Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Luminor ekonomikas apskats: Baltija bauda vēsturiski augstāko labklājības līmeni

“Šobrīd Baltijas valstis bauda augstāko labklājības līmeni, ko tās jebkad ir sasniegušas un tām ir labas iespējas strauji vairot savu bagātību nākotnē, “ iepazīstinot ar jaunāko ekonomikas prognozi, ceturtdien uzsvēra Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš.

“Ekonomikas izaugsme ir padarījusi Baltijas valstis par konkurētspējīgākām dzīvesvietām. Igaunijā pozitīva migrācijas bilance ir bijusi jau trīs gadus, pērn arī iebraukušo Igaunijas pilsoņu skaits pārsniedza izbraukušo skaitu. Pēdējo trīs mēnešu laikā arī Lietuvā ieceļotāju skaits pārsniedzis izceļotāju skaitu. Latvijā signāli par migrācijas plūsmas virziena maiņu pagaidām vēl ir vājāki. Taču ekonomikas izaugsme mūsu valstī šogad būs straujākā un varētu tāda būt arī nākamgad. Tam pateicoties, strauji aug gan strādājošo skaits, gan algas," Strautiņu citē Luminor bankas pārstāve Lita Juberte-Krūmiņa.

Komentējot labvēlīgo ekonomisko situāciju, Strautiņš norāda, ka “tas kaut kādā ziņā ir veiksmes nopelns, taču galvenokārt likumsakarība. Situācija eksporta tirgos ir labvēlīga. Bet izmantot to spējam, pateicoties straujajām strukturālajām pārmaiņām eksporta sektorā. Luminor IKP prognozes 2018. un 2019. gadam paliek gandrīz nemainīgas, mēs tās paaugstinām par 0,1 procentpunktu – attiecīgi līdz 4,3% un 3,8%.”

Par spīti notikumiem banku sektorā un spriedzei pasaules tirdzniecībā šis ir bijis labs gads Latvijas ekonomikai un izaugsme ir bijusi straujāka nekā kaimiņvalstīs. Ja ekonomikas izaugsme šogad bijusi atbilstoša gaidām, tad nodarbinātības pieaugums tās ir pārsniedzis. Strādājošo cilvēku skaits janvārī-jūnijā ir audzis par 1,9% gada griezumā, kamēr pērn kopumā vidēji – tikai par 0,2%. Tas nozīmē, ka bezdarbs ir samazinājies straujāk nekā gaidīts.

Tajā pašā laikā inflācija ir mazāka par gaidīto – Luminor jaunā prognoze ir par 0,3% mazāka par iepriekšējo jeb 2,5%. Īpaši jāuzsver tas, ka pakalpojumu cenu inflācija, kurā pārmērīgs algu izmaksu spiediens varētu parādīties vispirms, ir bijusi stabila, svārstoties nedaudz virs 3% gada griezumā. Sagaidāms, ka kopējais cenu kāpums nākamgad nedaudz paātrināsies, tuvojoties 3% atzīmei.

Investīciju kāpums ir bijis galvenais iemesls tam, ka ekonomika šogad un pērn augusi daudz straujāk nekā 2016. gadā. 2019. gadā ES fondu plūsma visdrīzāk vēl nedaudz palielināsies, bet tās devums izaugsmes procentos vairs nebūs tik dāsns. Daudz kas būs atkarīgs no mājokļu tirgus un ar struktūrfondiem nesaistīto biznesa investīciju projektu spējas pārņemt izaugsmes virzītāja lomu.

Runājot par nākotni, Strautiņš norāda, ka vērtējumi par Baltijas valstu iespējamo pieaugumu līdz šim ir bijuši ļoti piesardzīgi un tie balstījušies domu gājienā – cilvēku skaits samazināsies, tātad arī ekonomikas potenciāls. “Taču reģionam ir iespējams izrauties no šo pesimistisko pieņēmumu skavām.”

Top komentāri

TrollisJT
T
Man gan nav labi... vakar rimčikā gandrīs nobrauca ar pārkrautiem iepirkuma ratiņiem, knapi izdzīvoju! Pēc tam desmit minūtes par to pārdomāju, gaidīdams, kad beidzot varēs izdarīt kreiso pagriezienu uz Brīvības ielas... .
Smaidošais
S
Skandināvu maizi ēd un skandināvu dziesmu dzied!
Enģeļa viesis
E
Meli tiek uzdoti par patiesību, bet reāli cilvēki strādā vairāk, kvalitatīvāk un vairākos darbos, bet saņem mazāk ar katru gadu... Daudzi plāno pamest Latviju, citi pamet... Bet meļi , kurus finansē zagļu mafija turpina izplatīt propagandu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses