Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

VID: Pirmajā pusgadā eksports audzis par 13,9%; imports - par 7,1%

Šā gada pirmajā pusē no Latvijas eksportēts par 13,9% vairāk preču nekā šajā laikā pērn, bet Latvijā importēto preču apjoms pieaudzis par 7,1%, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

Salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusi šā gada sešos mēnešos par 21% jeb 186,17 miljonu latu augusi eksportēto preču kopējā vērtība, un šogad pēc muitas deklarācijām eksportētas 950,29 miljonus latu vērtas preces, savukārt no valstīm, kas nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, importēto preču kopējā statistiskā vērtība palielinājusies par 117,36 miljoniem jeb 12,9% salīdzinājumā ar pērno gadu, un bijusi 1,03 miljardi latu.

Pēc VID datiem, gada pirmajā pusē noformētas 51 539 eksporta deklarācijas, kas ir par 13% vairāk nekā pērn, tāpat noformētas arī 51 374 importa muitas deklarācijas preču laišanai brīvā apgrozībā, kas ir par 7,1% vairāk nekā šajā laikā pērn.

Šā gada pirmajā pusē, tāpat kā 2011.gada pirmajos sešos mēnešos, pēc izvesto preču statistiskās vērtības visvairāk preču eksportēts uz Krieviju, Norvēģiju un Baltkrieviju. Lielākās preču grupas pēc eksportēto preču statistiskās vērtības ir dzērieni, alkoholiskie šķidrumi un etiķis, dzelzs un tērauds, koks un koka izstrādājumi, elektroierīces un elektroiekārtas, minerālais kurināmais, mehānismi un mehāniskas ierīces, kas veido 542,09 miljonus latu jeb 57% no kopējās eksportēto preču statistiskās vērtības.

VID dati liecina, ka uz Krieviju eksportēti dzērieni, alkoholiskie šķidrumi un etiķis 103,19 miljonu latu vērtībā, mehānismi un mehāniskas ierīces 43,13 miljonu latu vērtībā, elektroierīces un elektroiekārtas 37,87 miljonu latu vērtībā. Uz Norvēģiju eksportēts koks un koka izstrādājumi 16,86 miljonu latu vērtībā, dzelzs vai tērauda izstrādājumi - 12,97 miljonu latu vērtībā, bet uz Baltkrieviju - optiskās ierīces un aparatūra 8,47 miljonu latu vērtībā, mehānismi un mehāniskas ierīces 7,1 miljona latu vērtībā.

Importa jomā 2012.gada pirmajā pusgadā, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, pēc ievesto preču statistiskās vērtības visvairāk preču laišanai brīvā apgrozībā ievests no Krievijas, Baltkrievijas un Ķīnas. Šā gada pirmajā pusgadā lielākās preču grupas pēc statistiskās vērtības ir minerālais kurināmais, dzelzs un tērauds, elektroierīces un elektroiekārtas, kas veido 573,2 miljonus latu jeb 55,9% no kopējās importēto preču statistiskās vērtības.

No Krievijas importēts minerālais kurināmais 232,27 miljonu latu vērtībā, dzelzs un tērauds 100,07 miljonu latu vērtībā, dzīvnieku un augu tauki 23,63 miljonu latu vērtībā, no Baltkrievijas - minerālais kurināmais 99,81 miljonu latu vērtībā, koks un koka izstrādājumi 7,42 miljonu latu vērtībā, dzelzs un tērauds 5,62 miljonu latu vērtībā, savukārt no Ķīnas - elektroierīces un elektroiekārtas 29,59 miljonu latu vērtībā, mehānismi un mehāniskas ierīces 19,35 miljonu latu vērtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses