Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Lai siltums nebēg prom pa spraugām

Kurš gan nav lasījis pasaku par trīs sivēntiņiem un viņu pieredzi namu celšanā! Gluži tāpat ir arī reālajā dzīvē - ātri un lēti uzslietās ēkās drīz vien par siltumu jāmaksā dārgāk nekā pagājušā gadsimta sākumā kapitāli būvētos namos. Siltumenerģijas rēķinu samazināt var mājas siltināšana, taču jāsaprot, ar kādiem materiāliem to darīt.

Ēku siltināšana ir komplekss pasākums - tā jāveic ne tikai no iekšpuses, kur daudz risinājumu var piemeklēt pats saimnieks, bet arī no ārpuses, kas jau ir būvniecības jautājums. Vecām privātmājām siltināšanas darbi būtiski atšķiras no daudzstāvu namu siltināšanas. Privātmājas tika celtas no dažādiem materiāliem - ne tikai ķieģeļiem, bet arī no gāzbetona, dažādiem blokiem, skaidu betona, koka. "Bieži ar vati vien neko nevar uzreiz atrisināt," saka Latvijas Energoefektivitātes asociācijas (LATEA) valdes loceklis Aldis Sirmačs. "Uzlikt var, bet jēgas nebūs. Vispirms jāsāk ar būvmateriālu novērtējumu, un tikai tad var piemeklēt visatbilstošāko siltumizolācijas materiālu."

Katrs, kas rūpējas par mājas stāvokli, bez īpašiem mēraparātiem jau zina, ka kritiskās vietas, pa kurām siltums atstāj māju, ir bēniņi, logu un durvju spraugas, problemātiski ir ēku stūri un ārsienas. Lai veiktu sienu siltumizolāciju, jābūt zināšanām būvniecībā, jo tas nav tik vienkārši. A. Sirmačs visiem iesaka ievērot būvfizikas likumus, kas ietver informāciju par ūdens, mitruma fāžu pārejām, difūzijām, dažādiem procesiem, kas notiek reāli funkcionējošā ēkā. Ja, piemēram, neievēro principu, kādā veidā kondensējas gaiss, tas var sākt tecēt siltumizolācijas materiālā.

"Galvenais iemesls, kāpēc ēku siltināšana Latvijā joprojām ir tik zemā līmenī, ir tas, ka piedāvājumā ir ļoti daudz un dažādu siltumizolācijas materiālu un siltināšanas sistēmu, bet pircēju izvēles kritērijs bieži vien ir zemākā cena un vienkāršākā uzlikšanas metode," zina teikt būvmateriālu preču konsultants Jānis Graudiņš. Kvalitatīvi siltumizolācijas materiāli ir dārgāki. Jāuzmanās arī, lai neizmantotu Latvijas klimatam neatbilstošus materiālus, jo tad siltināšanas kvalitāte klibos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko