Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trenē prasmes tirgojot

"Skolēni kļuvuši radošāki un sociāli atbildīgāki. Šogad jaunieši bija piedomājuši par ekoloģisku un zero waste jeb bezatkritumu produktu radīšanu. Putekļusūcējs no otrreiz pārstrādātiem materiāliem, zaļā dzīvesveida sākšanas komplekts, inovatīvas ūdens krūzes – tas ir apbrīnojami, ko viņi ir paveikuši tik īsā laikā! Priecājos arī par cilvēku izrādīto interesi un to, cik daudzi iegādājās skolēnu radītos produktus. Tas ir milzīgs atbalsts un motivācija, lai jaunieši no skolēnu mācību uzņēmumiem augtu un attīstītos līdz nopietniem spēlētājiem tirgū," saka organizācijas Junior Achievement Latvia (JA Latvia) valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns, vērtējot skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) piedāvātos produktus, ko plašākai publikai bija iespēja iepazīt un arī iegādāties SMU pasākumā Cits bazārs ziemā pagājušās nedēļas nogalē t/c Domina Shopping Rīgā. Pasākums, kuru JA Latvia rīkoja sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kopumā uzņēma 270 SMU, ko veidojuši 900 skolēnu no visas Latvijas.

Kompasi un ugunsbumbas

Pasākumā Cits bazārs ziemā tika pasniegtas arī balvas labākajiem SMU septiņās nominācijās un gan vidusskolu, gan pamatskolu konkurencē. Jauniešu biznesu vērtēja 40 pieredzējuši profesionāļi no uzņēmumiem, akadēmiskām struktūrām, finanšu sektora un valsts pārvaldes. 

Nominācijā Labākais SMU stends tika apbalvots SMU Frosy no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas – tas piedāvā dizaina pudeles ar inovatīvu gaismas aksesuāru, kas ziņo cilvēkam, kad nepieciešams uzņemt šķidrumu. Pamatskolu grupā šajā nominācijā par laureātu kļuva SMU Zumzums no Bērzaunes pamatskolas, kas piedāvā produktus no bišu vaska.

Par Sociāli atbildīgāko SMU tika atzīts Ecover no Rīgas Franču liceja, kas gatavo likras auduma mācību grāmatu apvākojumus, kā arī Animal World no Madonas pilsētas vidusskolas, kas piedāvā atstarojošas vestes un siksniņas mājdzīvniekiem.

Nominācijā Inovatīva biznesa ideja balvu ieguva SMU Huntion no Valmieras tehnikuma, kas izveidojis digitālu kompasu, kurā ar frekvences signāla palīdzību iespējams noteikt blakus esošo ierīču lietotāju atrašanās vietas. Tāpat inovatoru garu apliecināja SMU Ugunsbumba no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas – tas radījis ar granulām pildītu, viegli aizdedzināmu parafīna bumbu.

Nominācijā Labākā SMU pārdošanas komanda sevi pierādīja SMU Čill vidusskolēni no Mārupes Valsts ģimnāzijas, kuri ražo asas čili piparu mērces, kā arī SMU Odziņa pamatskolēni no Īslīces pamatskolas, piedāvājot netradicionālus ievārījumus.

Ar balvām tika izcelti arī labākie uz zināšanām balstītie SMU produkti/pakalpojumi. SMU Bullroarer no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas uz žūriju atstāja iespaidu ar rotaļlietu – vēsturisku aborigēnu saziņas līdzekli, savukārt pamatskolu grupā triumfēja SMU IdeaL Trio no Bauskas sākumskolas, kas piedāvā galda spēlēs.

Pasākuma laikā vislielāko apgrozījumu sasniedza un līdz ar to balvu nominācijā SMU pasākuma Cits bazārs Komerciālākais uzņēmums vidusskolu grupā izcīnīja Aliss_cakes no Daugavpils Valsts ģimnāzijas, piedāvājot zefīrus, kēksiņus un augļu un dārzeņu čipsus. Starp pamatskolu komandām visvairāk ietirgoja SMU Leļļu paradīze no Rīgas Juglas vidusskolas, kas gatavo mīkstās rotaļu lelles un zīmuļlelles.

Savukārt Sociālo mediju komunikācijas balvu par vislabākajām prasmēm šajā ziņā ieguva SMU Bratus no Ķekavas vidusskolas, piedāvājot maku – karšu turētāju, un SMU Cat’s Style no Gulbenes novada Valsts ģimnāzijas ar mājas dekoriem cilvēkiem, kuri mīl kaķus. 
 

Piesaistīt investorus

Pasākumā Cits bazārs ziemā tika apbalvoti arī tie jaunieši, kuri sasniedza labākos rezultātus Swedbank, JA Latvia un Projektu bankas rīkotajā biznesa plānošanas konkursā Biznesa skices. Šoruden konkursā varēja piedalīties komandas, ko veidoja vidusskolēni un audzēkņi no profesionālajām vidējās izglītības iestādēm – JA Latvia dalībskolām. Jauniešu uzdevums bija attīstīt savas idejas biznesa plānu, bet konkursa finālā, kurā iekļuva 10 skolēnu mācību uzņēmumu komandas, – arī vākt papildu punktus par kolektīvā ieguldījuma platformā Projektu banka iegūtajām balsīm un piesaistīto ziedojumu.

Rezultātā tika izraudzīti trīs uzvarētāji. Pirmo vietu un naudas balvu 3000 eiro vērtībā ieguva 11. klases skolnieces no Kārsavas vidusskolas, kas savā SMU piedāvā īpašus ekoloģiskus skrubjus sejai un ķermenim Rosaella. Ar savu biznesa ideju jaunajām uzņēmējām Projektu bankā izdevies piesaistīt no investoriem vairāk nekā 1000 eiro. "Grūtākais bija sponsoru un balsu piesaiste konkursa pēdējā kārtā –  kad jābalso ar saviem naudas makiem, cilvēki ir izvēlīgi. Kad bija atlicis pāris dienu līdz uzvarētāju noteikšanai un redzējām, ka balsis un finansējums aug lēnāk, nekā gribētos, sapratām – kaut kas ir jādara! Parasti cilvēkus vieglāk pārliecināt aci pret aci, tāpēc ar savu produktu prezentāciju devāmies uz kaimiņu skolām, noreklamējām, parādījām, kā balsot, un viss aizgāja!" stāsta uzvarētāju komandas līdere Šarlote Lorija Nagle, mudinot jaunos uzņēmējus nesēdēt un negaidīt, kad viss notiks pats no sevis, bet iet un darīt.

Otro vietu un 2000 eiro konkursā Biznesa skices izcīnīja Ogres 1. vidusskolas 12. klases skolēnu komanda, kas veiksmīgi attīsta biznesa ideju par apģērbu uzšuvēm Hide & Seek un pūļa finansējuma platformā idejas īstenošanai piesaistīja 185 eiro. Savukārt vienaudži no Kaunatas vidusskolas, SMU Titanium Nails, kas piedāvā dabisku nagu eļļu ar īpaši ērtu aplikatoru, ieguva 3. vietu, 1000 eiro un 380 eiro no investoriem Projektu bankā.

Biznesa skiču rīkotāji atzīmē arī tās skolēnu komandas, kuras konkursā godalgotas vietas neieguva, bet kurām izdevās uzrunāt investorus un sasniegt vai pārsniegt pašu izvirzīto finanšu mērķi kolektīvā ieguldījuma platformā. Tā, piemēram, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas SMU Erato, kas piedāvā mūzikas pakalpojumu, "savedot" kopā muzikāli talantīgus jauniešus un klientus, piesaistījis vairāk nekā 1800 eiro, bet Cēsu Valsts ģimnāzijas SMU Uukrūzes, kas ražo unikāla dizaina krūzes ar spēles elementiem, no investoriem ieguvis 350 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses