Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rīgas karte: Līgums ar Pasažieru vilcienu lauzts politisku iemeslu dēļ

Trīspusējais līgums starp SIA Rīgas karte (RK), SIA Rīgas satiksme (RS) un AS Pasažieru vilciens (PV) no PV puses lauzts šķietami iracionālu, iespējams, politisku iemeslu dēļ un par tā neizpildīšanu RK varētu prasīt vismaz miljona latu kompensāciju, teica RK valdes priekšsēdētājs Ēriks Morizurs.

Morizurs izteica neizpratni par PV rīcību, jo, viņaprāt, paša PV veikts pētījums "apstiprināja, ka pat sliktākajā gadījumā līguma izpilde nenestu zaudējumus". Morizurs gan piebilda, ka tas attiecas uz visu līgumā paredzēto projektu īstenošanu, tostarp PV biļešu tirdzniecību braucieniem pa visu Latviju, izmantojot RK elektroniskās sistēmas, kā arī elektroniskā maka funkcijas pievienošanu e-talonam, lai ar to varētu iepirkties kioskos un veikalos RS transporta pieturu un PV staciju apkaimē.

Morizurs, kurš strādājis Latvijā vairākus gadus, arī teica, ka nevarot iedomāties, kādiem politiskajiem spēkiem ārkārtas Saeimas vēlēšanu priekšvakarā šāds solis varētu nākt par labu.

Jau ziņots, ka PV lauzis līgumu par e-talona ieviešanu pasažieru pārvadājumu sistēmā, līdz ar to no septembra e-talonus PV kasēs iegādāties vairs nevarēs. Par to žurnālistus šodien informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds.

"PV būs jāatmaksā RK veiktās investīcijas, par kurām nopirktas biļešu reģistrēšanas ierīces, 150 portatīvie termināļi un programmatūra, kas savieno PV un RS norēķinu sistēmas un kas bija sagatavota elektronisko biļešu tirdzniecībai visā PV tīklā, kā arī elektroniskā maka funkcijām," Morizurs teica un piebilda, ka PV vajadzībām īpaši pielāgotās ierīces un programmatūru nekur citur pārdot nevarot.

Morizurs arī teica, ka, viņaprāt, nesaprotamu iemeslu dēļ un neprofesionāli pieņemtais lēmums lauzt līgumu var ietekmēt Francijas un citu ārvalstu investoru attieksmi pret sadarbību ar Latvijas valsti un valsts uzņēmumiem. "Esmu arī padomnieks franču investoriem," teica RK vadītājs, kurš ir Francijas pilsonis ar franču telekomunikāciju inženiera un biznesa vadītāja izglītību. Morizurs izteica cerību, ka PV pārdomās savu rīcību.

Savukārt, paziņojot par lēmumu lauzt līgumu ar PV, pasažieru pārvadātājs teica, ka, pārtraucot līgumu, būšot jāmaksā 25 000 latu par biļešu sistēmas iekārtu nomu un uzturēšanas maksu vienam mēnesim. PV lēmumu pamatoja ar to, ka ticis prognozēts, ka e-biļešu norēķina sistēma gadā dos 350 000 latu lielu ieņēmumu. Tomēr PV analīze liecinot, ka vilcienu pasažieri nav izrādījuši interesi iegādāties e-biļetes pasažieru vilcienu kasēs. Ieņēmumi no e-biļetes tirdzniecības esot aptuveni 13% no prognozētajiem.

Morizurs, kurš gan nebija iepazinies ar šīm aplēsēm, teica, ka lēmums par līguma pārtraukšanu ir pārsteidzīgs, jo varēja nogaidīt pusgadu vai gadu, iekams izdara secinājumus par jaunās biļešu sistēmas izdevīgumu. Jaunā sistēma, kurā īstenots pirmais posms - e-talonu tirdzniecība 20 PV stacijās -, ir darbojusies tikai pāris mēnešus.

Kā ziņots, Iepirkumu uzraudzības birojs 2010.gada nogalē atļāva PV veikt 1,2 miljonus latu vērtu darījumu ar RK un RS par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta elektronisko biļešu sistēmas izveidi, kas ļautu no šī gada pavasara vilcienos Rīgas teritorijā lietot e-talonu. Projekts bija aizkavējies, jo tika pārskatīti daži līguma punkti starp RK un PV.

Rīgas karte (RK) dibināta 2007.gadā. 51% RK kapitāla daļu pieder Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme un 49% ASV kompānijas Affiliated Computer Services, Inc (ACS) Francijas meitasuzņēmumam Affiliated Computer Services Solutions France S.A.S. Savukārt ACS 2010.gadā nopirka ASV informācijas tehnoloģiju koncerns Xerox.

RK peļņa pēc nodokļiem 2010.gadā bija 884 712 lati, kas ir par 1,28 miljoniem latu mazāk nekā 2009.gadā. Uzņēmuma apgrozījums bija 7,77 miljoni latu, salīdzinot ar 6,02 miljoniem latu 2009.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses