Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Mūsu nākotne mašīnu rokās?

Tehnoloģiju uzņēmumi jau ir sapratuši, ka karā par lietotāju uzvar nevis atsevišķi produkti, bet gan ekosistēma, kas sniedz iespēju visus servisus un iekārtas savienot vienā tīklā, lai nodrošinātu informācijas apmaiņu starp dažādām ierīcēm. Google ir sava ekosistēma ar Google tiešsaistes servisiem un Android platformu tālruņiem, Apple sava ar iOs, iCloud un MobileMe, Microsoft ir savs mākonis ar "Live ID", Windows un Azure platformām.

Katrs no mums, kas ir iegādājies kādu konkrētu ekosistēmas dalībnieku, netieši sevi piesaista šai sistēmai. Šādā veidā ražotāji mūs piesaista ilgtermiņā. Ieguvums ražotājiem ir lietotāju kritiskā masa, kas tiem sniedz ekonomiskas iespējas attīstīt savus produktus, savas ekosistēmas un mākoņskaitļošanas risinājumus un piedāvāt papildus iespējas mums – lietotājiem.

Nākamais solis šo ekosistēmu attīstībā ir šo risinājumu vieduma attīstība. Sauksim to par mākslīgo intelektu, kas mums palīdzēs darboties ar datiem, iespējos dažādus integrācijas veidus un pat pieņems lēmumus mūsu vietā, balstoties uz mūsu iepriekš veiktajiem informācijas apstrādes scenārijiem. Deviņdesmito gadu mākslas filmas apspēlēja mūsdienu mākoņskaitļošanu kā mašīnas, kas kontrolē mūsu dzīvi. Raugoties mūsdienu lietotāja acīm, kaut arī esam pašā mākoņskaitļošanas izaugsmes sākumā, IT nākotne nemaz neliekas drūma un "Orvelīga". Mākonī dodamies labprātīgi, esam paaudze, kuru nekas nepārsteidz.

Viss sākas ar mūsu identificēšanu. Atslēga pirmajam solim šo mākoņu attīstībā slēpjas mūsu iesaistē. Cik daudz mēs sniedzam informāciju par sevi, ļaujam identificēt savas darbības un vajadzības un kā veidojas mūsu identitāte datora skatījumā. Otrs solis ir interakcija ar mums, lai atvieglotu informācijas apmaiņu. Jo vieglāk mašīnām būs ar mums sarunāties, atpazīstot balsi vai žestus, jo vairāk informācijas un mūsu lēmumu būs tām pieejami. Nav noslēpums, ka katrā modernā viedtālrunī jau ir iebūvēti dažādi sensori, sekojoši "mākonis" zina, kur mēs atrodamies, vai esam kustībā, kāds ir ārējais apgaismojums.

Trešais solis ir mūsu ierīču pastāvīgā tiešsaistē ar "mākoni". Jo vairāk mums būs pieejams ātrs un kvalitatīvs, pastāvīgs interneta pieslēgums, jo ciešāka būs interakcija ar mākoņa servisiem. Turklāt nopietns solis būs IT integrācija mūsu automašīnās un tālruņu sasaistē ar tām. Ceturtais solis mašīnām būs mūsu lomu atpazīšana, jo atkarībā no tā vai esam darbā, mājās, laukā vai automašīnā, lēmumi, kas mums ir jāpieņem mainās, jo katrā no šīm vidēm un lomām mums ir nepieciešama cita informācija.

Jautājums, par kuru vēl nedomājam ir cilvēka spēja tikt galā ar saņemto informācijas apjomu un nepieciešamību nepārtraukti pieņemt lēmumus. Tehnoloģijas attīstās straujāk, nekā cilvēks spēj attīstīties. Informācijas apjoms, ar kuru mums ikdienā ir jātiek galā un ikdienas ritms ir neskaitāmas reizes straujāks, nekā tas ir bijis mūsu vecākiem un vecvecākiem. Neizbēgami, tehnoloģijām ir jākļūst par mūsu palīgu, atslogojot mūsu darbu, kamēr šodien pieejamie "produktivitātes risinājumi" mums diemžēl "uzkrauj" vairāk komunikācijas, vairāk darba un vairāk stresa.

Šodien mums šķiet pašsaprotami, ka Amazon interneta veikals spēj piedāvāt tieši mani interesējošas filmas un literatūru, balstoties uz manām darbībām, meklējumiem un priekšmetiem, kurus esmu apskatījis. Amazon šo informāciju par mums ir uzkrājis vairāku gadu garumā un šodien man piedāvātie risinājumi ir teju nekļūdīgi. Tas ir tikai viens neliels piemērs, kādā veidā mašīnas man piedāvā risinājumus, balstoties uz maniem iepriekšējiem iepirkšanās scenārijiem. Iedomājieties, kādā veidā jau pēc pāris gadiem, kad sistēmas arvien vairāk tiks integrētas savā starpā, mana iepirkšanās vai tīkla pārlūkošana tiks regulēta, balstoties uz neiedomājami lielu informācijas apjomu, ko par mani zina mans dators, sociālie tīkli, kredītkaršu apstrādes uzņēmumi un interneta meklētāji.

Viss sāksies ar mūsu darbību paredzēšanu un ierosinājumiem, taču īstā nākotne ir lēmumu pieņemšanā mūsu vietā. Kā jebkurai lietai, izdošanās faktori ir kontrolēta attīstība un mana iesaiste. Kontrolētu attīstību noteiks pasaules lielo IT uzņēmumu ētika un ekonomika, likumdošanai iesaistoties tikai ārkārtējos gadījumos, kamēr mana piekrišana iesaistē gan ir stipri ierobežota. Es, tāpat kā citi iedzīvotāji lieto kredītkartes, iepērkas internetā, lieto interneta meklētājus, lieto viedtālruņus un sociālos tīklus. Iespējams, skanēs skarbi, taču jebkurš, kurš neko no iepriekš pieminētā nelieto, tiek uzskatīts par sociāli un ekonomiski neaktīvu un ekonomikas izaugsmei "nederīgu" pilsoni. Uzņēmumiem, kuri mūs apkalpo ir gigabaitos mērāma informācija par mums, tie šodien vienkārši vēl nav iemācījušies šo informāciju izmantot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko