attīstībā. Tas ir augstākais individuālo sasniegumu novērtējums Latvijas IT nozarē. Balva tiek piešķirta kopš 2000.gada, un to var iegūt vienu reizi mūžā.

Balvu pasniedz uzņēmums Exigen Services Latvia, Latvijas Zinātņu akadēmija un RTU Attīstības fonds. Izcilākie IT teorētiķi un praktiķi saņem īpašu zelta medaļu, diplomu, kā arī stipendiju 2500 eiro apmērā.

Iepriekš balvu saņēmuši tādi atzīti datorzinātnes veicinātāji kā Andris Ambainis, Rūsiņš Mārtiņš Freivalds, Vilnis Detlovs, Jānis Osis un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko