Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mežaparka iedzīvotāji meklē risinājumus augstā NĪN samazināšanai

Mežaparka Attīstības biedrība (MAB) šo sestdien, 14. aprīlī, plāno meklēt risinājumus sakarā ar "netaisnais un nesamērīgi augstais nekustamā īpašuma nodokļa slogu Mežaparka dzīvojamā rajona iedzīvotājiem", lai ļautu ģimenēm saglabāt savas pašreizējās mājvietas.

Sanāksmē līdzdalību apstiprinājuši Saeimas deputāti I. Grigule (Zaļo un Zemnieku savienība), J. Ozoliņš (Zatlera Reformu partija) un I. Klementjevs (Saskaņas Centrs), kā arī Rīgas domes deputāti O.Pulks (Vienotība), V.Gavars (Vienotība), J.M.Skuja (Jaunie Demokrāti), M.Šics (Jaunie Demokrāti) un R.Timma (Gods kalpot Rīgai), kā arī K. Korna (Vienotība, Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre), G.Kalniņš (Valsts zemes dienestanekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta direktors), A.Pīlēģis (VARAM Pašvaldību attīstības departamenta vecākais konsultants) un I.Ziedonis (Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks), vēsta MAB.

"Mēs esam uzrakstījuši vairāk kā 100 vēstules un piedalījušies vairāk kā desmit sanāksmēs, kur esam skaidrojuši politiķiem un ierēdņiem, ka situācija ir ārkārtēja. Šogad par tipisku mājvietu Mežaparkā ģimenei jāmaksā nodoklis aptuveni 1200 latu gadā. Ja nodokļa maksājums tiktu pacelts līdz 3% gadā, kā to pieļauj likums, tad par tipisku mājvietu Mežaparkā būtu jāmaksā 6000 latu gadā. Jau šīgada summa daudzām ģimenēm liek pamest dzimtas mājas, un tas ārda Mežaparku kā apkaimi. Visa pamatā ir cilvēks "ar saknēm" un stabila kopiena. Sanāksmē ceram atrast kopsaucējus tūlītējiem un nākotnīgiem risinājumiem," teica Kristīne Āboliņa, MAB Valdes priekšsēdētāja.

"Pagājušā gada nogalē tika pieņemti grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", un likumā tagad noteikts sekojošais: Pašvaldībām ir tiesības noteikt nodokļa likmi no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tomēr pašvaldības nevar noteikt likmi pēc saviem ieskatiem, jo tām jāieskaita līdzekļi finanšu izlīdzināšanas sistēmā saskaņā ar Finanšu ministrijas "prognozēm".

Nodarbojoties ar šī jautājuma risināšanu - tas ir, skaidrojot, ka šāda pārmērīga nodokļu sloga uzlikšana Mežaparka iedzīvotājiem nav pamatota un taisnīga, esam saskārušies ar problēmu, ka gan valdība, gan Rīgas dome norāda viena uz otru - it kā gan problēma, gan risinājums esot meklējami otrā pusē. Nekustamā īpašuma nodokļa jautājums ir politisks - šis nav ierēdņu vai tehnisko izpildītāju jautājums.

Mani kaitina centieni dažkārt novirzīt diskusiju uz kadastrālo vērtēšanu, ieslīgt kadastrālās vērtēšanas formulu un koeficientu analīzē. Vienīgais patiešām svarīgais ir - cik mums, iedzīvotājiem, būs jāmaksā? Nākošgad, pēc diviem gadiem, pēc četriem gadiem? Kā (un vai vispār?) mums plānot savu nākotni Mežaparkā, Rīgā, Latvijā?", teica MAB ievēlētā pārstāve nekustamā īpašuma nodokļa jautājumos Līga Puriņa.

MAB sestdien paredzētā kopsapulce ir atklāta, aicināti visi interesenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses