Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Olšteins: Nepieļaujami, ka Publiskajos iepirkumos varēs piedalīties aplokšņu algu maksātāji

Lai nepieļautu, ka Publisko iepirkumu konkuros var piedalīties uzņēmumi, kas maksā aplokšņu algas, nekavējoties jāsāk strādāt pie grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, uzskata neatkarīgo 6 deputātu grupa, kas iepriekš izstājās no Zatlera Reformu partijas.

"Es aicināšu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas ietvaros nekavējoties veidot darba grupu, kas sāks darbu pie grozījumiem Publisko iepirkumu likumā. Grozījumi ir jāizstrādā un jāpieņem līdz 2012.gada 1.martam," norāda 11.Saeimas deputāts Klāvs Olšteins.

Saskaņā ar Satversmes tiesas 3.novembra lēmumu no 2012.gada 1.marta spēku zaudēs Publisko iepirkumu likuma punkta prasības, kas no dalības Valsts un pašvaldību iepirkumu procedūrās izslēdz komersantus, kuru darba ņēmēju vidējais atalgojums ir mazāks par 70% no darba ņēmēju vidējiem darba ienākumiem attiecīgajā nozarē.

"Ja savlaicīgi netiks veikti labojumi Publisko iepirkumu likumā, tad atceļot esošās prasības mēs ne tikai apdraudam godprātīgo uzņēmumu konkurētspēju, bet atgriežamies pie situācijas, ka valsts iepirkumu konkursos var piedalīties uzņēmumi, kuri maksā aplokšņu algas. Tas ir nepieļaujami", pārliecināts K.Olšteins.

Latvijas Kokrūpniecibas federācijas apkopotā informācija liecina, ka pateicoties šobrīd apstrīdētajai likuma prasībai, valstī ir pieaugusi oficiālā alga, kas pierādot šīs likuma normas efektivitāti nelegālās nodarbinātības apkarošanā. Savukārt Satversmes tiesa esot norādījusi, ka lai nepārsniegtu apstrīdētās normas leģitīmo mērķi, likumdevējam ir jāizvēlas vai nu tādi līdzekļi, kuri neierobežo nodokļus maksājošo iepirkuma procedūru dalībnieku tiesības turpināt dalību iepirkuma procedūrās, vai arī jānoteic tāda tiesiskā kārtība, kurā pretendents var pierādīt, ka tas ir veicis visus normatīvajos aktos paredzētos nodokļu maksājumus. Tādējādi pēc neatkarīgo deputātu domām likumdevējam saglabājas rīcības brīvība izvēloties apstrīdētās normas sasniegšanai piemērotākos līdzkeļus, ciktāl tie neierobežo nodokļus maksājošo pretendentu tiesības piedalīties iepirkuma procedūrās.

"Ņemot vērā Satversmes tiesas atzinumu, Saeimai nekavējoties jāķeras pie darba, lai veiktu grozījumus Publisko iepirkumu likumā, saglabājot vienlīdzīgu attieksmi pret uzņēmējiem, vienlaikus izslēdzot iespēju, ka Publisko iepirkumu konkursos varētu piedalīties negodprātīgi uzņēmēji," pauž neatkarīgie deputāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses