Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Riski jāizvērtē rūpīgi

Aizvadītais gads ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē finanšu sektoram ir bijis izaicinājumiem pilns, bet vienlaikus arī pieredzes un iespējām bagāts periods.

Ekonomiku sašūpoja virkne dažādu ārēju faktoru – no nestabilas ģeopolitiskās situācijas un pat karadarbības vairākos reģionos līdz procentu likmju izmaiņām un energoresursu un izejvielu cenu svārstībām. Šie notikumi prasījuši īstus dzelzs nervus katram uzņēmējam, lai spētu nemitīgi pielāgoties, pieņemt nestandarta lēmumus, kā arī meklēt pilnīgi jaunus, unikālus risinājumus savas darbības saglabāšanai un attīstīšanai.

2023. gads mums visiem atgādināja, ka dzīve var nest tādus pagriezienus, kuriem sagatavoties nevar, tomēr es uzskatu, ka 2024. gada otrajā pusē būtu jānotiek virzībai uz ekonomikas atjaunošanos. Tas gan tā notiks vien tad, ja šādu plānu īstenot netraucēs ārējie apstākļi, kurus mēs diemžēl nevaram paredzēt. Kopumā lielais izaicinājums būs atjaunot finanšu tirgu, palielināt ražošanu un eksportu, kā arī veicināt iedzīvotāju pirktspēju.

Lielā patiesība slēpjas tajā, ka cilvēkiem būtu jāsāk atkal tērēt naudu, lai palīdzētu mazināt inflācijas robu. Ja ekonomiskā situācija 2024. gada otrajā ceturksnī nepiedzīvos pozitīvas izmaiņas, tad paredzams, ka var pieaugt kredītmaksājumu kavētāju skaits, pat neraugoties uz samocīto hipotekāro kredītņēmēju atbalsta shēmu.

Mans ieteikums visiem uzņēmējiem būtu saglabāt vēsu prātu un izvairīties no pēkšņiem, nepārdomātiem lēmumiem. Rūpīgi jāizvērtē riski, jāpārskata finanšu plāni un jābūt drosmīgiem, gan iedziļinoties ekonomikā, gan ieklausoties savā iekšējā balsī, gan vēršoties pie finanšu partneriem. 2024. gada otrajā pusē es ceru ieraudzīt Eiropas Centrālās Bankas paziņojumu par procentu likmju samazināšanos. Ja procentu likmes samazināsies, uzņēmējiem būs vairāk iespēju piesaistīt finanšu līdzekļus.  

Pēdējā laikā novērojām pieprasījuma pieaugumu attīstības projektu finansēšanai. Uzņēmēji vēršas pie finansētājiem, lielākoties lai saņemtu atbalstu savu ideju realizēšanai, piemēram, jaunu iekārtu iegādei vai esošo ražotņu attīstībai. Iepriekš šādu pieteikumu bija mazāk, tagad to skaits ir dubultojies. 

Tas liek domāt par konkurences palielināšanos starp banku un alternatīvo finansētāju sektoriem. Tā, protams, ir lieliska ziņa kredītņēmējiem. Lielāka konkurence nozīmē augstāku kvalitāti, labākas cenas un ātrāku pakalpojumu sniegšanu. Redzam, ka arvien vairāk uzņēmēju izvēlas tieši mūsu nozares sniegtos pakalpojumus, jo uzņēmumi, meklējot partneri jaunu projektu finansēšanas jomā, velta laiku situācijas izpētei, salīdzina izteiktos piedāvājumus, kā arī izvērtē nosacījumus un sadarbības noteikumus. Tas ļauj alternatīvajiem finansētājiem labāk izrādīt savas priekšrocības, savukārt uzņēmumi ātrāk sajūt savus ieguvumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses