Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Pagaidām neplāno paaugstināt ar IIN neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu

Patlaban nav plānots virzīt ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādībā esošu personu paaugstināšanu.

Otrdien slēgtā sēdē valdība nolēma, ka šīs iniciatīvas pagaidām netiks virzītas, jo valsts budžeta finanšu iespējas ir ierobežotas un šīs iniciatīvas negatīvi ietekmē valsts budžeta ieņēmumus. Šī jautājuma tālāka virzība būs iespējama vidējā termiņā, uzlabojoties valsts budžeta fiskālajām iespējām, skaidroja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Agnese Beļkeviča.

Patlaban ar IIN neapliekamais minimums ir 45 lati mēnesī, savukārt nodokļa atvieglojums par apgādībā esošām personām ir 70 lati mēnesī par katru personu. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība jūlijā pauda vēlmi, lai ar IIN neapliekamais minimums tiktu paaugstināts līdz 90 latiem, bet atvieglojums par apgādībā esošām personām - līdz 100 latiem.

Otrdien pēc slēgtās valdības sēdes daļas FM informēja, ka valdības sēdē nolemts atcelt Ministru kabineta dotos uzdevumus nodokļu jomā, kuri rada negatīvu fiskālo ietekmi.

FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece skaidroja, ka šajā sēdē tika uzdots atcelt tādus Ministru kabineta iepriekš dotos uzdevumus nodokļu jomā, kuru ieviešana var radīt negatīvu fiskālu ietekmi uz valsts budžeta ieņēmumiem nākamajos gados. Tas skar darbu pie atvieglojumiem uzņēmuma ienākuma nodokļa un IIN likumos saistībā ar koncepciju par augstākās izglītības institūcijām piemēroto tiešo nodokļu tiesisko regulējumu. Tāpat šis lēmums skar ar IIN neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādībā esošu personu paaugstināšanu.

Netiek arī plānots pašlaik virzīt uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu 2012.gadam plāna uzdevumus nodokļu jomā ar negatīvu fiskālo ietekmi 2013.-2015.gadā. Minēto jautājumu tālāka virzība būs iespējama vidējā termiņā, uzlabojoties valsts budžeta fiskālajām iespējām, uzsvēra FM pārstāve.

Lai izvērtētu un analizētu atsevišķus nodokļus, darbs pie dotajiem uzdevumiem nodokļu jomā turpināsies, tostarp strādājot pie tādām iniciatīvām, kas nerada negatīvu ietekmi uz valsts budžetu, atzīmēja FM pārstāve.

Kā ziņots, no nākamā gada tiks samazināta IIN likme no pašreizējiem 25% līdz 24%.

Šā gada sešu mēnešu IIN ieņēmumi pārsniedz plānotos ieņēmumus par 32,2 miljoniem latu jeb 8,2%. IIN ieņēmumi pirmajā pusgadā bija plānoti 392,9 miljonu latu apmērā, bet izdevies iekasēt 425,1 miljonu latu.

FM iepriekš informēja, ka pēc otrdien pieņemtajiem valdības lēmumiem fiskālā telpa valsts budžetā ir 81,2 miljoni latu 2013.gadā, 110,3 miljoni latu - 2014.gadā un 82,2 miljoni latu - 2015.gadā.

Nākamā gada budžets tiek veidots, balstoties uz FM prognozi, ka 2013.gadā gaidāma ekonomiskā izaugsme 3,7% apmērā.

Valdība iepriekš arī nolēma, ka IIN ieņēmumu procentuālais sadalījums starp valsts un pašvaldību budžetiem 2013.gadā paliek nemainīgs. Patlaban no IIN ieņēmumiem 80% tiek novirzīti pašvaldību budžetam, bet 20% ir valsts daļa. Pašvaldību pārstāvji jau pauduši vēlmi, lai nākamgad IIN proporcija tiktu mainīta par labu pašvaldībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses