Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Nākotnes Parka viesredaktors Vigants Lesausks piedāvā: 3D PRINT - apvērsums visās jomās, jo tagad izprintēt var visu! Gandrīz visu

Izdzirdot vārdu salikumu 3D printeri, nevajadzētu aprobežot sevi ar idejām par mazu printerīti biroja stūrī, kurā var izdrukāt kādu mazu nieciņu. Padomāsim par to plašāk -- jau tuvā nākotonē mums vairs nebūs jāiet uz veikalu un jāpērk kāds gatavs produkts. Liela daļa produktu būs personalizēti, izdrukāti speciāli šim pircējam, kuram ir konkrētas vēlmes un prasības dizainā vai materiālā.

Vienalga, vai tās būtu jaunas virtuves bļodas, telefona vāciņš vai varbūt pat galds vai krēsls, kas atbilst tieši jūsu augumam. Vai tas patiešām ir iespējams, ka fantastikas grāmatas aprakstītais piepildās jau tagad?

Nākotnes Parka sērija tapusi kopa ar viesredaktoru Vigantu Lesausku (piezimes.lv), tehnoloģiju entuziastu, blogeri un profesionāli vienā personā!

Viena no pirmajās 3D printēšanas ierīcēm jau pirms vairākiem gadiem parādījās Ventspilī, Ventspils augstskolā. Par to stāsta Egils Vītols Ventspils Augstskolas prorektora pienākumu izpildītājs.

Kā piemēru mūsu acu priekšā priekšā izdrukā nelielu Ventspils Augstskolas suvenīru. Tā drukāšanas laiks ir aptuveni 3 stundas, un tas sastāv no 3 atsevišķām detaļām. Svarīgi atzīmēt, ka 3D printeri var izgatavot dažādus priekšmetus arī vienā gabalā, iztiekot bez savienojuma detaļām.

3D printeriem ir plašs pielietojums visdažādākajās nozarēs. piemēram jau šodien, tagad medicīnā - kādā Rīgas slimnīcā izmanto 3D printerus, medicīnīnisku manipulāciju veikšanai pacientiem piešķir sejas maskas, kas precīzi atbilst viņu sejas kontūrām. Tāpat printēšana jau iespējama no audiem, tādā veidā radot protēzes vai pat atsevišķus orgānus.

Ja 3d printeris ir uzbūvēts vēl lielāks, tad ar to ir iespējams printēt arī mājas. Ātri, ērti, relatīvi vienkārši, un galvenais -- jebkādā formā.

Dažādos printeros izmanto dažādus materiālus.

Ierastās tintes vietā var izmantot fotopolimēru, termoplastiku, metāla un keramikas pulvervielas, titānu, alumīniju, kobaltu. Ir pieejami arī printeri ēdiena gatavošanai.

Lai gan pirmie 3D printeri pasaulē parādījās jau 80-tajos gados, tieši pēdējā gada laikā tiem ir bijis tāds kā slavas gājiens. Vai ik nedēļu tiek plaši ziņots par ko jaunu, ko izdevies izprintēt. Arī Latvijā tie kļūst arvien populārāki. Un kā nu ne, jau šobrīd mazs 3D printerītis savam priekam ir iegādājams par normāla, tradicionālā papīra printera cenu, tad kādēļ gan ne? Kļūsti pats sev mākslinieks un jaunu mantu ražotājs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko