Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Waze - sociālais tīkls autobraucējiem

Rietumpasaulē sistēmas, kas uzrauga satiksmes plūsmas un informē autobraucējus par sastrēgumiem, ir normāla ikdienas parādība. Mums Latvijā - nesasniedzams sapnis?

“Sēdēju korķī" centra virzienā, kas bija 3,5 kilometrus garš un Rīgas apstākļiem ievērojams. Tas sākās pirms Spices un beidzās pie Vanšu tilta. Biju pārskaities, kad ieraudzīju korķa iemeslu, kas lika automašīnām teju stundu stāvēt un dedzināt degvielu. Vīri vestēs bija norobežojuši teju visu ielu, lai aizlāpītu pāris bedres ielas malā. Darba dienas rīts, nupat aizvadītas Lieldienas. Laiks labot bedres varētu tikt iedalīts gan brīvdienās, gan agri no rītiem. Saule jau augstu pussešos. Kāpēc tieši tad, kad cilvēkiem jābrauc uz darbu? Padomājiet, šo pāris bedrīšu aizlāpīšana maksāja lielu naudu, ko uzņēmumi neieguva, jo autovadītāji neieradās darbā laikā un tīru naudu, kas tika nodedzināta degvielā. Autovadītāju bija daudz. Benzīnam maksājot 93 santīmus litrā, vai tas nav noziegums?

Taču kā jau tas ar mums ir pierasts, mēs protam stresu un dusmas pārvērst enerģijā un rīcībā. Kā lai uzzina, ka priekšā būs sastrēgums? Cik tālu? Kādu apvedceļu izvēlēties? Mani meklējumi vainagojās panākumiem un savā tālrunī ieguvu nelielu aplikāciju ar nosaukumu “Waze”.

Braucam

Aplikācijas lietošana ir ārkārtīgi vienkārša. Tā atgādina automašīnas GPS navigācijas iekārtu. Redzu karti, kuru varu ieslēgt 2D vai 3D režīmā ar savu automašīnu centrā un braucot pa ielu redzu satiksmes notikumus, kas man ir ceļā. Priekšā iela iezīmēta sarkanā krāsā ar nelielu piebildi “11 km/h”, kas norāda ka priekšā ir sastrēgums, kurā automašīnas virzās ar vidējo ātrumu 11 km/h. Redzu arī korķa iemeslu - auto sadursme, apstājies trolejbuss vai ceļa remonta darbi. Arī ikonu ar policistu. Tātad notikuma vietā ir ieradusies policija vai arī vienkārši tajā vietā stādina autovadītājus un viena josla ir ciet. 

Tagad varu pieņemt lēmumu - izstāvēt korķi, jo tas ir neliels un kartē precīzi iezīmēta ielas daļa, kurā tas ir. Varu braukt apkārt, izvēloties apvedceļu. Fantastika! Kā šī programma zina to, ko nezina citi?

Kur ir āķis?

“Waze” ir sociālais tīkls. Tūkstošiem lietotāju, braucot savās automašīnās ar ieslēgtu aplikāciju reālā laikā sūta datus. Tas notiek gan pilnīgi automātiski, gan lietotājam pašam izvēloties ziņojumu, ko tas vēlas nosūtīt. Ja auto “rāpos” pa ielu, kur parasti vidējais kustības ātrums ir 50 km/h, sistēma sapratīs, ka tur ir korķis un pārējie lietotāji savās kartēs šo informāciju nekavējoties saņems reālā laikā. 

Ja esmu aktīvs “Waze” lietotājs, varu dalīties ar citiem lietotājiem par notiekošo, nospiežot “report” izvēlni, kur ir saraksts ar dažādiem ceļu satiksmes apstākļiem - avārija, bedre, policija, ātruma mērītājs un citiem. Atbilstošs simbols tiks pievienots kartē, lai visi pārējie lietotāji varētu redzēt, kas tieši ir izraisījis avāriju vai arī, piedodiet, kur mēra ātrumu. Protams, var pievienot savu komentāru un lietotāji labprāt to arī veic. 

Šie komentāri, braucēja automašīnai stāvot parādīsies kā paziņojumi tālrunī. Karte attālināsies mērogā un katrs paziņojums ar bultu norādīs uz precīzu vietu kartē. Paziņojumi Rīgā, ko mūsu pašu lietotāji pievieno skan aptuveni šādi: “Divi gudrīši tieši uz sliedēm. Būs baigais korķis”. Katram paziņojumam ir minēts laiks, lai zinu cikos precīzi tas ir noticis. Pēc kāda brīža šie paziņojumi no kartes izzūd. Kā senāko novēroju kādu 48 minūtes senu paziņojumu. Pieņemsim, ka "Waze" ir kāds mākslīgais intelekts, kas zina, cik ilgi kurai ikonai ir jāstāv un kad tā vairs nav aktuāla.

Jāsaprot, ka aplikācija visai ievērojami patērē internetu un arī akumulatoru, tādēļ lietojiet droši no rītiem vai pēc darba, ja jums ir gana pilns tālruņa akumulators un fiksēts interneta tarifu plāns. Pārliecinieties, ka nemaksājat par megabaitiem, bet fiksētu mēneša maksu. 

Papildus iespējas

Daudz un dažādas. Aplikācija atceras biežāk brauktos maršrutus un koncentrējas tieši uz šo apgabalu paziņojumiem. Jūs varat mijiedarboties ar citiem lietotājiem. Gan tīklā, gan reālā pasaulē, jo kartē redzat citus “Wazers”, jeb autovadītājus. Braucot garām varat viens otram pamāt! 

Taču viens no galvenajiem papildus ieguvumiem ir navigācijas, jeb “drive to” funkcija, kas ir analoģiska automašīnas GPS navigācijas moduļiem. Izvēlieties uz kurieni braukt un Jums tiks piedāvāts ātrākais maršruts, ievērojot visus korķus, ātruma mērītājus un citu. 

Kartē nav iezīmēts ceļš? Nekas, izvēlieties funkciju “ceļa rullis” un brauciet. Jūsu ceļš tiks ierakstīts ar GPS funkcijas palīdzību un citi lietotāji savās kartēs to redzēs. Tādējādi Jūs būsiet sniedzis savu ieguldījumu.

Pie papildus sociālo tīklu “blēņām” var pieskaitīt zināmu sacensību garu, krājot jūdzes, punktus un piedaloties dažādās izdarībās, piemēram kartē meklējot konfekti, kas dod punktus. Lieki piebilst, ka līdz virtuālajai “končai” jāaizbrauc reālā laikā ar savu auto.

Noslēgumam

Ja Latvijā iespējas uzzināt par notikumiem uz ceļa valsts līmenī nav, lietotāji izveido savu sistēmu, kas tiem strādā. Teicama iniciatīva. Jāapzinās, ka šis ir sociālais tīkls, kuras būtība ir zināt, kur atrodies, tādēļ, ja neesat pārliecināti par sekām, nelietojiet īstos vārdus un uzvārdus, reģistrējoties “Waze” tīklā, izdomājiet kādu segvārdu.

“Waze” ir teicama komplektācija - karte, navigācija, iespēja izvairīties no sastrēgumiem un ietaupīt laiku un degvielu, plus visas sociālās izdarības, kas izklaidēs, kamēr esam ceļā. Jāpiebilst, ka aplikāciju nevar lietot, kamēr auto ir kustībā, var tikai skatīties. Pogas, lai kaut ko paziņotu vai izvēlētos maršrutu tiek iespējotas tikai tad, kad auto stāv un ātrums uzrādās 0 km/h. “Waze” aplikācija pieejama Android, BlackBerry OS, iOS, Symbian un Windows Mobile operētājsistēmas aprīkotos tālruņos. Aplikācija strādās visā pasaulē, taču datu pieslēgumu “roaming” cenas ārzemēs mūsu lietotājiem būs bloķējošs faktors, tādēļ ārzemēs izvēlieties vietējo sim karti ar atbilstošu datu pieslēgumu. Veiksmīgu braukšanu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko