Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Komunikāciju par eiro ieviešanu sāks nākamgad; drīz izvēlēsies tās vadītāju

Lai arī eirozonu plosa nestabilitātes cunami, valstu kredītreitingi tiek pazemināti un joprojām nav izslēgta iespējamība, ka Grieķijai monetāro apvienību būs jāpamet, Latvija no agrāk izteiktā mērķa - 2014. gada 1. janvārī ieviest eiro - atteikties negrasās.

Finanšu ministrs Andris Vilks jau noslēdzis partnerības līgumu ar Eiropas Komisiju (EK) eiro ieviešanas pasākumu nodrošināšanai, rudenī tiks uzsākti pirmie publiskie iepirkumi eiro ieviešanas komunikācijai. Kopumā Latvijai eiro ieviešanas pasākumi izmaksās 700 000 latu, vēl tikpat segs EK.

Eiro ieviešanas piecas darba grupas pie pasākumu plāna strādā jau kopš 2006. gada. Dace Kalsone, Finanšu ministrijas (FM) Eiro projekta vadītāja stāsta - šogad plāns ir atjaunots, ar konkrētiem datumiem, augusta sākumā tas varētu nonākt Ministru kabinetā (MK) izskatīšanai.

Tikmēr FM meklē eiro komunikācijas projektu vadītāju, kura viens no galvenajiem pienākumiem būs pilnībā izskaidrot sabiedrībai, kā īsti notiks atvadīšanās no Latvijas lata.

Vēl līdz šā gada beigām eiro ieviešanas popularizēšana nesāksies, būs gan tehniskie darbi - tiks izsludināti iepirkumi par sociālo aptauju veidošanu, informatīvā tālruņa izveidi un uzturēšanu, kā arī eirokomunikācijas koncepciju, stāsta D. Kalsone. Tieši tie būs pirmie eiro komunikācijas projektu vadītāja uzdevumi.

Tuvāko nedēļu laikā FM no septiņiem pretendentiem izvēlēsies piemērotāko kandidātu, viņam gan būšot jāveic «Sīzifa darbs», teic D. Kalsone. Savukārt viss, kas saistīts ar pasākumu organizēšanu, reklāmas kampaņām, tiks organizēts nākamgad. Vēl citas darba vietas uz eiro ieviešanas laiku izveidot neplāno, darbs varētu atrasties pāris asistentiem.

2013. gada eiroaktivitātes sadalītas vairākos blokos - vispirms tiks strādāts ar tā dēvētajiem multiplikatoriem. Šādi apzīmē pašvaldību runas personas, bibliotēkās strādājošos, skolotāju asociācijas, jauniešu apvienības un citas institūcijas, kas var uzrunāt plašāku cilvēku skaitu, viņu uzdevums būs «nodot informāciju kā ūdenskritumā», skaidro D. Kalsone. Otrajā blokā paredzēts izglītot grāmatvežus, kasierus, kā arī citus, kuri būs intensīvi iesaistīti valūtas maiņas procesā. Savukārt trešais aktivitāšu bloks tiks uzsākts 2013. gada otrajā pusē, kad informācija par eiro ieviešanu Latvijā tiks nodota visiem iedzīvotājiem.

D. Kalsone norāda, ka jau citu valstu prakse pierādījusi - visefektīvāk eiro ieviešanu komunicēt ne pārāk ilgi, pirms tā jau ir noticis fakts. Viņa arī atzīst - gana daudz tiek pārņemts no citām valstīm, velosipēdu no jauna izgudrot neviens neraujoties. Arī eiro ieviešanas budžeta formula, kur vēlamā summa tiek samērota ar iedzīvotāju skaitu, rēķinot vienu eiro uz cilvēku, jau aprobēta citās valstīs. Latvijai tie būs 1,4 miljoni latu.

Arī ieviešanas process tiek plānots tāpat kā Igaunijā - no 2014. gada 1. janvāra visa bezskaidrā nauda latos tiks automātiski konvertēta uz eiro bez papildu komisijas maksas, būs arī divu nedēļu pārejas periods, kura laikā ar skaidru naudu varēs norēķināties arī latos, atlikumu gan saņemot eiro. Pusgadu pēc eiro ieviešanas komercbankas mainīs latus uz eiro, pēc tam tas neierobežotu laiku būs iespējams Latvijas Bankā. Latvija, ieviešot eiro, būs astoņpadsmitā valsts, kas pievienojusies eirozonai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses