Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Plāno noņemt tirdzniecības barjeras ar Armēniju

Eiropas Savienības (ES) Padomes Tirdzniecības politikas komitejā dalībvalstis atbalstījušas brīvās tirdzniecības līguma (BTL) sarunu uzsākšanu ar Armēniju. Tas paredz veikt visaptverošu ekonomisko integrāciju, atceļot tarifu un netarifu barjeras abu pušu savstarpējā preču un pakalpojumu tirdzniecībā, kā arī veicot ar tirdzniecību saistītu Armēnijas nacionālo tiesību normu un prasību saskaņošanu ar ES tiesību normām.

Līdz šim Armēnija ir sasniegusi pietiekamu progresu 2010. gadā ES padomē apstiprināto galveno rekomendāciju izpildē. Rekomendācijas paredz sagatavošanās darbus pirms BTL sarunu uzsākšanas, tajā skaitā, attiecībā uz sarunās iesaistīto institūciju kapacitātes stiprināšanu, kā arī tirdzniecības tehnisko nosacījumu, sanitāro un fitosanitāro pasākumu, kā arī intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības modernizēšanu.

Armēnija ir viena no sešām 2009. gadā uzsāktās ES Austrumu Partnerības valstīm, ar ko ES pārskatāmā nākotnē plāno izveidot padziļinātu brīvās tirdzniecības zonu. Līdz šim vienīgi ar Ukrainu, 2011.gada oktobrī, ES ir izdevies pabeigt BTL sarunas, savukārt ar Moldovu un Gruziju tās tika oficiāli uzsāktas 2011. gada decembrī.

Tajā pašā laikā ekonomiskās integrācijas procesu uzsākšana šobrīd kavējas ar Azerbaidžānu un Baltkrieviju, kurām pirms tam vēl ir jākļūst par Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībvalstīm, turklāt, Baltkrievijas gadījumā jautājumu būtiski ietekmē ārpolitiskās attiecības ar ES.

2010.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apjomi ar Armēniju sasniedza 2,3 miljonus eiro. Lai arī pēc kopējā tirdzniecības apgrozījuma ar 4,8 miljoniem eiro šajā periodā Armēnija ierindojas tikai 79. vietā mūsu valstij svarīgāko tirdzniecības partneru starpā, ņemot vērā attiecību izaugsmes potenciālu, Latvija vienmēr ir atbalstījusi ekonomiskās sadarbības pilnveidošanu ar šo Kaukāza valsti. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Armēniju ir pārtikas rūpniecības produkti, transporta līdzekļi, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija, kā arī mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas, savukārt galvenās importa preces no Armēnijas – pārtikas rūpniecības produkti, kā arī akmens, ģipša, cementa, stikla, keramikas izstrādājumi.

Latvija ir viena no tām ES dalībvalstīm, kas allaž ir iestājusies par Austrumu Partnerības stiprināšanu un, ņemot vērā ievērojamās biznesa intereses, ekonomiskās integrācijas padziļināšanu ar visām partnerības dalībvalstīm. Tādēļ īpaši svarīga ir BTL sarunu uzsākšana ar augstāk minētajām valstīm, sekmējot pēc iespējas efektīvāku Austrumu Partnerības iniciatīvas īstenošanu praksē.

Līdztekus tam ES šobrīd risina BTL sarunas ar virkni valstu, t.sk. Indiju, Kanādu, Singapūru, Malaiziju, Argentīnu, Brazīliju, Paragvaju, Urugvaju, Ēģipti, Jordāniju, Maroku, Tunisiju. Savukārt BTL ar Kolumbiju un Peru, kā arī Centrālamerikas valstīm (Gvatemala, Hondurasa, Kostarika, Nikaragva, Panama un Salvadora) tika parafēti 2011. gadā. Tuvākajā laikā varētu tikt uzsāktas BTL sarunas ar Japānu un Vjetnamu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses