Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par mūsdienīgu autentifikāciju

Par trim populārākajiem autentificēšanās rīkiem aptaujā, ko organizēja uzņēmums SK ID Solutions, Latvijas iedzīvotāji nosaukuši Google, Facebook un SmartID. Abiem pirmajiem, salīdzinot ar 2018. gadu, popularitāte augusi nedaudz. Savukārt Smart-ID popularitāte triju gadu laikā pieaugusi par 20%. Par galvenajiem autentifikācijas rīka izvēles kritērijiem respondenti ir nosaukuši drošību, lietošanas vienkāršumu un faktu, ka rīku var lietot iespējami daudzās vietās.

Nenoliedzami sociālo tīklu lietotājvārdu un paroli izmantot ir vienkārši, un to arī ir ērti lietot daudzviet. Taču droša ir tikai stingrā autentifikācija, kad konkrēto personu pārbauda vismaz pēc diviem parametriem no trim. Viens parametrs ir tas, ko cilvēks zina. Otrs parametrs ir tas, kas cilvēks ir. Trešais parametrs ir tas, kas cilvēkam pieder. Stingrā autentifikācija nozīmē vismaz divu šo faktoru pārbaudi. Proti, vai nu cilvēks zina PIN kodu, paroli, vai lietotājvārdu. Vai nu viņš izmanto to, kas viņam pieder, – datoru, telefonu vai citu iekārtu. Tas, kas viņš ir, – tā ir biometrija: sejas algoritms, acu zīlītes, pirkstu nospiedumi. Sociālo tīklu lietotājvārdi un paroles neatbilst stingrai lietotāju autentifikācijai, jo tiem ir tikai viena komponente – tas, ko lietotājs zina (lietotājvārds un parole). Ja runa ir par naudu un personīgajiem datiem, ieteicams nopietni izvērtēt autentifikācijas rīka drošumu un to, vai kāds cits jūsu datus nevar izmantot jūsu vietā.

Latvijā joprojām lielākajā daļā gadījumu elektroniskā autentificēšanās tiek izmantota finanšu nozarē. Aptaujas rezultāti liecina, ka aizvien populārāka kļūst autentificēšanās iepirkumu veikšanai tiešsaistē un arī komunikācijā ar valsts iestādēm. Interesanti, ka lietotāji ir kļuvuši pielaidīgāki – samazinās to cilvēku skaits, kas uzskata, ka elektronisko autentifikāciju ir sarežģīti sākt lietot, tā nav droša, un arī to, kuri sūkstās, ka autentifikāciju nav iespējams izmantot visur. 

10% aptaujāto Latvijā atzīst, ka vismaz reizi ir kļuvuši par krāpniecības upuriem. 46% cietušo norāda, ka pēc tam daudz vērīgāk ir sākuši izturēties pret to, kā izmanto autentifikācijas risinājumus. Savukārt 39% norādījuši, ka iekrišana krāpnieku nagos likusi izvēlēties citu autentifikācijas risinājumu.

Ir viens svarīgs padoms, ko ir vērts atcerēties, – kad jūs kaut ko darāt, kocentrējieties, t. i., "esiet apzināti šeit un tagad". Saprotiet, ko jūs darāt, un neko neapstipriniet automātiski tikai tāpēc, ka ir pienācis pieprasījums vai jums liek kaut ko darīt. Un vēl – ja kāds risinājums kļūst sarežģītāks, pieņemiet to ar izpratni, jo tas ir tikai jūsu pašu drošības labad.

Jāpiebilst, ka, vērtējot elektronisko parakstīšanos, lietotāji par trim zināmākajām elektroniskā paraksta veikšanas ierīcēm atzina Smart-ID, ID karti un lietotni eParaksts mobile. Triju gadu laikā ievērojami augusi tieši Smart-ID popularitāte – no 42% 2018. gadā līdz 66% 2020. gadā. Par uzticamāko autentifikācijas risinājumu Latvijā uzskata bankas lietotni ar biometrisko atpazīšanu, otrajā vietā ir ID karte, trešajā – Smart-ID.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses