Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jūnijā patēriņa cenas Latvijā gada laikā samazinājušās par 0,7%

Patēriņa cenas šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju Latvijā pieaugušas par 0,2%, bet gada laikā - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2019.gada jūniju - patēriņa cenas sarukušas par 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūnijā pieaudzis par 1,6%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2020.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, precēm cenas pieaugušas par 0,1%, bet pakalpojumiem - par 0,5%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju precēm cenas sarukušas par 1,6%, kamēr pakalpojumiem tās pieaugušas par 1,3%.

Būtiskākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, kā arī cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, apģērbam un apaviem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 1,4%. 

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kritumu šajā grupā bija svaigiem dārzeņiem (-9,5%). Cenas samazinājās arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-2,5%), mājputnu gaļai (-4,2%), svaigiem augļiem (-2,8%). Akciju ietekmē cenas samazinājās maizei (-1,8%), šokolādei (-4,1%). Lētāka bija arī cūkgaļa (-2,1%) un sviests (-5,5%). 

Savukārt sezonālu faktoru ietekmē cenas pieauga kartupeļiem (+15,4%), kā arī, noslēdzoties akcijām, dārgākas bija svaigas vai atdzesētas zivis (+11,7%).

Apģērbu un apavu grupā cenas mēneša laikā samazinājās vidēji par 1,6%. Akciju ietekmē lētāki bija apavi - vidēji par 4%, kā arī apģērbi - par 0,6%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,5%. Mainoties atkritumu savākšanas kārtībai Rīgā, vidējais cenu līmenis atkritumu savākšanas pakalpojumiem samazinājās par 5,4%. Lētāka bija siltumenerģija (-2%). Savukārt mājokļa īres maksa bija par 1% lielāka.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā kāpa vidēji par 3,8%. Degviela kļuva dārgāka par 9,2%, tostarp dīzeļdegviela - par 8,9%, benzīns - par 10,6%, bet auto gāze - par 4,3%.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,5%. Dārgāka bija barība lolojumdzīvniekiem un daiļliteratūras grāmatas. Ierobežojumu atvieglošanas rezultātā atkal bija pieejami vairāki atpūtas un sporta pakalpojumi. Vidējais cenu līmenis atpūtas un sporta pakalpojumiem pieauga par 1,3%.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas pieauga vidēji par 0,9%, ko noteica akciju noslēgumi personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Vidējais cenu līmenis samazinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija brillēm un kontaktlēcām, savukārt cenas samazinājās vīnam un viesnīcu pakalpojumiem.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2020.gada jūnijā, salīdzinot ar 2019.gada jūniju, bija cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbiem un apaviem, kā arī cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 1%. 

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu minētajā grupā bija svaigiem augļiem (+24,6%), tostarp āboliem, bumbieriem, apelsīniem un citroniem. Cenas pieauga arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+8,4%), gaļas izstrādājumiem (+6,8%) un cūkgaļai (+1,5%). Dārgāki bija konditorejas izstrādājumi (+5,4%), svaigas vai atdzesētas zivis (+9,8%), griķi (+13,3%), kafija (+1,8%), konservētas vai pārstrādātas zivis un jūras velšu izstrādājumi (+3,8%), brokastu pārslas (+8%), makaronu izstrādājumi (+4,7%), cukurs (+3,3%) un maize (+0,6%). 

Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-14,4%), kartupeļi (-39,3%), siers un biezpiens (-2,3%), olas (-2,8%), sviests (-3,9%), piena produkti (-1%) un šokolāde (-1,7%).

Apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 2,7%. Tostarp apaviem cenas saruka vidēji par 5,2%, bet apģērbam - par 1,6%.

Gada laikā ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki vidēji par 2,3%. Cenas samazinājās dabasgāzei, elektroenerģijai, mājokļa īres maksai, cietajam kurināmajam, ūdensapgādei un kanalizācijas pakalpojumiem, savukārt dārgāki bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, atkritumu savākšana, siltumenerģija, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 2,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums zobārstniecības, vispārējās medicīniskās prakses un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Lētāki bija farmaceitiskie produkti.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 6,2%, ko noteica cenu kritums degvielai par 16%, tostarp galvenokārt dīzeļdegvielai - par 16,6%. Benzīnam cenas samazinājās par 15,4%, bet auto gāzei - par 15,3%. Savukārt gada laikā cenas palielinājās pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, kā arī pasažieru pārvadājumiem ar vilcienu.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki par 1,8%. Gada laikā vidējais cenu līmenis pieauga atpūtas un sporta pakalpojumiem, laikrakstiem un žurnāliem, barībai lolojumdzīvniekiem, kā arī rotaļlietām.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 2,5%. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tostarp vidējais cenu līmenis palielinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem - par 2,7%, kā arī ēdnīcu pakalpojumiem - par 4,6%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums gada laikā bija autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam, savukārt cenas pieauga tabakas izstrādājumiem un telekomunikāciju pakalpojumiem.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses